Waar vind ik vacatures?

Waar vind ik vacatures? Tsja, je zult het misschien al gemerkt hebben: een nieuwe baan zóeken is geen probleem, er eentje kríjgen… dat is andere koek! Tips om je op weg te helpen in je zoektocht naar relevante vacatures en die felbegeerde nieuwe baan:

 Zo vind je vacatures:

  • Via je netwerk! Zo’n 70% van de vacatures wordt vervuld door een sollicitant die een bekende is van het bedrijf. Ook omdat lang niet alle vacatures worden gepubliceerd, is netwerken dé manier om achter relevante en actuele vacatures te komen. Hoe kan je het beste netwerken? Kan je dat leren? We hebben hier een gedeelte van de website aan gewijd: netwerkorganisaties, workshops en netwerkbijeenkomsten vind je in het menu bovenaan bij Netwerken en Agenda. Tip: connect met vakgenoten op LinkedIn die het werk doen dat jij wilt doen: zij zijn als eerste op de hoogte van vacatures in jouw vakgebied!
  • Stel Google Alerts in op relevante vacaturetermen: voer goede zoektermen in en je krijgt de resultaten dagelijks/wekelijks/direct in je mailbox!
  • Grote bedrijven = veel medewerkers = veel verloop = vacatures! Multinationals bieden vaak de meest uiteenlopende functies vanwege de grootte van hun werkgebied. Kijk eens in de economie-pagina’s van je krant, welke bedrijven worden daarin genoemd? Maak een lijstje, en ga de websites van die bedrijven af. Voorbeelden: FrieslandCampina, Unilever, Shell.
  • Schrijf je in bij een uitzendbureau dat zich specifiek op jouw bedrijfstak/specialismes richt. Onderhoud ook actief contact met jouw intercedent, zodat ze als eerste aan jou denken bij een relevante vacature!
  • Kijk eens rond in de buurt! Pak Google Maps erbij en kijk welke bedrijven er bij je in de buurt zitten, en ga vervolgens daar na of ze vacatures hebben door te mailen of te bellen. Dat bedrijf om de hoek heeft misschien net een leuke functie aan te bieden en nog niet de kans gehad deze vacature te publiceren.
  • Wees creatief en kijk ook eens buiten je branche: de meeste langdurig werklozen vinden werk in een andere branche dan waarin ze ervaring hebben. En heb je ook weleens gedacht aan zelfstandig ondernemerschap? Daarin kunnen het UWV en de KvK je  helpen!
  • Door social media slim te gebruiken kan je je zoektocht naar relevante vacatures uitbreiden, zeker voor marketing/sales/ITfuncties is er op LinkedIn en Twitter veel te vinden. Gebruik wel specifieke zoekwoorden, niet alleen #vacature of #werk, maar de functie waarnaar je zoekt, je regio en/of de bedrijfstak waar je in wilt werken.
  • Via apps als Indeed, LinkedIn en Monsterboard kun je handig zoeken naar vacatures. Er zijn meer apps handig als je werkt zoekt, bekijk hier een handig lijstje: apps om je te helpen bij het zoeken naar werk.

 

Inschrijven bij uitzendbureaus en vacaturesites – doen?

Korte antwoord: ja. Al zit er wel een ‘maar’ aan: schrijf jezelf in bij de grote uitzendbureaus  en vacaturesites (vacatures.nlRandstad, Monsterboard, Indeed) maar wees heel kritisch waar je op solliciteert. Lukraak brieven opsturen naar allerlei bedrijven kost je veel energie en het aantal afwijzingen zal ook alleen maar groter worden. En zeg nou zelf; kom je echt zoveel vacatures tegen van functies die écht bij je passen?

Er zijn ook veel vacaturesites die niets anders doen dan vacatures plukken van andere websites, zo kan je bij het zoeken naar banen een hoop dezelfde vacatures tegenkomen, erg vervelend. Tip: zoek vacatures via niche-jobboards voor een specifiek vakgebied.