Solliciteren in het onderwijs: een vak apart!

Voor veel docenten is dit een herkenbare situatie: tijdens het laatste jaar van je studie loop je stage op een geweldige middelbare school waar je het enorm naar je zin hebt. Je hoopt van harte dat je mag blijven en zo kunt afstuderen met een baan op zak. Zo vergaat het mij in het voorjaar van 2013 ook. De directeur tempert mijn enthousiasme; waarschijnlijk blijft er in de formatie voor het volgende schooljaar geen plek voor mij over. Hij raadt mij aan om alvast te beginnen met solliciteren. ‘Eind augustus hoop ik af te studeren van de lerarenopleiding. Ik ben op zoek naar een uitdagende baan met ingang van het nieuwe schooljaar,’ schrijf ik vol verwachting. Grondig en efficiënt, dat is de aanpak. Alle scholen in de regio ontvangen een open sollicitatie – keurig uitgeprint in deftige enveloppen. Bovendien houd ik alle vacaturesites in de gaten die ook maar iets met het onderwijs te maken hebben en reageer ik op alle vacatures die zich ook maar enigszins in mijn vakgebied bevinden. Drie maanden na mijn afstuderen komt eindelijk het verlossende telefoontje: ik heb een (tijdelijke) baan!

Sollicitatiekroniek: solliciteren in het (voortgezet) onderwijs

Tijdens het solliciteren is mij opgevallen dat de tips en verhalen over solliciteren die op internet staan, vaak niet helemaal aansluiten bij de praktijk van solliciteren in het onderwijs. De richtlijn bijvoorbeeld om je cv zo beknopt mogelijk te houden, levert mij tijdens een sollicitatiegesprek de tip op om meer details te geven in mijn cv. Het onderwijs blijkt een wereld op zich te zijn, met eigen normen, waarden en praktijken. Ik besluit dat ik mijn sollicitatie-ervaringen graag met anderen wil delen, daarom schreef ik ‘Sollicitatiekroniek: solliciteren in het (voortgezet) onderwijs’. De Sollicitatiekroniek is een mix geworden van persoonlijke ervaringen en praktische handreikingen.

  • Persoonlijke ervaringen Met een knipoog vertel ik mijn eigen verhaal over het solliciteren: brieven schrijven, afgewezen worden, de zenuwen die je krijgt als je eindelijk op gesprek mag, etc.
  • cv en brieven schrijven Ik geef een snelcursus efficiënt brieven schrijven en inspiratie voor een representatieve en mooi gevulde docenten-cv.
  • Vacatures zoeken en activiteiten bijhouden Soms zie je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer. Ik help je om overzicht te houden in het sollicitatieproces.
  • Het sollicitatiegesprek Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Ik geef tips en doe verslag van de bijzondere dingen die ik heb meegemaakt bij sollicitatiegesprekken.
  • Uitkeringsinstanties Als je werkloos bent, kom je in aanraking met uitkeringsinstanties. Voor het onderwijs komt daar nog een extra instantie bij: WW+. Ik heb de belangrijkste dingen die je over uitkeringen moet weten op een rijtje gezet.
    Vrije tijd Solliciteren is (zeker in het onderwijs) geen activiteit waar je je week mee kunt vullen. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om goed met je vrije tijd om te gaan. Daarom vertel ik mijn ervaringen en draag ik ideeën aan voor andere werkzoekenden.

Er is meer in het leven dan solliciteren

Mijn visie op werkloos zijn is holistisch: er is meer in het leven dan solliciteren, de rest van je bestaan doet er ook toe. De Sollicitatiekroniek is een boek geworden waarmee je uit de voeten kunt als je als docent noodgedwongen thuis op de bank zit. Een boek dat je door mijn persoonlijke verhalen een hart onder de riem steekt of misschien wel aan het lachen maakt, een boek waarin je alles vindt wat je nodig hebt om te solliciteren. Naast onderwijsspecifieke tips heb ik ook algemene tips opgenomen, zodat het een alles-in-een handleiding is.

Help mee met de Sollicitatiekroniek!

Nu is Sollicitatiekroniek  nog een boek met de tips en verhalen van één persoon. De tweede editie wil ik uitbreiden en sterker maken met de tips en ervaringen van andere docenten. Misschien heb jij net een baan gevonden door die ene praktische tip toe te passen. Of misschien is het jouw taak om docenten aan te nemen en heb je vanuit die positie tips voor kandidaten. Deel jouw gouden sollicitatietip voor 10 mei 2015 via de website. De vijftien beste tips worden gepubliceerd in de tweede editie van de Sollicitatiekroniek!

De eerste editie van de Sollicitatiekroniek is nu al verkrijgbaar bij diverse online boekwinkels, onder andere bij Bol.com.

Gast

Op Vacatureluurs.com kan je (anoniem) je verhaal of anekdote plaatsen, zodat je identiteit geheim blijft voor (potentiele) werkgevers. Wil jij ook een artikel (anoniem) plaatsen op de website? Mail dan naar info@vacatureluurs.com!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie