Start 2015 anders!

Start 2015 anders! Verslag van de bijeenkomst Netwerkcafé Den Haag op donderdag 8 januari 2015.

Frank Middendorp, stand up coach, begint de middag met een 20-minuten durende peptalk over hoe je tegen jezelf en jouw kansen aankijkt. Zijn baritone stemgeluid rijkt zonder microfoon tot in alle hoeken van de zaal en zijn beweeglijkheid tussen het publiek door zorgt voor een continue interactie. Zijn verhaal is doorspekt met humor en iedereen hangt aan zijn lippen.

Zijn boodschap draait om het goede voornemen van 2015, dat je in dit jaar de dingen anders gaat doen. Zoals bij alle goede voornemens is het natuurlijk van groot belang om vol te houden, het gaat tenslotte om het vinden van werk. Kijk eerst eens naar de dingen die je in 2014 anders had willen/moeten doen. Ga voor de spiegel staan en wees kritisch. Probeer helder, kort en eerlijk te benoemen wat je dit jaar gaat veranderen. De zaal wordt uitgenodigd dit onderling bij elkaar te oefenen. Na afloop zijn enkele deelnemers bereid hun voornemens te delen en de positieve feedback van Frank werkt stimulerend, er is de nodige bijval.

Volhouden

Frank legt nog eens de nadruk op het aspect van volhouden. Natuurlijk zijn dit moeilijke tijden maar dat betekent niet dat er geen kansen zijn. Het is belangrijk dat je jezelf vooraan zet, brutale mensen hebben de halve wereld is in deze periode nog duidelijker geworden. Maar je zult het zelf moeten doen! Er zullen de nodige afwijzingen volgen maar vat deze niet persoonlijk op en leer hier mee om te gaan.

Tot slot van zijn dynamische en enthousiasmerende betoog biedt Frank aan iedereen die zijn naam en telefoonnummer aan hem geeft een gratis coaching-call aan. Hier wordt in grote getale gebruik van gemaakt en onderstreept het positieve effect van zijn sessie.

Workshops & Sollicitatiecarrousel

De sollicitatie carrousel bestaat deze middag uit een panel voor cv-check. Voor de pauze workshop ‘Telefoneren’ of ‘Netwerkprofiel’. Na de pauze kan men kiezen uit ‘Waarden van Werk’ of ‘Elevator Pitch’.

Telefoneren voor een sollicitatiegesprek

Ik sluit voor de pauze aan bij de workshop ‘Telefoneren’ door Dennis Smits. Het gaat hierbij over het telefoongesprek voorafgaand aan je sollicitatie en niet, zoals de meesten van ons zullen doen, na afloop als de afwijzing binnen is. Er zijn een aantal redenen om voorafgaand te bellen naar aanleiding van een vacature. Allereerst, jouw naamsbekendheid verhogen vervolgens het krijgen van nadere informatie en het checken aan wie je de brief moet richten. Ten laatste, dit telefoontje onderscheidt je ook direct van de massa.

Dus vooraf bellen vergroot je kansen maar met de juiste vraagstelling gaat dat nog eens dubbel op.

Bij het lezen van een vacature stel je jezelf meestal deze vragen:

  • Wil ik dit?
  • Kan ik dit?
  • Maak ik kans?
  • Wat zou men willen weten over mijn persoonlijkheid?

Vraag in het telefoongesprek wat de werkgever wil horen op het sollicitatiegesprek: vraag door over de gewenste persoonseigenschappen, bij welke functionaris komt de brief als eerste terecht. Ook belangrijk: wat gebeurt er daarna met je brief.

Hoewel dit lastig lijkt zal blijken dat met de juiste vraagstelling (gebruik vooral open vragen) , oprechte belangstelling en aandachtig luisteren een nuttige dialoog kan ontstaan. Hoewel in de optiek van bedrijven een dergelijk gesprek als lastig kan worden gezien is het tegenovergestelde waar. Een telefoongesprek van vijf minuten kan soms het lezen van vele brieven en CV’s schelen. Ook voor de sollicitant is er tijdwinst. Want waarom uren zweten op een goede brief als daarin niet de juiste informatie komt te staan.

De boodschap is duidelijk en helder gezien de reacties van het publiek. Toch lijkt er nog enige weerstand te zijn, het voeren van zulke geprekken zal in eerste instantie niet gemakkelijk zijn.  Dennis adviseert dan ook dat het belangrijk is om te oefenen. Desnoods met vacatures waar je n iet eens direct interesse in hebt. Oefening baart nu eenmaal kunst.

Het sollicitatieproces is veranderd en wij moeten mee veranderen. Onderscheid je dus met een telefoongesprek voorafgaand aan de sollicitatie. En nog een laatste waardevvolle tip: als je belt is je eerste vraag altijd of degene aan de andere kant nu even tijd voor je heeft!

Waarden van werk

Na de pauze neem ik deel aan de workshop ‘Waarden van Werk’ door Frits Knijff. Deze interactieve oefening draait om het bewust worden van wat je echt belangrijk vindt aan werk. Aan de hand van een waardenlijst maakt ieder een lijstje van zijn/haar vijf belangrijkste criteria in werk. Daarna bevragen we elkaar kritisch waarom dat zo is. Aan de hand van de discussie word je gedwongen dieper over jouw eigen waarden na te denken. Kloppen deze eigenlijk nog wel? Of zijn het vastgeroeste ideeën vanuit je verleden? Misschien is het tijd om bij te stellen om gerichter te kunnen zoeken.

Opvallend tijdens deze, met 87 deelnemers wederom goed bezochte middag, is dat het panel voor de cv-check bestaande uit vijf personen continu bezocht wordt en wij kijken dan ook terug op een nuttige middag waarbij iedereen hopelijk in 2015 met goede moed succesvol verder op zoek kan naar werk.

Netwerkcafé Den Haag is een maandelijkse netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden in de regio Den Haag.

 

1 gedachte over “Start 2015 anders!”

  1. Dank voor deze mooie en bondige weergave van wat er die middag is gebeurt. We hebben dit soort bijeenkomsten nodig om ons zelf te wapenen tegen moedeloosheid en nieuwe energie en ideeën op te doen om sneller verder te komen. Voor mij als StandUpCoach is het ook net zo waardevol om de spirit door te geven want ik zit zelf altijd vooraan bij mijn eigen presentaties ;-). Dus als je brutaal gaat zijn en jezelf daarmee ook laat horen én vooraan zet in de gesprekken van jouw leven die er toe doen dan zul je -los van het resultaat- altijd in ieder geval jezelf herinneren aan je eigen kracht en ambities!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.