Solliciteren? Onderscheid jezelf van andere sollicitanten

Werklozen 45+ PurmerendHoe kun je in een tijd waar soms honderden sollicitanten reageren op één vacature, opvallen en je onderscheiden van anderen? Op welke manier zorg je er voor dat je er uitspringt tussen de grote hoeveelheid sollicitanten? In een zaal bij de Rabobank in Purmerend vindt het 1e verjaardag-event plaats van http://werklozen45purmerend.123website.nl/  en krijgen we hier antwoord op in de workshops ‘video cv maken’ en ‘kleur- en stijladvies’.

Vereniging Werklozen 45+ Purmerend

De vereniging Werklozen 45+ Purmerend heeft als doelstellingen om door middel van trainingen, workshops en bijeenkomsten elkaar te helpen bij alle onderwerpen rond het solliciteren en zodoende elkaar weer aan (betaald) werk te helpen. Zij doen dit met gesloten beurs en dekken de kosten door middel van sponsoring, giften en donaties. Vandaag organiseren zij een event met een informatiemarkt en workshops.

Informatiemarkt

verjaardag werklozen 45+ purmerendBij binnenkomst staan er verschillende stands met organisaties die informatie verstrekken. SMD (Stichting Maatschappelijke Dienstverlening) Zaanstreek Waterland geeft informatie over ondersteuning op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk gebied. Wonen Plus Purmerend geeft antwoord op vragen rond re-integratie, arbeidsrecht en sociale zekerheid en over praktische ondersteuning en persoonlijke dienstverlening op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Vrijwilligerspunt geeft informatie over het vinden van vrijwilligerswerk en de regelgeving daaromheen. Bureau Werk van de gemeente Purmerend geeft informatie over arbeidsbemiddeling. Centrum Reflect geeft informatie over cursussen en workshops op het gebied van ontwikkeling en persoonlijke groei en Zeker Besparen geeft informatie over hoe je kunt besparen op je vaste lasten. Onder het genot van een hapje en een drankje is er gelegenheid om vragen te stellen en te netwerken.

Video CV

Roy Hogendorp van VIDEO CV vertelt over het nieuwe solliciteren: jezelf presenteren door middel van een video cv.

In een video cv van ongeveer 1 minuut presenteer je jezelf als persoon aan de werkgever. Je laat zien wie je bent, wat je hobby’s, passies en interesses zijn. Het is een aanvulling op je geschreven cv waar je werkervaring en kennis in staat en geeft de werkgever een beleving welke persoon er achter dat cv zit. Dit scheelt de werkgever tijd: door de impressie die hij van jou krijgt kan hij direct inschatten of jouw persoonlijkheid past binnen de organisatie en het team waar de vacature openstaat.

“Kon ik maar gewoon op gesprek komen om mezelf te presenteren”. Door middel van een video cv kun je deze presentatie eenvoudig doen zonder dat het jou of de werkgever veel tijd kost. Door een link naar je online video cv te plaatsen op je cv kan de werkgever op ieder moment jouw presentatie bekijken. Je onderscheidt jezelf van andere sollicitanten.

De grootste voordelen van een video cv zijn dat de werkgever een complete eerste indruk krijgt omdat hij beeld toegevoegd krijgt aan het geschreven cv. Daarnaast heb je zelf de mogelijkheid om proactief te solliciteren met je video cv: je kunt het eenvoudig delen op bijvoorbeeld Linkedin, social media en plaatsen op jobboards.

Een video cv is een aanvulling op een traditioneel geschreven cv waarbij de werkgever op het geschreven cv de kennis en vaardigheden kan beoordelen en op de video kan beoordelen of de persoonlijkheid van de kandidaat bij de organisatie/het team past. Omdat er nog niet veel mensen gebruik maken van een video cv is het een manier om op te vallen en je te onderscheiden van anderen.

Kleur- en stijladvies

Ik maak mezelf er ook schuldig aan. In de winkel zie ik een shirt of overhemd dat ik leuk of mooi vind. Na aankoop wordt er thuis met een afkeurende blik gevraagd waarom ik dat gekocht heb. Ik begrijp nu eindelijk waarom.

kledingkeuze - werklozen 45+ purmerendSylvia Zwaan van MIYOS – Make it your own style geeft vandaag kleur- en stijl advies. Bij een kleuranalyse kijken ze naar de kleur van je ogen, huid en haar en bepalen zo welk kleurtype je bent en welke kleuren bij jou passen. Wanneer je kleuren kiest die bij je passen zie je er goed uit, wanneer je kleuren kiest die niet bij je passen dan kan je gezicht flets lijken, ook al is het kledingstuk nog zo mooi. Mensen kopen vaak wat ze mooi vinden, zonder daar verder over na te denken. Het kiezen van kleuren die bij je passen is een kunst volgens Zwaan. Het maakt het verschil tussen: “Wat een mooie jurk heb je aan” en “Wat staat die jurk jou mooi”.

Er zijn drie belangrijke factoren wanneer het over kledingkeuze gaat:

  • Persoonlijke factoren (wat vind ik mooi)
  • Omgevingsfactoren (waar ga ik heen; feest of zakelijk gesprek)
  • Fysieke factoren (hoe is mijn lichaam gevormd

In een presentatie krijgen we afbeeldingen te zien die invloed hebben op de kledingkeus en welk effect ze hebben. Verschillende typen lichaamsbouw, horizontale of verticale strepen, de optische veranderingen die een korter of langer jasje of een enkele of meerdere kleuren dragen hebben en de invloed die je kapsel en de vorm van je bril (als je die draagt) hebben op de vorm van je hoofd. Speciaal voor de dames; de invloed die de keuze voor lichte of donkere kleuren make-up heeft.

Onderscheid door presentatie

“Kleren maken de man”, is het gezegde. Uit de informatie die ik vandaag heb gehoord zijn het niet alleen de kleren die de man of vrouw maken, maar vooral ook de kleuren. Bewust nadenken over de kleding die bij jou past en waardoor je goed overkomt kan het verschil maken. Wie wil er nu flets overkomen bij een werkgever tijdens een video presentatie of een sollicitatie gesprek? Mijn persoonlijke conclusie na deze presentaties is dat je jezelf kunt onderscheiden van andere sollicitanten door de manier waarop je jezelf presenteert. Een video cv is een interessante manier om jezelf te presenteren en doordat die anders is dan het traditionele cv dat de meeste sollicitanten gebruiken kun je opvallen.

http://werklozen45purmerend.123website.nl/ 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.