Special: vijf keer een carrièreswitch naar non-profit

Als je werkzoekend bent, word je meer dan ooit geconfronteerd met het soort werk dat je doet. Is dit eigenlijk wel wat je wilt? 

Ik besloot op social media rond te vragen naar mensen die het commerciële op een bepaald punt vaarwel hebben gezegd. Waarom deden ze dat en hoe? En beviel het ze? Vijf portretten.

 

foto-VictorVictor Romijn

“Mijn nieuwe collega’s zijn echt intrinsiek gemotiveerd en we hebben allemaal een duidelijk doel voor ogen.”

Victor werkte als community manager en online marketeer bij een grote verzekeraar en een van de oudste internetbureaus van Nederland. Zijn huidige functie is ook community manager, maar dan bij de Hartstichting.

Victor maakte die omschakeling bewust. “Ik merkte dat het me steeds meer tegen ging staan dat ik werkte voor het geld van de aandeelhouders of de baas van het bedrijf. Als het beter ging met het bedrijf, merkte ik daar zelf niet per se iets van. Ook merkte ik dat ik het hypocriet vond dat de verzekeraar waar ik voor werkte ‘gezondheid belangrijk vindt’ – terwijl het uiteindelijk natuurlijk een financiële kwestie is: gezondere mensen betekent minder claims en dat betekent weer meer winst.”

Hoe was dat bij zijn andere voormalige werkgever? “Bij het internetbureau draaide het ook alleen maar om geld. Klanten met een bedenkelijke achtergrond werden zonder problemen binnengehaald, zolang ze maar betaalden. Zelf vond ik dat lastig: waar stonden we voor als bureau? Weigerden we ook weleens klanten? Blijkbaar niet.”

Geen grijze-muizenclub

Dat gericht zijn op geld begon bij Victor te wringen. “Toen mijn contract bij het internetbureau afliep ben ik verder gaan kijken in de markt. Non-profit was niet per se top of mind, maar ik stond er zeker voor open. Bij de Hartstichting was er een goede klik en had ik het idee dat ik de ervaring en kennis die ik heb opgebouwd goed in kon zetten.”

Tot nu toe bevalt het hem uitstekend. “Ik heb een heel leuk team vol met enthousiaste mensen, die ook een wat commerciëlere achtergrond hebben. Het is geen grijze-muizenclub, het imago wat de non-profit vaak nog heeft. Veel mensen zijn echt intrinsiek gemotiveerd en we hebben allemaal een duidelijk doel voor ogen.”

Tips van Victor

“Kijk naar wat je zelf belangrijk vindt in het leven. Als een organisatie aansluit bij je eigen denkbeelden en waarden, dan zal het een goede match zijn, en zal je jezelf er een langere tijd prettig voelen.”

 

foto-nadiaNadia van der Vlies

“Ik heb altijd met ontzettend veel plezier gewerkt, maar soms knaagde er iets”

Nadia heeft verschillende functies vervuld als marketing manager bij diverse commerciële organisaties. Haar omslag begon toen ze als manager corporate partnerships aan de slag ging bij War Child. “Ik zag deze functie en ik voelde meteen: dit is mijn droombaan.”

Nadia en haar team waren bij War Child verantwoordelijk alle samenwerkingen met het bedrijfsleven. “Het leidinggeven vond ik zo leuk, dat ik van het ontwikkelen van mensen mijn werk wilde maken.” Inmiddels is ze dan ook voor zichzelf begonnen als coach en trainer.

Waarom haar switch naar een hulporganisatie? “Ik wil een verschil maken. Ik heb altijd met ontzettend veel plezier gewerkt, maar soms knaagde er iets. Waar doe ik het allemaal voor? Verandert de wereld wel door mijn toedoen?”

Meer energie

Haar switch leverde haar een flinke portie energie op. “Ik vond het geweldig. Het geeft enorm veel energie om voor een organisatie te werken die echt impact heeft en elke dag bijdraagt aan het welzijn van kinderen. Het is ook weleens heftig om de verhalen van collega’s te horen, over werken in oorlogsgebied of over oplaaiende conflicten. Maar het geeft veel voldoening.”

