Stoppen met sollicitatiebrieven sturen?

Vandaag las ik deze blog met sollicitatietips op 1vandaag.nl. ‘Stop met brieven sturen, ga netwerken!’ is de boodschap die Aaltje Vincent wil overbrengen op werkzoekenden. Maar is dat niet wat te extreem?

De kunst is dus om er voor te zorgen dat je vakcollega’s aan jou denken op het moment dat er een vacature is. Via netwerken ‘in het echte leven’ en via social media moet je bij hen ‘onvergetelijk’ als vakvrouw of vakman op het vizier komen. Door social media zijn de lijntjes tussen de werkzoekende en de relevante vakgenoten, hun leidinggevenden en hun recruiters, P&O’ers en HRM’ers nog nooit zo kort geweest.

Mevrouw Vincent (schrijver van diverse sollicitatieboeken en trainer van werkzoekenden), heeft hier helemaal gelijk. Je eigen netwerk aanspreken om vacatures te ontdekken levert vaak het meeste succes op. Indien je werkloos bent, laat dan aan iedereen weten dat je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging. (Heb je nog wel een baan, dan kan je het uiteraard beter niet zeer openbaar bekend maken dat je aan het zoeken bent…) Als een van je vrienden/kennissen/collega’s hoort van een vacature en jij bent de eerste die in zijn/haar gedachten opkomt als perfecte kandidaat, heb je gelijk een paar streepjes voor!

Of je daarom nu gelijk moet stoppen met brieven sturen… Ik denk het niet. Het klopt dat je de meeste kans hebt op een nieuwe baan door te netwerken, toch heb je kans om aangenomen te worden voor die perfecte functie door goed rond te kijken, een aantrekkelijke motivatiebrief te schrijven en een goed geschreven cv op te sturen. Als je de ideale baan vindt die past bij jouw kennis en ervaring, waarom zou je dan geen brief sturen?

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.