Werkbezoekdag 2014

11 december 2014 vond de tweede Nationale Werkbezoekdag plaats. De dag waar werkzoekenden deelnemende bedrijven kunnen bezoeken en waar bedrijven zichzelf kunnen presenteren. Netwerken zoals netwerken bedoeld is! Verslaggever Suzanne bezocht de Werkbezoekdag in Tilburg, hoofdredacteur Emily ging naar Netwerkcafé Den Haag.

 

werkbezoekdag2014-banner-sketching-maniacsStartsein Werkbezoekdag in Den Haag

Bij het maandelijkse netwerkevent Netwerkcafé Den Haag was de opening van Werkbezoekdag een van de punten op de agenda. Als ik binnenkom zie ik een gave banner over netwerken van Sketching Maniacs, te goed om niet te delen! De zaal zit goed vol, ik neem plaats aan een tafeltje waar 2 andere vrouwen zitten. Zij verheugen zich vooral op het Twitteren dat aangekondigd werd op de agenda, van Werkbezoekdag weten ze niet zoveel af. Ik ben ook benieuwd naar het programma van de ochtend en neem mijn telefoon in de hand om interessante ontwikkelingen á la minute te kunnen delen via Twitter.werkbezoekdag2014-2

Een panel met ondernemer Robert Medenblik, oud-Generaal Hans Couzy en initiatiefnemer van de Werkbezoekdag Ton Wilthagen werd door de presentatrice ondervraagd over het idee en de uitvoering van Werkbezoekdag.

werkbezoekdag2014-ton-wilthagen‘Het idee is: elkaar de weg wijzen op de arbeidsmarkt. Kennis maken met elkaar en netwerken. Social media spelen hierbij een grote rol, door het gebruik van de hashtag #Werkbezoekdag werd vorig jaar bijvoorbeeld een werkzoekende met interesse in Natuurmonumenten uitgenodigd een dagje mee te lopen met Boswachter Frans.’ vertelde Ton Wilthagen.

Op de vraag ‘wat is het belang voor werkgevers om mee te doen met Werkbezoekdag?’ antwoordde Robert Medenblik, directeur Van ’t Velde ’t Veentje Verhuizingen dat ‘bedrijven een verantwoordelijkheid hebben mee te helpen met de oplossing van het probleem werkloosheid, ook als ze zelf geen last ervaren van het probleem.’ Zijn bedrijf heeft ook doelstellingen opgenomen in hun beleid op het gebied van ‘Social Responsibility’. Met leer-werktrajecten bieden ze werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans als verhuizer aan binnen hun bedrijf. Gaaf!

Hans Couzy, oud-Generaal van de Landmacht, wist niet wat een outplacementbureau was totdat hij er zelf gebruik van moest maken. Zijn werkzoektocht begon pas op gang te komen nadat hij actief werd in de Jobrotary, op een gegeven moment zelfs coördinator van de afdeling Den Haag.

 

Vragen over Werkbezoekdag

Je kon vragen stellen aan het panel, dat deed ik dan ook maar: ‘Werkt de politiek al mee aan Werkbezoekdag?’

‘Nu zijn het vooral lokale partijen die mee werken, Werkbezoekdag moet in de toekomst een begrip worden net als de Startersbeurs dat nu is.’

Er komen meer vragen uit het publiek, onder andere van iemand die zich afvraagt hoe hij zich kan aanmelden voor Werkbezoekdag. ‘De site is wat onduidelijk, ik weet niet precies wat ik er nu mee moet doen of hoe ik me kan inschrijven voor een bezoek.’ Het antwoord is duidelijk: ‘Je kunt de site gebruiken om deelnemende bedrijven te vinden, maar je kunt ook niet-deelnemende bedrijven wijzen op www.werkbezoekdag.nl en vragen om een uitnodiging. De hashtag #Werkbezoekdag werkt ook goed!’

 

To Tweet & To Meet

Prompt vraagt iemand: ‘Wie kan mij dan helpen Twitteren?’

Ik steek m’n hand op: ‘Ja hoor, ik help je straks wel!’

Na de vragenronde is het officiele gedeelte van Netwerkcafé Den Haag voorbij en wordt er aangespoord om met Twitter bezig te gaan. Ik pakte nog even de kans om kennis te maken met Ton Wilthagen, waar ik op Twitter wel vaker contact mee heb. Een man die weet hoe de arbeidsmarkt veranderd is en veranderen gaat!