Is switchen naar non-profit moeilijk? “Voor mij totaal niet”, zegt Nadia, “Het enige dat ik moeilijk vond, is dat je werk nooit af is. En dat je altijd nog meer en meer en meer wilt doen en bereiken. Maar dat had ik daarvoor ook wel, toen ik nog in bedrijfsleven werkte. En verder is het ook gewoon een baan, dus je belt, je vergadert en je hebt targets, dus het voelt niet altijd alsof je verschil aan het maken bent.”

Tips van Nadia

“Probeer eens uit hoe het bevalt om voor een non-profit-organisatie te werken door een project te doen via Laluz of word vrijwilliger voor een organisatie die je aanspreekt. Als je om de juiste redenen switcht kan het je heel veel brengen. Bedenk je vooral wat je belangrijk vindt in een baan en welke waarden voor jou belangrijk zijn. Als je op basis daarvan kiest, heb je de meeste kans om gelukkig te zijn in je werk!”

Denk je zelf over een carrièreswitch maar vind je het lastig om te bepalen wat je waarden en drijfveren zijn? Nadia geeft zelf ook loopbaancoaching en heeft nog plek.

 

foto-femke2Femke Mostert

“Ik wilde mensen helpen die het moeilijk hebben, in plaats van een persoon helpen rijker te maken.”

Femke werkte achtereenvolgens als intercedent, vrijwilligerswerver en als trainer voor een reintegratiebedrijf voor mensen in de bijstand. Over haar reden om te kiezen voor dit werk kan ze kort zijn: “Ik wilde mensen die het moeilijk hebben helpen in plaats van een persoon helpen rijker te maken.”

Ze heeft haar switch van commercieel naar non-profit aangepakt door veel te gaan netwerken. “Je eigen netwerk aanspreken, goed in kaart brengen waar je naar op zoek bent en dat minimaal een keer per week delen in je netwerk. Je kunt het beter te vaak melden dan te weinig. Dan worden mensen je maar zat, pech!”

Omscholing?

Netwerken heeft haar in Femke’s zoektocht naar een interessante baan meer opgeleverd dan een omscholing. “Ik zou nu wel extra scholing kunnen gebruiken, maar ik heb mijn nieuwe baan gekregen door mensen te leren kennen. “Mensen vragen als ze een aannemer nodig hebben ook eerst in hun eigen netwerk rond wie er goed is. Zo werkt het met banen ook. Gewoon zorgen dat je mensen gaat kennen en zorgen dat ze jou kennen. En geduld en doorzetten, want Rome is ook niet in een dag gebouwd.”

Femke’s geduld en doorzettingsvermogen werden uiteindelijk beloond. “Het heeft drie jaar geduurd voordat ik op de plek zat waar ik wil zitten. Je moet niet denken dat je direct binnen kunt fietsen bij die organisatie waar je je hart hebt liggen. Je zult genoegen moeten nemen met een tijdelijk contract van een paar maanden, wellicht ook niet voor het aantal uren wat je zoekt. Je zal echt consessies moeten doen, anders lukt het veel minder makkelijk.”

Tips van Femke

“Netwerken dus! Zorg dat je vrijwilligerswerk doet bij de organisaties waar je wilt werken. Zorg dat mensen jou kennen en zorg dat mensen weten wat jij zoekt. Dat is voor mij de sleutel geweest.”

 

foto-kirstinKirstin Prins

“Ik voelde me niet meer prettig in de ‘snelle’ rol van verkoper.”

Kirstin werkte een tijd lang in de verhuurbemiddelingsbranche. Ze startte als verhuurmakelaar en werd uiteindelijk vestigingsmanager. Omdat dit werk haar niet meer de voldoening bood die ze zocht, startte ze haar zoektocht naar een andere carrière.

“Ik voelde me niet meer prettig in de ‘snelle’ rol van verkoper. De switch naar een andere carrière is niet over een nacht ijs gegaan. Ik heb er ruim een jaar over gedaan om mezelf en mijn ‘doel’ in het (werkende) leven te vinden. Hiervoor moest ik eerst terug naar de basis: wie ben ik? Wat wil ik uit het leven? Wat maakt mij blij?”

