Succesvol solliciteren voor introverte mensen

succesol-solliciteren-voor-introverte-mensen-400Succesvol Solliciteren voor Introverte mensen is ook voor coaches, recruiters en werkgevers een must-have: meer inzicht in de denkwijze van introverte werknemers.

Diverse mensen raadden mij dit boek aan de afgelopen maanden. ‘In 7 stappen naar een nieuwe baan’ beloofde de cover. Mijn nieuwsgierigheid won het van de scepsis, gelukkig maar: ik las het boek in een paar uur uit en kon er diverse tips uit halen.  Wat dit boek anders maakt dan andere sollicitatieboeken, dat kon ik aan Eline Sluys, de auteur van het boek ‘Succesvol Solliciteren voor Introverte Mensen’ vragen.

Eline Sluys schreef ‘Succesvol Solliciteren voor Introverte Mensen’ als handleiding voor werkzoekenden die moeite hebben met solliciteren vanwege introversie. Zoals ze in haar boek schrijft; ‘… een sollicitatiegesprek kan voor introverten bij voorbaat aanvoelen als een verloren strijd. Zij denken dat ze zichzelf nooit zo overtuigend zullen kunnen verkopen als andere gegadigden.’ Het boek biedt dan ook met name tips over het voeren van een sollicitatiegesprek.

Het verschil tussen introvert en extravert

‘Bij extraverten vindt het denkproces in de buitenwereld plaats. Hun brein geeft er de voorkeur aan meteen te reageren op prikkels en nieuwe informatie. Het denkproces van introverten vindt juist plaats in de binnenwereld. Als een introvert een prikkel krijgt, verwerkt hij die door naar binnen te keren en er op te broeden. Daarom kan een extravert op elk gewenst moment ad rem reageren, en heeft een introvert juist tijd en rust nodig om zijn gedachten te vormen.

Introvert vs extravert tijdens een sollicitatiegesprek

Introverten en extraverten denken anders over sollicitatiegesprekken. Sollicitatiegesprekken roepen bij vrijwel iedereen spanning op. Maar ik denk dat die spanning bij introverten nog groter is, juist omdat zij tijd en ruimte nodig hebben om hun gedachten te vormen. En die krijg je tijdens sollicitatiegesprekken niet. Een andere belemmering is denk ik dat veel introverten denken dat zij zich als een extravert moeten gedragen om een goede indruk te maken.’

Sollicitatietips zijn voor de extraverte sollicitant makkelijker op te volgen omdat ze op extraversie zijn gericht: de sollicitant moet naar buiten treden met zijn/haar kwaliteiten. Voor een werkgever is een extraverte sollicitant ook makkelijker te peilen. Zijn denkproces vindt in de buitenwereld plaats. De extravert kan snel reageren op alle prikkels die tijdens het gesprek op hem afkomen. Bovendien zijn extraverten van nature vaak veel stelliger en uitgesprokener in hun taalgebruik dan introverten, waardoor zij eerder enthousiast en overtuigend overkomen. Het denkproces van introverten vindt in de binnenwereld plaats. Aan de buitenkant is bij hen veel minder goed zichtbaar wat zich in hun hoofd afspeelt, bijvoorbeeld hoe enthousiast en betrokken ze zijn.

Waarom een sollicitatieboek speciaal voor introverten?

Nu zijn er aardig wat sollicitatiehulpboeken op de markt, ook boeken die gericht zijn op sollicitatiegesprekken. Wat maakt dit boek anders? De uitleg die Eline geeft over de denkwijze van introverten met betrekking tot solliciteren én werken. Er wordt ingegaan op zwakke punten en talenten, valkuilen en het stellen van doelen, manieren om jezelf fysiek en mentaal voor te bereiden op een gesprek. Zo kun je je in 7 stappen optimaal voorbereiden op een gesprek zonder het gevoel te krijgen dat je jezelf anders moet neerzetten.

‘Succesvol Solliciteren voor Introverte Mensen’ ook voor werkgevers en recruiters

Daarom is ‘Succesvol Solliciteren voor Introverte Mensen’ ook geschikt voor recruiters, coaches en werkgevers die op zoek zijn naar werknemers die goed kunnen luisteren, onderzoeken, diepgaande relaties kunnen opbouwen en complexe problemen kunnen oplossen. Jaja, dat zijn zomaar een paar van de talenten van introverten! Werkgevers kunnen ook niet zonder introverten: een extravert is misschien beter in nieuwe contacten leggen, de kwaliteiten van een introvert zorgen ervoor dat er diepgaande relaties kunnen ontstaan. Recruiters, coaches en selecteurs krijgen door het lezen van dit boek ook meer inzicht in hoe een introvert solliciteert en zichzelf profileert in een gesprek. Dat iemand zich niet enthousiast gedraagt, betekent niet dat hij het niet ís.

Voor de introverte sollicitant én de geïnteresseerde werkgevers een must read!

‘Succesvol Solliciteren voor Introverte Mensen’, Eline Sluys, uitgeverij LannooCampus – verkrijgbaar bij Bol.com, Managementboek.nl en in de betere boekhandel.

 

Meer boekentips voor introverten:

Stil – Susain Cain

Introvert door het Leven – M. Olsen Laney

Leestip:

The Rise of the Introvert – Management Today

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.