Visueel beperkten werken samen aan werk

Zaterdag 13 juni was de tweede bijeenkomst van het project ‘Samenwerken aan Werk’ van de Oogvereniging. De landelijke vereniging voor blinden en slechtzienden wil met dit project zoveel mogelijk visueel beperkten aan het werk helpen. In het project zijn werkende blinden en slechtzienden coach van blinde en slechtziende werkzoekenden. Coaches en coachees zijn eind maart gekoppeld.

Roos Hoelen, themacoördinator Werk van de Oogvereniging, roffelt op tafel en het geroezemoes na de lunch verstilt. Ze vertelt dat de coaches ´s morgens besproken hebben hoe het project verloopt en tips hebben uitgewisseld. “Aan het eind van de middag horen we dan wat de coachees er tot nu toe van vinden.”

 

Hulpmiddelen

De eerste spreker is Joost van Loon, arbeidsdeskundige bij hulpmiddelenleverancier Babbage. Hij vertelt hoe hij slechtziend is geworden en in aanraking kwam met Babbage toen hij hulpmiddelen nodig had. Daar is hij na zijn studie gaan werken als trainer en arbeidsdeskundige. Hij helpt visueel beperkten met het inrichten van hun werkplek. Er zijn een aantal factoren belangrijk als blinden/slechtzienden aan het werk willen, zo vertelt Joost, “Uit Californisch onderzoek blijkt dat mobiliteit, een positief beeld neerzetten tegenover de werkgever en de mate waarin je je visuele beperking kunt componseren de drie belangrijkste succesfactoren zijn.”

“Ik kom vaak bij mensen die hun hulpmiddelen niet optimaal gebruiken, ze kennen niet alle opties of hebben alleen een basistraining gehad die niet meer voldoet” vertelt Joost “Na een goede training zijn ze vaak net zo snel als hun goedziende collega’s.” Een veelgehoorde reactie hierop is: “Ik heb naast mijn werk weinig tot geen tijd om infromatie over hulpprogramma’s te zoeken. Kan dit niet makkelijker, met een korte tip-mail of app?” Een andere aanwezige zegt dat er fora zijn waar informatie wordt uitgewisseld over deze computersoftware. Joost sluit af met het aanbod aan alle aanwezigen tot een gratis quickscan van de werkplek door Babbage.

 

Blinde collega

Na het levendige verhaal van Joost komt Sabine Jansen vertellen over het leidinggeven aan een visueel beperkte collega. Zij is leidinggevende van Inge, een van de coaches uit de zaal. Ze werken samen bij de Universiteit Utrecht op de afdeling USBO, waar Inge begon als studieadviseur en nu onderwijscoördinator is..

Met papiergeritsel vertelt Sabine dat ze heeft nagevraagd hoe het solicitatieproces van Inge ging. “Wij, de sollicitatiecommissie, hebben Inge op gesprek gevraagd vanwege haar kwaliteiten en vaardigheden.” leest Sabine “De visuele beperking speelde geen rol. Inge wist goed te vertellen wat zij kan en welke hulpmiddelen ze nodig heeft.” Opmerkelijk is dat er een beleid is voor het aannemen van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. “Ik heb het plan van aanpak van dit beleid opgevraagd, maar dit bleek nergens te vinden.” zegt Sabine hierover.

“Inge mist non-verbale communicatie tijdens vergaderingen en soms zijn er problemen met nieuwe computersystemen, maar verder zie ik geen grote problemen.” vertelt Sabine “Er is altijd wel iemand in de buurt die wil assisteren als dat nodig is en Inge toont zelf iniatief als ze nieuwe hulpmiddelen nodig heeft.” Tips van Sabine: “Denk in mogelijkheden. Ga niet voor de ander denken, de slechtziende komt zelf wel met vragen. En de goedziende moet rekening houden met de visueel gehandicapte, daar mag je als blinde of slechtziende best van uitgaan.”

 

Video-sollicitatie

Siska Hut van FlexPay rommelt al met de laptop en vertelt dat ze twee filmpjes wil laten zien. FlexPay helpt bij het plaatsen van mensen met een uitkering. “Daarvoor gebruiken we nu een nieuwe manier: een soort video-chat tussen sollicitant en een HR-medewerker die vacatures heeft.`

 

Het eerste filmpje toont een slecht voorbeeld: een ongeschoren man in een hemdje op de bank weet niks van de vacature. Als de HR-medewerker vraagt om zijn cv, weet hij niet wat dat is. In het tweede filmpje is de man bij FlexPay, strak in pak en goed voorbereid. Hij vertelt wie hij is, wat hij kan en wat hij wil. Zijn cv kan hij zo uploaden.

 

Siska en Roos willen dit mogelijk maken voor de aanwezige werkzoekenden en organiseren dit dan centraal. “We trekken hier en daar een stropdas recht en kunnen het gesprek van tevoren oefenen.” Er klinken al enthousiaste reacties en Roos verwacht maandag veel mails.

 

Roos sluit af door de coachees te vragen wat zij tot nu toe van het project vinden. “Ik ben tot meer zelfinzicht gekoemen” is een veelgehoorde reactie, en er zijn keuzes gemaakt: “Ik heb besloten zzp-er te worden en me hierop te focussen.”

 

Voor meer informatie over het project van de Oogvereniging:

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.