Om je kansen op een nieuwe baan te vergroten, is het slim om je zoektocht uit te breiden met het gebruik van profielen op LinkedIn en Twitter. Zo vergroot je je netwerk aanzienlijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je gevonden wordt door recruiters en werkgevers, en hoe kan je het beste zoeken? Tips voor werkzoekenden die hun profiel op LinkedIn en Twitter actief of passief in willen zetten in de werkzoektocht:
Cruciaal als je online gaat solliciteren: maak alleen datgene openbaar dat voor werkgevers relevant is!
Zet de zichtbaarheid van je Facebookberichten en foto’s standaard op ‘Alleen vrienden’, en zorg ervoor dat je niet zomaar getagd kan worden in (foute) foto’s! Werkgevers doen tegenwoordig echt een grondige achtergrondcheck.
Werkervaring, opleidingen, projecten en kennis vermelden in je profiel
Logisch, toch vergeten veel mensen dit. Door lid te worden van relevante groepen in jouw werkgebied en actief deel te nemen aan discussies laat je bovendien zien dat je een expert en actief bent in je vakgebied. Hiermee vergroot je bovendien je netwerk en daarmee je mogelijkheden om als eerste nieuwe vacatures te horen. Maak een custom-url aan voor je profiel, en zet deze ook op je cv! Een handige link om snel je profiel te optimaliseren: LinkedIn tips voor een optimaal profiel.
Je (gewenste) functie, bedrijfstak en regio te vermelden in je profiel
Dan kunnen recruiters en werkgevers je makkelijk vinden. Gebruik deze keywords ook in je zoekopdrachten! Bijvoorbeeld #accountmanager, #administratief, #vacature rotterdam. Volg relevante bedrijven, recruiters en concullega’s in jouw vakgebied. Dan zie je meer relevante vacatures voorbijkomen op je timeline!
Help mensen in je netwerk
… door relevante links, nieuwsberichten en vacatures te delen. Je komt over als een expert op jouw vakgebied door regelmatig actuele berichten te delen en anderen te helpen met handige links en vacatures. Endorse oud-collega’s of medewerkzoekenden voor de kennis/kunde die ze aantoonbaar hebben. De kans dat ze jou helpen met je zoektocht wordt groter naarmate je meer mensen helpt en professioneel overkomt in jouw vakgebied!
Wat je vooral NIET moet doen op Social Media:
- Tweets en statusupdates plaatsen over een lopende sollicitatie waarbij je de bedrijfsnaam noemt, of je negatief uitlaten over een bedrijf waar je (g)een afwijzing van hebt ontvangen. Daar heeft niemand iets aan. Leg je klacht neer bij het bedrijf zelf als je vindt dat je niet goed behandeld bent.
- Alleen maar updates plaatsen over je gebrek aan een baan. Af en toe aangeven dat je zo graag weer aan het werk wil is niet erg, maar zorg ervoor dat jouw profiel vooral bol staat van de positieve updates over wat je doet tijdens je baanloosheid! Berichten over vrijwilligerswerk, cursussen en netwerkbijeenkomsten geven potentiële werkgevers het idee dat jij ook tijdens baanloosheid niet stil wil zitten.
Is solliciteren via social media nou echt een garantie op een nieuwe baan? Nee. Wel wordt gegarandeerd je netwerk groter, en daarmee ook de kans op werk! Wacht dus niet langer en ga aan de slag op LinkedIn en Twitter!
Bekijk ook het blogbericht 4 tips voor het Solliciteren met Social Media
Meer tips voor het solliciteren met social media vind je in het boek Vacatureluurs:
[product id=”1168873″]
Handig:
- Handleiding ‘Maak je Facebookprofiel Sollicitatieproof’.
- Do’s en Don’ts solliciteren met Twitter
- Vakgenoten (die je niet kent) uitnodigen op LinkedIn
- LinkedIn Checklist van Aaltje Vincent (pdf)
- Learn more about Twitter – Handige beginnersgids voor Twitter
- Vacatureluurs Twitter Favorieten – Relevante Twitteraars en netwerkorganisaties voor werkzoekenden.