U past niet in het profiel

U past niet in het profiel

Ga jij tot het uiterste om in het profiel te passen?

Een maatje meer of minder doet er toch niet toe? En wat nu als dat slaat op je profiel als werkzoekende, ga je daar (voor zo ver mogelijk) iets aan doen? Ik bedoel niet dat je moet worden wie je niet wilt of kunt zijn, of je vol moet proppen of afvallen tot je “past”, maar dat je eigenlijk kunt kijken of je wel wilt passen in dat profiel. We weten allemaal dat dit het meest gebruikt wordt bij afwijzingen “u past niet in het profiel”.

Soms vind ik dat een recruiter zich er wat al te gemakkelijk vanaf maakt met de dooddoener ‘u past niet in het profiel’. Ik heb in sommige gevallen contact gezocht als ik dacht wél te voldoen. Daar heb ik een paar hele sympathieke en begrijpelijke reacties op terug gekregen, met een voor mij goede uitleg. Een aantal afwijzingen waren gericht aan mijn niet bestaande broer, alsof ik er uitzie als een meneer op mijn cv-foto! Natuurlijk reageer ik dan geamuseerd en vraag ik of ik er echt zo mannelijk uitzie. Gek genoeg krijg ik daar dan weer leuke en persoonlijke reacties op.

Wat nu als wij het eens omdraaien? Als ik word benaderd voor een fijne baan zeg ik dan dat als ik niet reageer binnen twee weken de kandidaat-werkgever zichzelf mag beschouwen als niet passend in het profiel? Natuurlijk niet! De kandidaat-werkgever krijgt van mij uiteraard een gepersonaliseerd antwoord met duidelijke redenen. Ik beloof dat ik goed zal kijken of het een meneer of mevrouw is en zal afwijzen met een persoonlijk antwoord, geen standaardmailtje.

Geloof in je eigen kracht en weet dat er een moment komt dat je wél aan het profiel voldoet. Het gaat echt gebeuren dat je “past”, het wordt langzaam aan beter en er komen meer mogelijkheden. Er komen steeds meer vacatures en ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken voor velen van mijn collega-werkzoekenden en voor mijzelf.

Zelf merk ik een verbetering in mijn “vindtocht” naar werk, ik kom steeds dichterbij! Erg blij ben ik met een steeds sterker wordend netwerk van ex-collega’s, sterke “live” netwerkgroepen (o.a. Bites & Business op LinkedIn (o.a. Social Carrousel, Vacatureluurs, Werken voor Werk,en andere contacten. We tippen elkaar, steunen elkaar met kennis en delen mogelijkheden, een fijn en sterk team! Wedden dat we binnenkort profielen vinden die perfect bij ons passen?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.