‘Zo vind je een baan!’

‘Zo vind je een baan’ is de opvolger van het boek ‘Hoe vind ik een baan?’ uit 2013 van Geert-Jan Waasdorp, Dorien Waasdorp-Slotboom en Maaike Kooter. ‘Een boek met honderden praktische tips’ belooft de cover.

Overzichtelijke indeling

De inhoudsopgave vertelt ons dat dit boek veel onderwerpen behandelt: van cv tot UWV, van vacatures in de krant tot aan sollicitatie-apps voor je mobiele telefoon. Blader je even snel door het boek heen, dan zie je dat ieder hoofdstuk een logische indeling heeft met een inleiding en een opsomming van wat er behandeld wordt in dat hoofdstuk. Naast de alinea’s staan blauwe tekstvakjes met korte tips die bij dat punt horen, aan het einde van het hoofdstuk worden er Do’s en Don’ts (of voor- een nadelen) opgesomd. Je kunt dus makkelijk informatie vinden als je op zoek bent naar tips over een bepaald onderwerp.

Overzicht oriëntatiekanalen voor werkzoekenden

Wat ik het meest handig vond aan ‘Zo vind je een baan!’, was de tabel met oriëntatiekanalen die nog voor hoofdstuk 1 staat. Het is een overzicht samengesteld uit de resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group in 2014. In dit overzicht vind je onderwerpen in de diverse hoofdstukken terug als oriëntatiekanaal voor vacatures, met daarbij het percentage effectiviteit én hoe relevant dit kanaal is voor een bepaalde leeftijdsgroep en mate van opleiding. Niet verrassend staat ‘Netwerk’ hier bovenaan, en wordt deze voor iedere leeftijdsgroep en opleiding als zeer relevant aangegeven. Frappant is dat blijkt dat ‘binnenlopen bij een bedrijf’ een effectief oriëntatiekanaal blijkt voor werkzoekenden die ouder dan 50 zijn.

Standaard informatie

Veel van de hoofdstukken bieden informatie over solliciteren die een beetje ervaren werkzoekende al kent, zoals bijvoorbeeld het hoofdstuk over het cv (overigens in het hele boek standaard fout geschreven als ‘CV’, oei…). Ook gaat het soms niet genoeg de diepte in. 7 pagina’s over het gebruik van social media, dat vind ik weinig! Het is natuurlijk ook lastig om in een boek met zoveel onderwerpen diep in te gaan op alle aspecten van solliciteren.

Zoek niet naar je droombaan

Jammer vind ik ook aan dit boek, dat soms de mening van de auteur(s) doorklinkt in de tekst. Zo is het vrij duidelijk dat de auteurs niet zo blij worden van loopbaancoaches en reïntegratiebureaus die werkzoekenden laten oriënteren op ‘wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?’. Ik denk zelf dat een goede oriëntatie helpt om je de goede kant op te sturen in plaats van lukraak te solliciteren op alles wat los en vast zit (zeer ineffectief!). Daarentegen hebben ze een punt met ‘zoek niet naar je droombaan’; het is nu ook gewoon niet de tijd om te zoeken naar die allertofste topbaan. Maar je moet wel zoeken naar iets dat bij je past.

Conclusie

Ik ben het niet helemaal eens met álle tips in dit boek, maar ‘Zo vind je een baan!’ biedt een beginner op de werkzoekmarkt zeker veel tips om direct aan de slag te gaan met solliciteren. Het overzicht met oriëntatiekanalen biedt bovendien goede informatie om te beoordelen op welke kanalen je je sollicitatiepijlen het beste kunt richten.

Zo vind je een baan! – Geert-Jan Waasdorp, Dorien Waasdorp-Slotboom en Maaike Kooter – Uitgeverij Werf & Media, 130 pagina’s, juni 2015

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.