Werken in het buitenland

werken-in-het-buitenland-520Ben je je aan het oriënteren op werken in het buitenland? Nuttige informatie en links over werken in het buitenland vind je hier:

Oriëntatie op werken in het buitenland

Waar begin je met je oriëntatie op werken in het buitenland? Zet eerst voor jezelf op een rijtje wat je wensen en mogelijkheden zijn.

  • Zoek je fulltime werk of juist parttime? Vrijwilligerswerk voor 6 maanden of juist een baan voor onbepaalde tijd? Denk goed na over wat je wilt gaan doen in het buitenland. Heb je al heimwee naar huis als je 2 weken op vakantie bent, dan is een voltijdbaan voor onbepaalde tijd misschien niet zo’n goed idee…
  • Waar liggen de kansen in jouw vakgebied? Zoek uit waar groeimogelijkheden zijn voor de functie en het vakgebied waar je je in bevindt. Sloeg je vroeger waarschijnlijk altijd de Buitenland-sectie over in de (digitale) krant: nu is dit één van je beste bronnen voor het vinden van interessante bedrijven en vacatures. ‘Duitsland heeft tekort aan [functienaam]’, ‘Groei India vraagt om specialisten in [vakgebied] ‘.
  • Een verandering van cultuur kan harder aankomen dan je denkt. Iedere dag om 18:00 aardappels, vlees en groente op tafel hebben kan hier in Nederland prima, maar in het buitenland kunnen ze met aardappels, groente, vlees én 18:00 wel moeite hebben. Om het over gedragsregels, (religieuze) feestdagen en vrouwenrechten nog maar niet te hebben… Lees daarom goed hoe de situatie in je nieuwe land is, en hoe je je aan zult moeten passen als je daar (permanent) komt te wonen. Tip: lees blogs van Nederlandse reizigers naar het betreffende land! Je vindt veel van dit soort blogs op www.waarbenjij.nu.

Vacatures in het buitenland

Waar begin je met zoeken naar vacatures voor functies in het buiteland? Veel Nederlandse vacaturebanken bieden wel land-filters aan, maar ook dan zie je veel dubbele (en niet-bestaande) vacatures voorbij komen. Het beste plan van aanpak:

  • vind eerst bedrijven waar jij zou kunnen werken
  • check de websites van die bedrijven voor vacatures
  • zoek op LinkedIn nieuwe connecties die bij dat bedrijf werken en vraag ze om advies bij het solliciteren.

Doodeng natuurlijk, een wildvreemde aanspreken en vragen om advies. Maar bedenk: in het ergste geval krijg je geen antwoord op je vraag. Hier lees je handige tips om een connectieverzoek te maken.

Wetten en regelgeving

Je zult bij emigratie ook moeten letten op verandering in wetten en regelgeving. Wegverkeer dat links rijdt, andere belastingtarieven, andere werktijden, (on)betaald zwangerschapsverlof; zoek ook de regelgeving uit die er in het land waar je wil werken van toepassing zijn.

Dan heb je als Nederlands staatsburger ook nog eens te maken met bepaalde onderdelen van de Nederlandse wet waar je je (ook in het buitenland) moet houden. Lees de wetten en regelgeving van de overheid en UWV over werken in het buitenland:

UWV – http://www.uwv.nl/particulieren/internationaal/werken-in-buitenland/

Rijksoverheid – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-buitenland