Solliciteren met Twitter: Do’s en Don’ts

vogeltjes-onlineTwitter kan een mooie aanvulling zijn op de zaken die je al onderneemt in je zoektocht naar werk. Wil je aan de slag met werk zoeken via Twitter en kun je wel wat handige tips gebruiken? In dit artikel vind je een aantal do’s en dont’s om je op weg te helpen te solliciteren met Twitter!

Vooraf

Als eerste, om alleen berichten op Twitter te kunnen lezen hoef je geen Twitteraccount te hebben! Je kunt een zoekterm opgeven en vervolgens de resultatenpagina in je favorieten opslaan. Zo kun je regelmatig op Twitter checken of er nieuwe berichten zijn op bijvoorbeeld ‘vacature vormgever Amstelveen’. Ook kun je de profielpagina’s van uitzendbureaus, vacaturesites of bedrijven zelf bezoeken, alles op Twitter is in principe openbaar. Heeft Achmea bijvoorbeeld een  baan voor je?

Zonder account kun je echter niet zelf op Twitter reageren en netwerken. Onderstaande do’s en dont’s zijn dan ook gericht op mensen die het beste uit hun Twitteraccount willen halen op werkgebied. Geen account? Maak er hier alvast eentje aan.

Do!

Omschrijf jezelf duidelijk
Waar woon je, wie ben je en wat doe je? Beantwoord deze drie vragen in je profiel.

Blog je? Plaats een link in je profiel!
In je profiel kun je een link naar een website toevoegen. Heb je een blog, geef die dan op.

Een duidelijke, professionele foto
Er zijn steeds meer professionele fotografen die specifieke fotoshoots aanbieden voor online doeleinden. Maak er gebruik van! Je kunt zo’n foto ook meteen voor allerlei (vacature)sites gebruiken. Maak je zelf een foto, zorg dan voor een neutrale achtergrond en bewerk de foto na op pasfotoformaat. Mensen vinden het fijn om je ogen te kunnen zien, laat rare schuine blikken en zonnebrillen dus achterwege…

Maak zoekopdrachten aan in Tweetdeck
Tweetdeck is een online programma waarin je meerdere kolommen kunt aanmaken en dus meerdere dingen tegelijk in de gaten kunt houden op Twitter. Log hier in met je Twitteraccount om het uit te proberen.

Volg mensen die interessant zijn binnen jouw vakgebied
Waar vind je die? Je kunt op naam zoeken van mensen die je al kent. Maar wat ook interessant is, is als je een interessant artikel leest, om eens te kijken of er een Twitterprofiel genoemd wordt van de schrijver.

Volg mensen die werken waar je wilt werken
Blijf op de hoogte door mensen te volgen die werken in het bedrijf of de sector waarbinnen jij een baan zoekt. Volgen lijkt een passieve bezigheid, maar krijgt de ander krijgt wel melding dat je hem volgt. Het kan dus zijn dat hij of zij je terug gaat volgen of op z’n minst even je profiel bekijkt.

Retweet interessante blogs van vakgenoten
Je kunt zelf links plaatsen naar interessante artikelen online, maar ook tweets van anderen doorsturen (retweet). Zij krijgen hiervan een melding. Een retweet is een bevestiging die zegt ‘iemand vindt je link zo interessant dat hij hem ook wil delen met zijn eigen volgers’.

Sluit aan bij relevante hashtags
Ga je naar een evenement? Kijk dan even welke hashtag er gebruikt wordt. Ga je bijvoorbeeld dit voorjaar naar Marcom, event voor marketeers, haak dan aan door te tweeten over het event (wat doe jij er, wat heb je er geleerd) met de hashtag die de anderen ook gebruiken. In dit geval #marcom14. Maak ook zoekopdrachten aan naar specifieke hashtags om te kijken wat er speelt. Lees hier meer over hashtags.

Netwerken
Eén van de mooiste mogelijkheden van Twitter. Reageer persoonlijk en actief op anderen. Leg nuttige links. Lees je bijvoorbeeld dat iemand een fotograaf zoekt en jij weet dat @voorbeeldnaamfotograaf goed werk levert, reageer dan met een berichtje waarin je zowel de vrager als de aanbieder noemt. En wie weet dat één van beide binnenkort toevallig iets voor jou tegenkomt en het je laat weten!

