Van Werkzoekende naar Ondernemer – Desiré

desire de wild ukkielolDesiré de Wild was al een tijdje werkzoekend en hoopte op een leuke baan in de kinderopvang. Ze kwam erachter dat functies met haar opleiding en ervaring niet parttime beschikbaar waren. Ze ging op zoek naar een andere oplossing. Die bleek te liggen in het starten van haar eigen bedrijf: Ukkielol. Als franchisenemer van Zing, Speel en Gebaar kan Desiré haar kennis, liefde voor het vak én zorg voor haar eigen kind goed combineren. Een inspirerend verhaal! We vroegen haar hoe je als werkzoekende het beste te werk kan gaan een eigen bedrijf te beginnen.


Hoe lang ben je op zoek geweest naar een nieuwe baan?

Ik ben vanaf januari 2012 op zoek geweest. Hoewel ik hoog opgeleid ben, zocht ik vanwege mijn thuissituatie (de zorg voor een zoon met downsyndroom) een parttime baan op een lager niveau. Ik kwam er al snel achter dat in mijn situatie überhaupt het zoeken naar een passende vacature heel lastig zou zijn. Vacatures die op mijn studie aansluiten, zijn veelal fulltime of vanaf 32 uur. Het lukte om een baan te vinden als flexibele medewerker in de kinderopvang. Dat gaf mij de ruimte om te bedenken wat ik nou écht wilde met mijn toekomst.

ukkielol

Heb je je lang georiënteerd op het starten van je eigen bedrijf? En hoe heb je dat gedaan?

De wens om voor mijzelf te beginnen had ik al langer, maar ik had altijd een vaste baan. Aangezien ik de sprong naar zelfstandig ondernemer niet durfde te maken met alle zekerheden die ik had, was het er nooit van gekomen. Totdat ik mijn liefde voor het werken met kinderen kon combineren met het coachen van mensen in de vorm van het aanleren van babygebaren. Toen ik die link ging leggen, ging het snel. Ik ben mij gaan oriënteren bij de Kamer van Koophandel en het UWV. Verder heb ik veel tips en ervaringen op internet gelezen.

Wat zorgde bij jou voor de absolute doorslag om UkkieLoL te beginnen?

De doorslag om UkkieLoL te starten, was het besef dat de tijd die ik in solliciteren stak, echt tevergeefs was. Ik had het moeilijk met alle afwijzingen, maar de wens om UkkieLoL te starten werd groter. Toen ik mij in het franchiseconcept Zing, Speel en Gebaar stortte, was het voor mij zeker. UkkieLoL is dus franchisenemer van het babygebarenconcept Zing, Speel en Gebaar.

Hoe gaat het nu met je bedrijf, is de start gelopen zoals je bedacht had?

Het gaat goed! Ik vind het leuk om te doen. Ik ben sinds begin september pas écht gestart en heb al mijn eerste workshop gehad. Binnenkort start ik met ouder-kind lessen in Zevenbergen en Etten-Leur. In Delft organiseer ik mini-workshops. De inschrijvingen gaan best lekker moet ik zeggen. Ik heb een groot netwerk in kinderopvangland en dat scheelt veel. Dat helpt behoorlijk met betrekking tot reclame maken en samenwerkingen zoeken.

Wat vind jij, nu je voor jezelf bent begonnen, echt het voordeel/geluk aan het werken aan je eigen bedrijf? Zijn er ook nadelen te noemen?

Het voordeel is dat je zelf je tijd in kan plannen. Ik word er gelukkig van dat ik eindelijk mijn passie heb gevonden na zoveel jaren zoeken in heftige banen. Het nadeel is dat je geen zekerheid in inkomen hebt. Ik ben ervan overtuigd dat wat ik doe een groeiende markt is en dat ik dit kan blijven doen. Ondertussen ben ik zwanger van ons tweede kind. Daardoor ben ik nu al met vervanging bezig voor tijdens mijn verlof. Het regelen houdt nooit op maar het is wel heel leuk allemaal!

Heb je tips voor andere werkzoekenden die misschien ook voor zichzelf willen beginnen?

Mijn tip is om echt bij het begin te beginnen. Bedenk eerst wat je wil, lees je in, kijk of er markt voor is, bekijk de financiële aspecten en maak dan je keuze: begin ik voor mezelf of niet?

Meer weten?

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.