Plan van Baanpak - meer structuur in je zoekt-werkweek!

Werkloos? Maak een plan van Baanpak!

Wat te doen als je werkloos raakt? Maak een Plan van Baanpak!

Ook al heb je geen werkgever meer, er is nog genoeg werk te doen: het vinden van een nieuwe baan is al een fulltime job op zich… Door je werkzoekactiviteiten in te plannen in je agenda (en je eraan te houden) krijg je weer structuur in je zoekt-werkdag. Maar hoe doe je dat? Tips voor je eigen Plan van Baanpak:

Plan van Baanpak - meer structuur in je zoekt-werkweek!

 

Plan van Baanpak –  Structuur voor je zoekt-werkweek

Als je op zoek bent naar nieuw werk kan je je volledig verliezen in het schrijven van talloze sollicitatiebrieven en aanmaken van talloze profielen op vacaturesites. Je kunt al gauw het overzicht kwijt raken op deze manier. Hoe zorg je voor een productieve zoekt-werkweek? Breng structuur in je werkzaamheden, verdeel ze in de volgende categorieën:

  • Solliciteren – Het schrijven van sollicitatiebrieven, je cv maken en updaten, vacatures checken, sollicitatiegesprekken voeren, sollicitaties nabellen en je activiteiten doorgeven aan je uitkeringsinstantie (indien je die hebt).
  • Zelfontwikkeling – Tijdens een baanloze periode is het belangrijk om actief te blijven in je vakgebied. Volg cursussen, ga bloggen, lees vakbladen, reageer op blogs en LinkedIn-discussies etc.
  • Netwerken – Zo’n 70% van de vacatures wordt vervuld via het netwerk van het bedrijf, netwerken zou dus een groot onderdeel moeten zijn van je week!
  • Vrije tijd – ‘Ja haha dat heb ik nu genoeg’ hoor je sommigen zeggen. Ervaren werkzoekenden weten dat het vinden van een nieuwe baan een meer dan fulltime job is: je bent er overdag mee bezig, ’s nachts houdt het je wakker. Plan ook ontspanning in zodat je tijdens zoekt-werkdagen volledig en uitgerust kunt focussen op je taken. Laat je niet tegenhouden ook leuke dingen te doen naast het werk zoeken!

Solliciteren – behoud overzicht & doe het samen

  • Maak een overzicht van je sollicitatieactiviteiten. Hier vind je een voorbeeld van zo’n overzicht(.xls), pas het aan naar je eigen inzicht. Ontvang je een uitkering? Check dan ook de websites van UWV en werk.nl om te weten wat de regels zijn voor je werkzoektocht: hoe vaak móet je solliciteren?
  • Begin  je baanloze periode met het samenstellen van een killer cv en maak alvast goeie opzetten voor sollicitatiebrieven. Neem de tijd hiervoor. Laat ze regelmatig nakijken door recruiters, sollicitatiebuddies, tekstschrijvers, secretaresses (je zult verbaasd zijn hoeveel brieven zij te zien krijgen!). Een optimaal cv zorgt ervoor dat je bij iedere sollicitatie minder tijd kwijt bent aan de sollicitatiebrief: die moet kort en krachtig zijn.
  • Vind een sollicitatiebuddy. Spreek regelmatig af om samen vacatures te checken, je cv te updaten en netwerktips te delen. Je kunt ervaringen delen én elkaar helpen met de zoektocht.
  • Evalueer regelmatig je sollicitatieactiviteiten. Krijg je veel afwijzingen en geen enkele gespreksuitnodiging? Probeer erachter te komen waar het aan ligt: misschien kan je cv een update gebruiken of ligt het aan je sollicitatiebrieven. 300 afwijzingen en geen enkele gespreksuitnodiging krijgen, dat zou je niet moeten overkomen. Vraag hulp, bijvoorbeeld na iedere 5 afwijzingen.  Vraag ook aan de recruiter waaróm je wordt afgewezen als je een standaardafwijzing ontvangt terwijl je past in het profiel. Het kan je helpen bij een volgende sollicitatie!
  • Solliciteer niet blindelings op alles wat je tegenkomt. Het gaat een werkgever niet om hoeveel sollicitatiebrieven je verstuurd hebt in je between jobs. Niemand, maar dan ook echt helemaal niemand is op zoek naar iemand die in 3 maanden tijd 180 brieven de deur heeft geschreven. Hoe graag je ook ‘een baan’ wilt, de werkgever moet overtuigd zijn dat je per sé Deze Baan wilt omdat jij de perfecte man/vrouw bent voor de functie! Onderzoek het bedrijf en solliciteer gericht. Bonus: hoe minder je solliciteert, des te minder afwijzingen ontvang je.