Ik schuif vervolgens aan bij m’n ‘leerling’ en er komen nog 4 mensen naast zitten. Of ze ook wat uitleg mogen over Twitter. Welja, dan maar een spontane mini-workshop…

Conclusie Emily

Het was een leuk netwerkevent waarbij het publiek hopelijk meer te weten kwam over Werkbezoekdag, hopelijk doen er volgend jaar nóg meer bedrijven en deelnemers mee!

 

Suzanne’s Werkbezoekdag – Tilburg

photo 3Op een stormachtige donderdag ochtend begeef ik mij naar de werkbezoekdag in Tilburg. De deelnemende bedrijven in Tilburg hebben besloten deze dag gezamenlijk te organiseren.  In het Corpachuis, waar verschillende bedrijven gevestigd zijn, word ik vriendelijk ontvangen met een kopje koffie. Een hoop nieuwe gezichten maar ook een aantal bekenden. Om 11 uur wordt de dag afgetrapt door de directeur van Wissenraet Van Spaendonck, één van de deelnemende bedrijven die in het Corpachuis gevestigd zit. Zij vertelt met name over het Corpachuis en over de bedrijven die er gevestigd zijn. Dat het een fijne werksfeer is en dat er hier en daar vast wel kansen liggen. Uiteraard wordt iedereen succes gewenst met hun zoektocht naar een baan.

 

Deelnemende bedrijven

Na de aftrap lopen we met zijn allen naar een ruimte waar de deelnemende bedrijven zichzelf kunnen  presenteren. De directeur van Loket.nl trapt af. De presentatie begint met een pakkend filmpje waarna hij enthousiast vertelt over loket.nl, een online applicatie voor salarisverwerking en personeelsadministratie. Vol bevlogenheid vertelt hij hoe ze mee moeten bewegen met de markt en dat ze zich continu moeten vernieuwen en moeten inspelen op nieuwe  ontwikkelingen. De boodschap die hij mee wil geven voor deze dag is: ‘Kijk voortdurend naar kansen, net zoals wij doen bij loket.nl‘.

De Brabants Zeeuwse werkgeversvereniging (BZW) behartigt de belangen van de werkgevers in Brabant en Zeeland, zo komt naar voren in de presentatie. Bedrijven in deze twee provincies hebben de mogelijkheid lid te worden van BZW, hoe meer bedrijven, hoe sterker je staat. Daarna is Midpoint Brabant aan de beurt. Een club die zich bezig houdt met arbeidsbemiddeling, het maken van verbindingen tussen mensen. Ze begeleiden reïntegratietrajecten, ze coachen en begeleiden mensen naar werk.

Als laatste komt een senior accountmanager aan het woord, die werkt bij Wissenraet Van Spaendonck, een bedrijf dat het secretariaat voert voor werkgeversorganisaties en paritaire (werkgevers en werknemers) stichtingen. Zo worden daar CAO’s afgesloten voor verschillende stichtingen. Ook vertelt hij dat er drie vacatures open staan. Zeker voor degene met een  financiële en secretariële achtergrond ligt daar misschien een kans.

 

Actief bezig zijn

Na het vele luisteren, is het tijd voor iets actiefs, een interactieve workshop.

De groep wordt uitgedaagd na te denken over zijn droombaan. Een aantal mensen geeft aan te weten wat hun droombaan is, terwijl anderen daar nog niet helemaal over uit zijn. Hij daagt ook de groep uit om na te denken over het starten van een eigen bedrijf. Als je op het moment geen baan kan vinden, ga na of er mogelijkheden zijn je eigen werk te creëren. Een opmerking vanuit de groep: ‘dan moet je wel weten wat je droombaan is’. Dat is waar, maar zorg er vooral voor dat je niet afhankelijk wordt, dat je niet aan anderen bent overgeleverd. Ook moet je de teleurstellende ervaringen van afwijzingen achter je laten, gewoon doorgaan. Uiteindelijk word je er alleen maar sterker van. Een ander belangrijk aspect die de presentator aankaart is: ‘blijf jezelf’. Zeg gewoon wat je vindt. Laat zien dat je niet bang bent en dat je feedback durft te geven. Laat je toegevoegde waarde zien en geef ook wat tegengas op een nette manier. Een bedrijf is ook afhankelijk van jou kwaliteiten, niet alleen andersom. Daarom moet je jezelf niet te bescheiden opstellen.

