Redenen om voor een standaard cv te gaan:
- Recruiters en intercedenten van uitzendbureaus zitten vaak niet te wachten op een prachtig uitziende infographic of chocolade cv. Zij willen gewoon weten wat je voor kennis en werkervaring in huis hebt, en trekken daar hun conclusies uit.
- Heeft de functie of het bedrijf waar je solliciteert niets met grafisch ontwerp, social media, sales of marketing te maken, dan voldoet een standaard cv. Om dezelfde reden als hierboven. Wél kan je overwegen om bij een zeer uitgebreid cv een voorblad te maken met een samenvatting/opsomming van je kennis en ervaring. Dat kan voor de lezer een hulpmiddel zijn!
Standaard cv voorbeeld
Rechts zie je een voorbeeld van een standaard cv, met enkele basisonderdelen. Naast de noodzakelijke items zoals contactgegevens, opleiding en werkervaring, kijk je altijd na in de vacatureomschrijving of er om bepaalde gegevens gevraagd wordt. Werkgevers gebruiken soms cv-verificatie om erachter te komen of een curriculum vitae naar waarheid is opsteld. Dit is verplicht voor functies waarbij de integriteit van belang is.
Wat je in ieder geval op je cv zet:
- Naam – Doopnamen vermelden hoeft niet, maar het mag wel.
- Adres, telefoonnummer en e-mailadres – Zelden worden sollicitaties nog via traditionele post afgehandeld. Geen e-mailadres = geen reactie.
- Geboortedatum en geboorteplaats – Nationaliteit vermelden hoeft niet, maar het mag wel.
- Werkervaring – Functienaam, periode, bedrijf, plaatsnaam – In antichronologische volgorde (laatste ervaring eerst), denk goed na over het plaatsen van irrelevante werkervaring op je cv voor de functie waar je naar solliciteert! Gat op je cv van enkele maanden? Zet dan alleen jaartallen bij je werkervaring. Groter gat op je cv? Vermeld wat je in die baanloze tijd hebt gedaan: de zorg voor een ziek familielid, een opleiding, gezinsmanagement, vrijwilligerswerk…
- Opleidingen – Naam studie, naam onderwijsinstelling, eventueel de plaats van de onderwijsinstelling, diploma behaald ja/nee – Ook niet afgemaakte studies vermelden (heb je daar nog wel certificaten gehaald?), en eventueel bijzondere projecten/stages die relevant zijn voor de functie.
- Talen – Vermeld de talen die je goed spreekt, schrijft en leest.
- Softwarekennis – Met welke computerprogramma’s kan je goed overweg? Dit is misschien niet voor iedere functie relevant, maar het kan voor een werkgever het verschil uitmaken: als jij ervaring hebt met door dat bedrijf gebruikte programma’s, scheelt dat enorm in inwerktijd!
Eventuele toevoegingen:
- Profieltekst – Een korte omschrijving (2 á 3 zinnen) van jouw (zakelijke) persoonlijkheid, ervaring en kennis. Het moeilijkste onderdeel van je cv! Laat anderen je hiermee helpen.
- Cursussen, hobbies, vrijwilligerswerk en sportactiviteiten – kunnen interessant zijn om te vermelden op je cv. Wees hierin beknopt, maar wel duidelijk. Speel je een teamsport of ben je lid van een vereniging? Vermeld de naam van de organisatie en de activiteiten die je hier doet!
- Referenties – Noem deze alleen bij naam als de betreffende persoon op de hoogte is van je sollicitatie bij dit bedrijf, en vraag diegene ook om jouw specifieke kwaliteiten te vermelden!
- Ambities – Een omschrijving van de functie, het soort bedrijf en/of vakgebied waar je jezelf ziet werken. Wat wil je bereiken met je kennis en kunde? Eventueel kun je je ambities ook in je profieltekst kwijt.
Wat je echt absoluut NIET op je cv zet:
- Dat je werkloos bent. In geen enkel geval is dit voor een werkgever relevant om te weten, sterker nog: het kan je de baan kosten. Je zet op je cv neer wat je doet en hebt gedaan, eventueel wat je ambities zijn.
Let op malafide cv-sjabloon-sites!
Heb je zelf geen zin/tijd om een cv te maken? Er zijn flink veel websites die ‘het beste cv’ beloven. Je hoeft alleen maar je gegevens in te voeren, je e-mailadres te geven en voila: een cv. Uit ervaring weten we dat veel (echt heel veel) van deze websites je gegevens gebruiken om door te verkopen aan derden. Kijk daarom heel goed naar de voorwaarden van het gebruik van het cv-sjabloon dat je aangeboden wordt!
Overigens kan een ‘zakelijke’ cv net zo goed creatief zijn door een goed ontwerp en goede tekstplaatsing! Kijk daarom ook eens op de pagina Creatieve cv’s.
Kijk hier voor tips, voorbeelden en links over het maken van een goede sollicitatiebrief.