Zelfontwikkeling

  • Blijf actief in je vakgebied door cursussen te volgen, blogs te lezen (en als je ervan houdt: te schrijven), vakbladen door te spitten en actief te zijn in je werkveld. Gebruik hierbij ook social media: Twitter en LinkedIn zijn uitermate geschikt om nieuwe kennis op te doen én te netwerken (zie Netwerken hieronder). Geen geld voor een opleiding? Er zijn diverse low- en no-budget cursussen online te vinden.
  • Begin een nieuw project. Of het nu vrijwilligerswerk is, bloggen, tuinieren of een buurman helpen met de administratie; stel een doel vast en maak per week een planning van je activiteiten om dit doel te bereiken. Tip hierbij: hou het klein, begin met iets dat met maximaal 1 uur per week te bereiken is. Het geeft je letterlijk een doel om naar toe te werken!

Netwerken

  • Maak iedere week een nieuwe netwerkstap. Al klinkt het misschien eng, netwerken brengt je waarschijnlijk het dichtst bij een nieuwe baan: 70% van de vacatures wordt vervuld via het netwerk. Als je het eng vindt om nieuwe mensen te leren kennen, doe het dan samen met een vriend(in): je voelt je dan meer op je gemak in een vreemde omgeving. Wat ook kan helpen: zoek collega-vacatuurders op waarmee je je netwerk uitbreidt, je kunt ervaringen uitwisselen en samen werken aan het vinden van een nieuwe baan.
  • Gebruik social media om je netwerk uit te breiden. Twitter en Linkedin zijn perfecte media om je professionele netwerk uit te breiden. Zoek relevante vakgenoten en bedrijven door middel van hashtags, word lid van relevante nieuws-  en discussiegroepen op LinkedIn en vergeet ook e-mail niet: schrijf je in voor nieuwsbrieven van bedrijven in je vakgebied om op de hoogte te blijven van hun activiteiten (en vacatures!).
  • Bezoek activiteiten of begin zelf een netwerkgroep. Check de agenda! Door interactie aan te gaan met mede-werkzoekenden en vakgenoten kun je je kennis en ervaring letterlijk uitspreken. Denk hierbij niet alleen aan netwerkborrels en sollicitatieworkshops, maar ook aan galerie-openingen, Open Coffees en activiteiten georganiseerd door je gemeente (check je wijkkrant!)

Vrije tijd

  • Zorg voor jezelf. Ervaren vacatuurders zullen je vertellen dat het baanloos zijn een meer dan fulltime job is. Je bent er dagelijks mee bezig en ook ’s nachts houdt het je wakker. Probeer daarom je baanzoek-activiteiten zoveel mogelijk in te plannen als een werkdag, neem ook echt ‘vrij’ als je je taken hebt volbracht. ‘ Je gezin/huis/hond/hobby en je lichaam hebben je ook nodig, zorg daar ook voor!
  • Ga sporten. Moet je je sportschool opzeggen omdat je inkomen drastisch is gedaald? Wandelen is gratis, fietsen kost bijna niets en in veel steden zijn er speciale kortingen voor lage inkomens bij zwembaden en sportcentra. Je kunt er ook een sport van maken zoveel mogelijk gratis (sport)activiteiten op te zoeken (tip: check je wijkkrant!). Beweging maakt endorfine aan in je lichaam, waardoor je je beter voelt. Met een betere conditie kun je ook tijdens het solliciteren beter presteren!
  • Bezoek toch die feestjes waarvoor je bent uitgenodigd. Nee, het is niet leuk om de vraag ‘wat doe jij tegenwoordig?’ of ‘hoe gaat het met je werkzoektocht?’ te beantwoorden. Geef aan wat je  doet naast solliciteren. Zeg niet dat je werkloos bent, maar baanloos: een nieuwe baan vinden is al werk genoeg! Bovendien weet je op een feestje nooit wie je er kunt tegenkomen: het kan zomaar een toekomstige werkgever of collega zijn…

Hoe ziet jouw Plan van Baanpak eruit?

2 gedachten over “Werkloos? Maak een plan van Baanpak!”

  1. Pingback: viagra online

  2. Pingback: Slim en efficiënt solliciteren - Onderneemvaardig

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.