Don’t!

Jezelf in wanhopige uitverkooptweets zetten (‘help, ik zoek nog steeds werk, please rt’)
Ook al zijn er misschien dagen waarop de zoektocht naar werk wanhopig kan aanvoelen (standaardafwijzingen in je mail, vacature net offline, je kent het wel), laat dit niet op Twitter doorschemeren. Dat je op zoek bent naar werk is geen staatsgeheim, maar probeer actief te zoeken in plaats van te smeken. Dat werkt averechts.

Twitter ook gebruiken als chatbox over persoonlijke zaken
Alles wat je op Twitter schrijft is publiek, zelfs ook te lezen voor mensen die niet eens een account hebben. Dus ook je toekomstig werkgever. Maak een bewuste keuze over welke persoonlijke dingen je wel en niet deelt en hou echte privédingen voor je vrienden op Facebook (of misschien beter nog, voor aan de salontafel).

Alle vacaturesites volgen die er maar zijn
Er zijn véél vacaturesites. Sommige sturen talloze tweets per uur. Zo staat je timeline binnen de kortste keer vol met irrelevante vacatures en zie je door de bomen het bos niet meer. Kijk of er Twitteraccounts zijn die gespecialiseerd zijn in vacatures die jij zoekt.

Tweets herhalen
Een keer een oproepje of een berichtje herhalen is op Twitter geen schande. Niet drie keer achter elkaar. Niet vijf keer in een week. Ook niet als het net anders geformuleerd is. Gewoon niet doen.

Loze informatie delen: ‘ik ben nu hier’
Je schrijft en deelt om anderen te boeien, contacten te leggen, iets toe te voegen binnen en netwerk. Tenzij je op een voor anderen interessante locatie bent, maakt het niet zoveel uit waar je bent.

Direct bij iedereen op de koffie willen
Jaag mensen niet meteen op de kast. Ook op Twitter lopen engerds rond en daar wil jij er niet eentje van zijn. Dat neemt overigens niet weg dat er niets mis is met direct reageren als je iets ziet. Leuke vacature bij een leuke werkgever? Direct terugsturen: ‘Mooie vacature, ik stuur jullie vanmiddag nog mijn reactie!’.

#teveel #hashtags #gebruiken
Gebruik hashtags alleen om aan te sluiten bij een onderwerp waarop je gevonden wilt worden.

Klagen
Mijn bus is laat, mijn koffie is lauw, ik heb ruzie met een verzekeraar. Doe dit thuis. Of, als je het echt niet kunt laten, maak er een keer een opmerking over waar een ander nog om kan lachen.

Delen waar je precies gesolliciteerd hebt
Want ook andere werkgevers waar je gesolliciteerd hebt kunnen dit lezen. 

Succes!

 

2 gedachten over “Solliciteren met Twitter: Do’s en Don’ts”

  1. Dankje voor dit mooie artikel , door facebook was ik gewend om ook mijn persoonlijke leed te delen en eens flink los te gaan op deze regering enzo…nu snap ik dat dat voor een account waar je werk mee zoekt niet zo slim is haha Dank voor de waarschuwing ;)

  2. Ik heb een tip: ik heb een keer een script gemaakt waarmee je een Twitter-search als RSS-feed in je mailbox krijgt:

    https://script.google.com/macros/s/AKfycbzSREj6jy_-AQZaA80zOxOJPOU36zqoaXu4RPcHn_0XJ7x4awM/exec?action=search&q=vacature+buschauffeur

    Verander ‘buschaffeur’ in redacteur en je krijgt alle tweets te zien waarin de woorden vacature en redacteur in voorkomen! Je kan bovenstaande URL als RSS-feed importeren in Apple Mail of Outlook.

    NB: ik ben geen programmeur, ik heb het ook maar in elkaar geprutst. Deze methode werkt om mij geheel onduidelijke reden met sommige woorden soms wel, soms niet!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.