‘Via via’ vacatures vinden

‘It’s a small world after all’ klinkt het uit de speakers in de attractie van Disneyland Parijs. Is het een kleine wereld? In de jaren 90 bestond de populaire theorie dat je met de hele wereld verbonden was door zes schakels van tussenpersonen, ‘six degrees of seperation’.

NRC Next checkte het vorig jaar en bevond de volkswijsheid ongefundeerd. Misschien is contact met de hele wereld te hoog gegrepen, maar we kunnen wel degelijk meer halen uit ons netwerk. Zeker als het gaat om het vinden van een baan. Interessant is namelijk dat 27,8 % van de werkzoekenden een baan vindt via contacten die zij minder dan een keer per jaar spreekt, volgens socioloog Granovetter. De grootste groep werkzoekenden (55,6 %) krijgt een baan door contacten die zij af en toe spreekt. Waar ligt dit aan en hoe kunnen we meer gebruik van minder sterke contacten?

Een dochter van een oud-collega van mij zocht een baan. Bij het bedrijf waar mijn vriend werkt zochten ze medewerkers:  ‘Liever iemand uit het netwerk, dat levert betere resultaten op.’ Een aantal telefoontjes, e-mails, testen en sollicitatierondes verder is er weer één werkloze minder mede dankzij de kracht van het netwerk.

Het blijkt dat wanneer we putten uit ons netwerk we allereerst te rade gaan bij onze sterkste contacten in onze eigen kring. We voelen ons veilig bij ze en zij weten goed wat ons beweegt en wat ons interesseert. Minder sterke contacten bewegen zich echter in andere kringen en zijn de schakels tot nieuwe informatie buiten de voor ons bekende wegen zoals vorig voorbeeld laat zien.  Het loont dus absoluut de moeite om contact te leggen en te onderhouden met je wat minder bekende contacten.

Het uitbreiden van je netwerk kan ook door contact te zoeken met slapende contacten.  Mensen die je kent van opleidingen of banen in het verleden bijvoorbeeld. We verliezen mensen uit het oog door verandering van omgeving of onszelf. Indien er nog voldoende goodwill bestaat, is het zeker de moeite waard om deze mensen op te zoeken. In de tussentijd hebben zij nieuwe ervaringen opgedaan en kunnen ze je wellicht tips geven over interessante carrièremogelijkheden. De social media dienen daarbij het gemak, contact via LinkedIn is zo gelegd.

visitekaartjes VacatureluursHet idee om contact leggen met mensen buiten je directe kring kan enige schroom opleveren. Zie het echter als het maken van een babbel. Luister naar wat de ander vertelt en onderzoek een mogelijke connectie. Invloedrijke contacten met een groot netwerk kunnen intimiderend overkomen, maar ook zij hebben goed of slecht weer. Van koetjes komen kalfjes en oefening baart kunst. Ook een praatje maken is aan te leren, zoals te lezen is in Debra Fine’s  boek ‘Small Talk’. Ga naar lezingen of bijeenkomsten die je interesseren en knoop een gesprek aan, je weet maar nooit hoe het balletje rolt!

Bekijk eens de pagina Netwerken voor een overzicht van netwerkorganisaties!

Vind je netwerken lastig omdat je niet weet hoe je een gesprek moet beginnen? Bekijk eens deze simpele tips: 15 conversation starters.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.