Standaard afwijzing voor een sollicitatie

Als ik nog één keer ‘uw profiel past niet bij deze functie’ lees in een standaard afwijzing, stuur ik deze afwijzing terug naar het bedrijf…

Dat standaard afwijzingen ook anders kunnen, dat zien we gelukkig ook steeds vaker. Deze standaard afwijzing ontvingen we van een vacatuurder (die liever anoniem wil blijven), die solliciteerde op een functie bij een bouwmarkt. Voordat je denkt ‘hee dit komt me bekend voor’; deze standaardtekst wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt bij afwijzingen. Hartstikke goed, want ieder bedrijf kan onderstaande tekst aanpassen naar de profieleisen van de functie en het bedrijf.

 

Beste sollicitant,

Daar lagen ze dan: 54 mooie sollicitatiebrieven. De selectie van kandidaten stelde ons voor een lastige keuze, want er zaten ontzettend veel geschikte, creatieve en oprecht gemotiveerde sollicitaties tussen.

Uiteindelijk hebben we 4 sollicitanten geselecteerd waarmee we in gesprek zijn gegaan. Helaas is onze keuze hierbij niet op jou gevallen.

Globaal kunnen we aangeven waar we op gelet hebben in de selectie, zodat je zelf kunt kijken of het op jou van toepassing is.

 

  • We hebben gelet op werkervaring en dan met name op werkervaring in een Bouwmarkt en affiniteit met onze producten. Sommige kandidaten scoorden prima op opleiding, maar hadden nog net iets te weinig werkervaring. Of de werkervaring was vooral kassa of administratief gerelateerd.
  • Verder keken we of de opleiding aansloot bij de functie. Een aantal kandidaten was bijvoorbeeld meer opgeleid richting zorg, agrarisch of vooral administratief georiënteerd.
  • Sommige sollicitanten stuurden ons alleen een cv en geen motivatie. Wanneer er dan meerdere geschikte kandidaten zijn, loop je het risico dat een ander wordt geselecteerd.
  • Ook zaten er kandidaten tussen die voor minder uur dan gevraagd solliciteren en/of maar op bepaalde dagen/uren beschikbaar is.
  • Bij sommige sollicitanten was de salarisindicatie veel hoger, dan dat wij kunnen bieden.

Wat ons verder opviel:

  • Schrijf- en spelfouten mogen eigenlijk niet voorkomen in een sollicitatiebrief.
  • Sommige formulieren waren niet volledig ingevuld.
  • De melding “ik moet verplicht solliciteren” komt niet motiverend over.

 

En dan nog dit: oudere sollicitanten wezen ons op de kwaliteiten die zij gezien hun ervaring meebrengen. Daar zijn wij het helemaal mee eens. We hebben dus ook niet op leeftijd (of geslacht) gelet, maar op bovengenoemde punten.

We willen je bij deze bedanken voor je inzet. We hopen van harte dat je niet wordt ontmoedigd door deze afwijzing; er zaten gewoon heel veel geschikte kandidaten tussen. Mensen van wie we zeker weten dat ze een baan zullen vinden die bij hen past. En jij bent daar vast en zeker een van.

 

Wat nog mooi zou zijn, is als er nog bij de afwijzing vermeld wordt dat ze contact op kunnen nemen met [naam contactpersoon] als ze nog vragen hebben over de sollicitatieprocedure of de afwijzing.

Dus, afwijzers onder u: een goede ‘standaard’ afwijzing sturen is niet zo moeilijk als je denkt. Weg met “Uw profiel past niet bij deze functie”; beantwoord sollicitanten met respect en een duidelijke reden van afwijzing!

2 reacties op “Standaard afwijzing voor een sollicitatie”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.