Sollicitatiebrief

Hoe schrijf je de beste sollicitatiebrief?

De allerbeste sollicitatiebrief bestaat niet. Of het moet deze zijn. 

Als er een handboek bestond voor sollicitatiebrieven, dan zou dit de titel van het eerste hoofdstuk zijn:

Het versturen van een groot aantal sollicitatiebrieven garandeert je geen baan.

Dat is een feit. Solliciteer niet op iedere vacature die je tegenkomt. Je kunt de tijd die je hebt als werkzoekende beter besteden aan netwerken, bijblijven in je vakgebied, je cv en profiel optimaliseren, nog meer netwerken en jawel, netwerken. Komt die ideale functie voorbij, dan ben je met een goed profiel, een killer cv én connecties bij het bedrijf beter voorbereid dan met welke standaard sollicitatiebrief dan ook. Bovendien kun je dan in je brief zo kort mogelijk zijn: je cv en profiel spreken immers voor zichzelf!

 

Een aantal gouden regels voor sollicitatiebrieven (ook wel motivatiebrieven genoemd):

  • Schrijf in duidelijk en foutloos Nederlands. Een enkele spelfout kan al betekenen dat jouw sollicitatie op de verkeerde stapel terecht komt.
  • Hou het kort! Je hoeft niet je levensverhaal kwijt, je cv vertelt jouw historie al. Verwijs naar je cv, maak duidelijk dat die óók de moeite waard is om door te nemen.
  • Richt je aandacht op eigenschappen van het bedrijf. Bekijk de website, bel een medewerker op, verwijs naar recente zaken/gebeurtenissen waar het bedrijf mee te maken heeft gehad, vertel dat je die-en-die tegenkwam op dat interessante congres.
  • Laat iemand anders je brief nog even nalezen, dit voorkomt dat je over kleine (spel)foutjes heen leest, en met de feedback kan je de brief nog verbeteren.
  • Maak voor iedere nieuwe sollicitatie een aangepaste brief. Standaardbrieven worden vrijwel direct op de verkeerde stapel gelegd. Het is niet erg om een paar standaard zinnen te gebruiken, maar maak vooral snel duidelijk dat je juist bij dít bedrijf graag wil werken. Let ook op met knippen en plakken: verschillende (groottes) fonts in een brief maakt het duidelijk dat je deze tekst vaker gebruikt. Maak je brieven in je tekstverwerkingsprogramma, en sla ze ook op onder de bedrijfsnaam zodat je ze later makkelijk kan terugvinden.
  • Verstuur niet je brief zo snel mogelijk na het verschijnen van de vacature. Ook al hoef je je cv en brief voor deze functie niet veel aan te passen, wacht er minimaal 2 uur mee voor je ‘m verstuurt, maar liever nog langer. Investeer tijd in het laten checken van je brief en cv voor deze functie, en ga na of je iemand kent bij het bedrijf!

Open sollicitatiebrief algemeen

 

Hulp nodig bij het schrijven van je sollicitatiebrief?

Bestaat er een perfect sjabloon voor een motivatie of sollicitatiebrief?

Nee. Ieder bedrijf zal andere criteria hanteren als het om sollicitaties en sollicitatiebrieven gaat. De hier getoonde motivatiebrief voor een open sollicitatie vertoont bijvoorbeeld een aantal zinnen die voor ervaren werkzoekenden goed te gebruiken zijn, iemand die minder/geen ervaring heeft zal in zijn brief meer ambitie moeten vertonen om zichzelf te kunnen ‘verkopen’. Ook zullen creatieve bedrijven (in marketing, communicatie, vormgeving) vaker een creatieve sollicitatie waarderen in plaats van een ‘gewone’ sollicitatiebrief.

Handige links met tips en/of voorbeelden van motivatiebrieven:

Is je cv ook aan verbetering toe? Kijk dan ook even naar onze tips voor het maken van een goede (creatieve of standaard) cv!