Deze vragen heeft Kirstin samen met een loopbaancoach beantwoord. Coach Maurice van Dijk gaf haar verschillende testen en opdrachten. “In de tussentijd wilde ik blijven werken. Ook dat was terug naar de basis: ik ben als vrijwilliger bij een dierenasiel gaan werken omdat ik altijd een voorliefde heb gehad voor dieren. En om wat geld te verdienen werkte ik als hulp in de huishouding voor ouderen en mensen met een beperking. Die dingen hebben enorm bijgedragen aan het terugvinden van mijzelf.”

Loslaten van verwachtingen

“Zelf heb ik moeite gehad met het uitleggen van mijn situatie aan de buitenwereld. Ik was ook bang dat men mij anders ging zien nu ik niet meer dat sales-dametje op hakjes zou zijn. Accepteren dat ik niet meteen het antwoord op mijn zoektocht had, kiezen voor mezelf en loslaten van wat anderen mogelijk van me zouden kunnen vinden was essentieel voor mij.”

Uiteindelijk koos Kirstin voor de studie Maatschappelijke Zorg. Vanwege haar leeftijd ging ze voor een verkorte opleiding. “Dit was vooral heel veel, hard werken en doorzetten. Maar de opleiding was voor mij goed te doen. Ik heb alles in één keer behaald, daar ben ik best trots op!”

Haar stage leverde haar uiteindelijk haar huidige baan in het speciaal onderwijs als onderwijsassistente op. Het mooiste aan haar nieuwe werk? “Het begeleiden van de leerlingen, ze iets leren en er voor hun zijn. Dat ik onderdeel kan zijn van hun groei en ontwikkeling zodat ook zij een plekje kunnen vinden in de maatschappij is een eer. Financieel moet je wel echt veel stappen terug doen, maar ook dat heb ik er nog steeds allemaal voor over. Ook dat gaat nu wel weer goedkomen.”

Tips van Kirstin

“Probeer de eventuele druk van de buitenwereld (wat er zogenaamd op een bepaalde leeftijd van je verwacht wordt) los. Je leeft voor jezelf! Laat je niet leiden door geld, maak de keuze goed doordacht… en spring!”

 

foto-yadiYadi Dragtsma

“Ik verwacht een boeiende carrière waarin ik heel andere kwaliteiten aanspreek en ontwikkel.”

Tot slot spreek ik Yadi, die op het punt staat een carrièreswitch te maken. Sinds 2003 werkt hij voor diverse werkgevers in de journalistiek. In september van dit jaar start hij met een lerarenopleiding.

Zijn beslissing heeft vooral te maken met het economische klimaat. “Met de ontzuiling is het ledenaantal van kranten enorm gedaald. Hetzelfde geldt voor omroepverenigingen en bonden; je ziet de ene ontslagronde na de andere en tegelijkertijd blijven de opleidingen verse journalisten afleveren. Omdat het einde volgens mij nog lang niet in zicht is, heb ik besloten om iets anders te gaan doen.”

Yadi’s keuze voor het onderwijs is niet toevallig. Zijn broer, zus en vader zitten of zaten in deze sector. “Ik koos destijds voor de journalistiek. Achteraf had ik een andere keuze gemaakt. Niet alleen vanwege de malaise in de journalistiek, maar ook vanwege de affiniteit met het onderwijs. Ik verwacht van het onderwijs een boeiende carrière waarin ik heel andere kwaliteiten aanspreek en ontwikkel.”

Goed georiënteerd

“Mijn keuze is ontstaan door de omstandigheden. Ik heb me georiënteerd op een nieuwe baan en heb uiteindelijk voor het onderwijs gekozen. Gelukkig ben ik in de omstandigheid dat ik geen gezin te onderhouden heb en heb ik de financiële middelen om een studie te kunnen bekostigen. In mei rond ik het vak Duits af, een voorwaarde om in september te mogen starten met de lerarenopleiding. Die is dan vervolgens twee avonden per week gedurende twee jaar. Ik heb er zin in om een gedegen opleiding te volgen met een aantrekkelijk doel voor ogen.”

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.