are you kidding me?

UWV Workshop – Starten als Zelfstandige

Tijdens een groepsafspraak bij het Werkplein werd ik uitgenodigd voor de workshop Starten als Zelfstandige, ook al ben ik vorig jaar al begonnen met mijn bedrijf. De E-coach raadde het me aan omdat ik misschien nog wat kan leren. Nou vooruit dan, je weet nooit wat je nog niet weet. Aangekomen in het vergaderzaaltje, valt me de samenstelling van de deelnemersgroep direct op: 9 vrouwen en 2 mannen. Zijn vrouwen dan juist ondernemender, of zijn er meer vrouwen dan mannen werkloos en op zoek naar andere oplossingen om geld te verdienen? Hmm. Gewoon toeval dus. Ik pak pen en papier om vooral heel goed op te letten, actief mee te doen en een goed verslag te kunnen schrijven van de workshop.

Workshop ammehoela

‘Dit is geen workshop,’ begint de werkcoach, ‘ik geef alleen informatie, je gaat er geen opdrachten mee uitvoeren en het is ook niet bedoeld voor diegenen die al begonnen zijn aan hun onderneming. Dit is puur informatie bedoeld voor uitkeringsgerechtigden die zich oriënteren op het starten van een zaak.’ Oh okee. Prompt vliegt de eerste hand en daarbij behorende vraag de lucht in: ‘Maar wat doe ik hier dan? Ik moest hier van UWV heen komen, terwijl mijn ondernemingsplan al zowat goedgekeurd is en volgende week mag ik beginnen.’ De werkcoach gaf toestemming om de zaal te verlaten, maar niet nadat de deelneemster een supersnelle elevatorpitch gaf en haar website. Tsja, potentiële klanten zitten overal. Ik blijf zitten want ik ben dan wel benieuwd welke informatie ze met die oriënterende zelfstandigen willen delen.

‘Dat kan je wel op Google vinden’

De werkcoach vervolgde haar verhaal. Ze gaf de twee opties aan die je hebt om vanuit de WW aan de slag te gaan als ZZP-er: starten vanuit eigen initiatief, en starten met behulp van een startperiode. Ook gaf ze aan wat er in een ondernemingsplan moet staan, hoe je op werk.nl je E-coach kunt vragen om een ondernemerstest, hoe je verzekerd bent als je vanuit de WW als zelfstandige begint, en vertelde ze hoe je gebruik kunt maken van een herlevingstermijn. Een aantal deelnemers zat druk te knikken en aantekeningen te maken, maar ik had nog niets gehoord dat ik niet op werk.nl of een andere website had gelezen. Ik beleefde even een buitenlichamelijk momentje toen ze als serieus antwoord op een serieuze vraag ‘dat kan je wel op Google vinden’ gebruikte. Wauw.

are you kidding me?

Voor de oriënterende werkzoekende

Al met al vond ik de informatiemiddag (want dat was het), niet bijster nuttig. Ik heb geen echt nieuwe informatie gehoord en ben eigenlijk voor spek en bonen uitgenodigd. Maar ik ben dan ook geen potentiële starter, en ben de meeste informatie al eens (in andere bewoording) tegengekomen op werk.nl en andere websites. Voor werkzoekenden die zich echt oriënteren op het ondernemerschap en de informatie op werk.nl niet helemaal begrijpen kan het misschien vragen beantwoorden. Daar is de informatiemiddag (don’t call it a workshop!) dan ook voor geschikt.

 

Ga je liever zelf op onderzoek uit of het ondernemerschap iets voor je is? Een lijstje met handige websites voor startende ondernemers (met of zonder WW):

UWV starten vanuit WW – De eerste stappen van het starten vanuit de WW.

www.lancelots.nl – Superinformatieve website voor (startende) freelancers en ZZPers.

www.kvk.nl – Freelance en ZZP hoofdpagina met veel antwoorden over belasting, inschrijven, starten, bijeenkomsten etc.

www.zzp-mkb.nl – Informatie over onder andere de herlevingstermijn.

www.higherlevel.nl – Enorm forum waar je ideeën kan pitchen, je ondernemingsvraag kan stellen en mee kan doen aan discussies over nieuwe producten en diensten.

www.zzp-nederland.nl – Stichting ZZP Nederland, veel informatie over starten, verzekeringen, inkomstenbelasting etc.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.