Na deze motiverende woorden waar je de groep door ziet groeien is het tijd voor een oefening.

De oefening luidt als volgt. Je komt binnen, je geeft een hand en je gaat zitten. Het idee achter deze oefening is, dat de eerste vijf seconden bij een sollicitatiegesprek cruciaal zijn. De presentator vraagt: ‘wie durft’ een aantal handen gaan omhoog. Het lijkt een hele makkelijke oefening maar toch blijkt het niet zo simpel te zijn. Twijfelend binnenlopen, waar laat je de handen enzovoort. De belangrijkste tips die de presentator meegeeft: ‘Gebruik de wachttijd om te ontspannen, zorg dat je van te voren geen verwachtingen hebt dan sta je open voor spontane situaties. En zorg dat je de regie houdt en probeer ruimte te creëren voor jezelf.’ Een aantal mensen neemt deel aan deze oefening en de drie kwartier is zo voorbij en wordt deze korte workshop waar iedereen positief energie van krijgt afgesloten.

 

Van de regen in de drup

Na deze enerverende workshop gingen we naar Tilburg University. Tijdens de workshop hagelde en donderde het. Ik zie de bui al hangen, door de regen naar universiteit. Loket.nl speelt hier handig op in door parapluis uit te delen voordat we op pad gaan. Na tien minuten lopen zijn we gearriveerd, dankzij de paraplu, komen we droog aan. De lunch staat al klaar, ik ga zitten in een heerlijk klassikaal lokaal met tafeltjes twee aan twee. Onder het eten, luister ik naar een presentatie over  wat een complexe organisatie een universiteit is. Er komt heel wat bij kijken om de studenten goed te faciliteren.

 

Rondleiding

Iedereen had de mogelijkheid zich van te voren in te schrijven voor een discipline waar die meer over wilde weten. Als communicatieadviseur heb ik mij opgegeven voor de populairste discipline marketing en communicatie. Met een aantal andere geïnteresseerden worden we door een communicatieadviseur rondgeleid over de marketing en communicatieafdeling. Nadat we tot twee keer toe bijna vast zaten in de lift, besluiten we om met de trap naar de vierde verdieping af te reizen waar de communicatieafdeling is gehuisvest. Een grote afdeling met veel communicatie disciplines. Corporate communicatie, online communicatie, interne communicatie, marketing, campagneteam en onderzoekscommunicatie. De universiteit is thuis op alle terreinen. We zijn op de afdeling corporate communicatie geweest waar een adviseur enthousiast vertelt over de afdeling en wat ze doen. Zo laat ze zien dat ze nu actief bezig zijn met webcare (het in de gaten houden wat op social media over de universiteit wordt gezegd). Daarna nog even de newsroom bewonderd, waar iedere dag kranten gescand worden op nieuws over de universiteit. Doordat de groep zo geïnteresseerd is, loopt de rondleiding uit en kunnen we helaas niet op alle afdelingen een kijkje nemen. Sollicitatietip van corporate communicatie: ‘Netwerken is belangrijk, als je ergens solliciteert kijk op LinkedIn, wie daar werkt en of je eventueel met die persoon in contact kan komen.’ Na de rondleiding is er gelegenheid om cv check te laten doen. Samen met een loopbaanadviseur je cv doorlopen en zien waar nog verbeterpunten liggen. Dit alles zorgt ervoor dat je jezelf nog beter kan profileren. De dag loopt ten einde, bij de kerstboom is er gelegenheid om nog na te borrelen en de dag te bespreken. Ton Wilthagen, initiatiefnemer van de werkbezoekdag, sluit deze succesvolle werkbezoekdag af met een speech om iedereen te bedanken, het doel van de dag nog eens te benadrukken en om iedereen succes te wensen met de zoektocht naar een baan.

 

Ik kijk terug op een geslaagde werkbezoekdag!

  • Ik vond het nuttig een communicatie afdeling te bezoeken van een voor mij onbekende organisatie
  • Ik heb heel wat nieuwe mensen ontmoeten, zowel werkzoekenden als de organisatoren van deze dag
  • Op deze manier neem je in korte tijd een kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven.
  • Ik ging weg met een goed en gemotiveerd gevoel, ‘die baan komt vast snel’

 

 

 

 

 

 

 

1 gedachte over “Werkbezoekdag 2014”

  1. Pingback: Het gras is altijd groener… | StadsLAB033

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.