Wil je meer informatie kwijt over je werkervaring en kennis dan in je cv past? De oplossing: een cv-website. Hiermee kun je je als werkzoekende nog beter profileren naar werkgevers toe. Blogs, foto’s en filmpjes maken je cv-website bovendien interactief en actueel.
Natuurlijk zijn er ook (vacature)sites waar je je profiel als werkzoekende op kwijt kunt, maar een eigen website geeft je meer vrijheid in het ontwerp en de inhoud, en komt professioneler over. Heb je ook interesse om regelmatig nieuwe artikelen te publiceren, kijk dan ook even op de pagina Bloggen voor Werkzoekenden voor tips!
De kosten van een eigen cv-website
Een eigen cv-website hoeft geen geld te kosten, maar het optimaliseren en bijhouden van een cv-website kost op zijn minst een aantal uren van je tijd. Wil je je eigen domeinnaam registreren voor je cv-website ( dus[jouwzelfgekozennaam].nl), dan betaal je kosten voor de registratie ervan (rond 10,- per jaar).
De beste sites voor je eigen (gratis) cv-website
- Wix.com – Voor de beginnende websitebouwer het meest geschikt, dit CMS is vrij gemakkelijk te begrijpen. Heb je weinig tekst? Ga dan voor een 1-page template zoals deze.
- WordPress.com – Diverse thema’s, waaronder meer dan 180 gratis te gebruiken thema’s. Enorm veel mogelijkheden, waardoor een beginner misschien door de widgets de plugins niet meer ziet.
Tips voor het maken van een cv-website:
- Kies een ontwerp dat overzichtelijk is, en dat je zelf kunt bijhouden. WordPress.com en Wix.combieden makkelijke templates aan waarmee je snel aan de slag kunt.
- Promoot je expertise, niet je baanloosheid. Je kunt beter een artikel schrijven waarin je je expertise in jouw vakgebied kwijt kunt, of waarin je je professionele mening geeft over een nieuwsbericht of een artikel van een andere website.
- Hou de informatie up-to-date. Nieuwe cursus gevolgd? Zet ‘m er gelijk bij! Verwijder irrelevante en achterhaalde informatie.
- Maak je eigen mediacampagne. Wees origineel, professioneel en actueel…
- … maar promoot je website niet tot vervelens toe. Deel ook nieuws van andere organisaties en personen in jouw vakgebied. Plaats een link in je social mediaprofielen, geïnteresseerden zullen erop klikken als je regelmatig relevant nieuws deelt.
Wat je NIET op je cv-website zet:
- Zinnen als ‘net als veel andere werklozen…’ en ‘ook ik ben werkzoekend…’ geven de lezer het gevoel dat je inderdaad ‘een van de velen’ bent. Zet in plaats daarvan gewoon de door jou gewenste functietitel neer, en waarom jij de beste bent in jouw vakgebied. Werkgevers zijn immers op zoek naar de beste [jouw functietitel] en niet naar de beste werkzoekende!
- Gebruik de website niet om negatieve berichten over (ex)werkgevers te plaatsen. Misschien een overbodige melding, maar het gebeurt helaas nog al te vaak. Het is erg onprofessioneel. Noem geen namen van de werkgever waar je gaat solliciteren of een sollicitatie hebt lopen! Ook dit komt onprofessioneel over.