Sterke en zwakke punten benoemen in een sollicitatiegesprek

10155771_10152353022143750_3242850268744234433_nHet wordt vaak gevraagd in een sollicitatiegesprek: wat zijn je sterke en zwakke punten? Voor veel mensen is het moeilijk om een lijstje te maken voor beide. Wat zíjn mijn sterke punten nu eigenlijk, en hoe kan ik mijn zwakke punten beter omschrijven zodat ze er toch sterk uit komen? Enkele tips voor de twijfelende sollicitant:

Sterke punten

  • Gebruik geen vage of algemeen geldende sterke eigenschappen, net als in je sollicitatiebrief moet je de 10 meest gehate termen zoveel mogelijk vermijden.
  • Benoem een sterk punt, met daarbij een voorbeeld van hoe jij die eigenschap toe hebt gepast in vorige werkzaamheden. Zo maak je je sterke punt ook aantoonbaar.
  • Kan je geen sterke punten noemen? Vraag eens aan je omgeving of zij 3-5 sterke eigenschappen op kunnen noemen van jou. Je zult vast overeenkomsten te horen krijgen maaarrrr…
  • … gebruik de term ‘wat anderen van mij vinden’ niet bij iedere sterke eigenschap! Anders komt het over alsof je zelf nog niet overtuigd bent van je eigen sterke eigenschappen, en daar gaat het nu net om in een sollicitatiegesprek.
  • Het lijkt misschien overbodig om te zeggen: vertel geen leugens. Ze komen er snel genoeg achter of je eigenschappen overeenkomen met wat jij verteld hebt in het sollicitatiegesprek.

Zwakke punten

  • Geen zwakke punten noemen is het zwakste dat je kan doen. Iedereen heeft zwakke punten. Wéten welke zwakke punten je hebt, maakt dat je overkomt als iemand die weet wie hij is en wat hij kan.
  • Er zijn een aantal uitspraken die je echt niet moet uiten over jezelf:  ‘Ik heb moeite om op tijd te komen’, ‘Kan moeilijk werken met anderen’ om maar 2 voorbeelden te noemen. Zeker als de functie eist dat je zeer punctueel of in teamverband moet werken (maar waarom solliciteer je dan op deze functie bij dit bedrijf?). Probeer in plaats daarvan punten te noemen die voor het werk irrelevant zijn.
  • Begin de zin met ‘waar ik hard aan blijf werken is…’ of ‘ik mag dan een gebrek aan[eigenschap] hebben, ik compenseer dat met…’. Maak van je zwakke punten leerpunten, geef aan dat je het er niet bij laat zitten!
  • Weet je van jezelf geen zwakke punten te noemen? Vraag het weer aan je omgeving, vraag ze ook echt om kritisch te zijn. Zeker oud-collega’s en voormalig werkgevers kunnen hierbij van pas komen; zij kennen je in een werksituatie en kunnen je misschien nog wel het eerlijkst beoordelen.
  • Je hoeft niet álle zwakke punten te noemen die je weet. Beperk je tot maximaal 3, meestal is het noemen van 1 á 2 punten voldoende. Je wilt natuurlijk ook niet overkomen als iemand die níets goed kan doen…

zwakke punten sollicitatiegesprekAls een werkgever je vraagt om goede en slechte eigenschappen, dan kan is de kans heel groot dat hij ook vraagt waaruit dit dan blijkt. Een handige methode om dit onderdeel van je sollicitatiegesprek mee te oefenen is de STAR(R)methode. Deze kan je toepassen op veel sterke én zwakke punten, door het schetsen van voorbeeldsituaties krijg je zelf een goed idee van . Probeer hierbij situaties te bedenken waarbij je sterke eigenschap je redden van je slechte eigenschap, of een situatie waaruit bleek dat je je zwakke eigenschap zelf hebt ‘overwonnen’.   Interessante artikelen op andere websites over sterke en zwakke punten in een sollicitatiegesprek:

Boekentips:
[product_category category=”sollicitatiegesprek”]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.