Stichting Het is Netwerken – Succesvol netwerken in Haarlem

Het is netwerken HaarlemHet is september 2012 als Brigitte de Vaal en Fenna Cannegieter bij Judith Spruit in Haarlem aan de keukentafel zitten en de volgende gedachten delen:

‘We maakten ons alle drie zorgen over de huidige arbeidsmarkt en in het bijzonder om de positie van oudere werkzoekenden. En moesten tot onze schrik bekennen dat 45 jaar tegenwoordig al oud is! Een baan vinden doe je in deze tijd niet meer alleen met het schrijven van een brief en het bijvoegen van een cv, daar komt nu veel meer bij kijken. ‘

De dames besloten een netwerk op te richten, genaamd Netwerk 45+. Met een actieve LinkedIngroep en diverse activiteiten bieden ze werkzoekenden in Haarlem en omgeving de mogelijkheid te netwerken, sollicitatietips en positieve energie te delen. Sinds kort is de netwerkgroep een stichting, en heeft het een naamsverandering ondergaan: stichting ‘Het is Netwerken’!

Inmiddels heeft Het is Netwerken al meer dan 80 deelnemers en reikt het netwerk ver voorbij de grenzen van de gemeente Haarlem.

Fenna Cannegieter, voorzitter van de stichting, legt aan Vacatureluurs uit wat Het is Netwerken doet en wil bereiken. 

De 3 doelen van Het is Netwerken:

 1 – Een vernieuwing teweegbrengen in de arbeidsmarkt: kortere lijnen tussen werkgever en werknemer

Er wordt door velen nog gedacht dat iedere Nederlander een vaste baan wil, 40 jaar lang bij dezelfde baas wil blijven om daarna te verdwijnen in pensioen, maar, mét gouden horloge.

Zo werkt het niet meer, zo werkt de moderne méns niet meer. Met ‘jobhoppen’ wordt een brede werkervaring opgebouwd. Je ziet meer ‘hybride ZZP-erschap’ (eigen baas zijn naast een betrekking bij een werkgever) en vrijheid is steeds belangrijker waardoor een vaste aanstelling steeds minder interessant is geworden.

Ook de sollicitatieprocedures zijn ouderwets en inefficiënt. Inmiddels zijn zo’n 260.000 mensen werkzoekend. Zij jagen op zo’n 150.000 vacatures. Het is dus niet vreemd dat er op één vacature honderden reacties komen. De kansen op een uitnodiging voor een gesprek zijn daardoor erg klein en de werkgever moet, om de juiste werknemer te vinden, veel geld en tijd investeren.

‘Wij denken dat dit beter kan!  Door de verbinding tussen werkgever en werkzoekende directer te maken: door korte lijntjes. Dus weg met de ouderwetse en inefficiënte sollicitatieprocedures! Het ‘matchen’ van werkzoekenden en werkgevers moet anders. Hoe precies? We zijn actief op zoek naar ideeën en initiatieven. Dat is een van onze drie missies.’

2 – Het beeld dat werkgevers van de ‘oudere werkzoekende’ hebben, veranderen

Er wordt flink gelobbyd door de bestuursleden van de stichting. Zowel de lokale als landelijk politiek wordt hierbij betrokken. Bedrijven worden benaderd. ‘Wij willen laten zien dat een ‘oudere’ werknemer juist een aantrekkelijke werknemer is. Wij zijn niet duur, inflexibel, altijd ziek en energieloos!

3 – Contact tussen werkzoekenden met netwerkbijeenkomsten

Misschien is dit wel de meest belangrijke missie: Werkzoekenden bij elkaar brengen. Er worden tweewekelijks netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten worden er workshops aangeboden over de goede brief en CV, over social media, enzovoort. ‘Maar belangrijker vinden we de kracht van het netwerk: we willen dat werkzoekenden van elkaars netwerk gebruik gaan maken en via deze netwerken weer aan betaald werk komen. We weten dat netwerken erg belangrijk is. De meeste vacatures worden immers via netwerken vervuld, en ook nog eens voordat de vacatures worden gepubliceerd.’

‘Het is netwerken’ blijkt succesvol

Met het belangrijkste doel steeds in het vizier; onze deelnemers moeten zo snel mogelijk uit de WW of bijstand en weer aan het werk, is ‘Het is netwerken’ nu aan het professionaliseren.

 ‘Het gaat goed. Regelmatig vinden onze mensen een baan. En deze ex-deelnemers geven stuk voor stuk aan dat het netwerk heeft geholpen bij het vinden van werk. Omdat ze positieve energie hebben hervonden en doordat ze creatiever op zoek zijn gegaan naar werk’.

‘Het is Netwerken’ bouwt aan goede contacten met de landelijke, regionale en plaatselijke politiek. De gemeente Haarlem is erg gecharmeerd van de stichting en geeft veel morele steun. Bij lokale bedrijven krijgen ze steeds meer voet aan de grond.

Het contact met UWV is inmiddels goed. De stichting vult een gat op dat is ontstaan doordat begeleidende functies van het UWV door bezuinigingen zijn verdwenen.

De stichting blijft groeien en heeft behoefte aan een stevige financiële basis. Tips en sponsors zijn daarom welkom!

31 oktober 2013: Het is Netwerken Symposium – een werk-event voor en door midlife werkzoekenden in de regio Haarlem.  Meer info volgt op de website van Het is Netwerken!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.