Creatief solliciteren – Tips en voorbeelden

creatief-solliciteren-cv-op-bierviltjeCreatief solliciteren is een manier om je als werkzoekende in de kijker te zetten bij mogelijke werkgevers. Regelmatig zie je creatieve sollicitaties voorbijkomen: billboards, websites, video-sollicitaties, cv’s op wcpapier… Je kunt het letterlijk niet gek genoeg maken om te solliciteren in deze tijd!

Zou iedere werkzoekende dan zo’n aggressieve mediacampagne moeten starten om maar aan een baan te komen? Nee. Een creatieve sollicitatie moet bij jou en de functie die je ambieert passen. Maar dat je op zoek bent naar een niet-creatieve functie wil niet zeggen dat jij jezelf niet op een creatieve manier kunt profileren naar werkgevers toe. Tips en voorbeelden daarom voor creatieve sollicitaties:

Do’s en don’ts voor een creatieve sollicitatie

Do:

  • Maak een gerichte campagne: zoek een medium op dat door jouw potentiële werkgevers veel wordt bezocht. Dat kan online en offline zijn! Denk aan het cv op een bierviltje in de stamkroeg waar de vrijmibo plaatsvindt.
  • Investeer tijd in het organiseren van een unieke campagne. Nee, het plaatsen van een oproepje hier is niet genoeg… Brainstorm met mede-werkzoekenden, vraag mensen in je vakgebied om mee te helpen.
  • Maak een persbericht waarin je je actie beschrijft (wie, wat, waar, wanneer) en stuur deze naar (lokale) media. De kans is groot dat ze het nieuwsartikel zullen oppakken als je het zo makkelijk mogelijk voor ze maakt: schrijf de informatie die je wilt delen zo compleet mogelijk in een kort bericht en zet contactinformatie onderaan je bericht.
  • Vraag hulp aan je eigen netwerk om je actie te verspreiden, je weet maar nooit welke potentiële nieuwe collega of werkgever er in het netwerk van jouw netwerk zit!
  • Wees voorbereid op media-aandacht: schrijf alvast mogelijke vragen en antwoorden op die een journalist aan je zou kunnen stellen. Vraag ze om het artikel eerst aan jou te laten lezen voordat ze tot publiceren overgaan (dit doet niet ieder nieuwsmedium). Trek je niets aan van negatieve opmerkingen die onbekenden plaatsen bij het artikel.
  • Blijf jezelf. Maak een campagne waar jij volledig achter staat. Hou je niet van media-aandacht? Dan kun je nog steeds een mooie sollicitatiecampagne maken: maak je LinkedIn-profiel optimaal, maak gebruik van social media, presenteer jezelf met een goed geschreven cv en/of maak een cv-website.

Don’t:

  • Jezelf profileren als de beste werkloze – Teksten als ‘ik wil hoe dan ook een nieuwe baan’ en ‘ik zit te lang thuis met niks om handen’ ‘ik heb al 400 brieven verstuurd in een half jaar’ zijn een no-no. Plaats de focus altijd op wat je kan, weet en wél doet: dáár is een werkgever naar op zoek namelijk!
  • Geen specificaties bieden wat voor werk je zoekt – Vergeet teksten als ‘Het maakt mij niet uit wat voor werk, als ik maar weer een baan heb’ en ‘ik ben breed inzetbaar’. Breed inzetbaar is niet inzetbaar op de functie die je eigenlijk zou willen hebben.
  • Een clownspak aantrekken als je geen baan in een circus zoekt – Met andere woorden: de actie die je uitvoert, zou wel moeten passen bij het soort werk dat je zoekt. Ga dus niet met een sandwichbord op straat lopen in het winkelcentrum bij je in de buurt als je op zoek bent naar een baan als accountmanager bij een bank.
  • Informatie over je lopende sollicitaties publiceren tijdens je actie. Noem echt geen namen van bedrijven waar je solliciteert op social media, stuur geen tweets als ‘zojuist cv verstuurd naar @bedrijfsnaam!’ Dit kan je echt die baan kosten! Publiceer je succes pas als je een contract getekend hebt, of nog beter: pas als je de proeftijd bij de nieuwe werkgever hebt doorstaan.
  • Negativiteit: negatieve uitingen over de politiek, je uitkering, je situatie, over bedrijven waar je hebt gesolliciteerd of wil solliciteren. Wees naar de buitenwereld toe extreem positief over alles (hou eventueel een kussen paraat waar je thuis tegenaan kunt meppen). Je sollicitatieperiode overleef je door positiviteit. Fake it until you make it. Overigens is er niks mis met een kritische opmerking, zeker niet als je een positieve draai weet te geven aan een negatief artikel of nieuwsfeit.

 

Het allermoeilijkste van een creatieve sollicitatiecampagne: hoe zorg je ervoor dat jij jezelf als de ultieme werknemer presenteert? De media smullen van teksten als ‘man solliciteert in clownspak tot hij baan heeft’ en ‘vrouw biedt iPad voor nieuwe baan’. Zo’n presentatie als opperbeste-werkloze zorgt voor media-aandacht en kán ervoor zorgen dat je top of mind wordt bij interessante bedrijven. Maar werkgevers zijn nooit, maar dan ook nooit op zóek naar diegene die zich het beste als werkloze presenteert. Ben je als werkzoekende toevallig in het nieuws en pas je bij een vrijgekomen functie dan maakt het je kans op een uitnodiging wel groter.

Voorbeelden van creatief solliciteren

Zin in een leuke campagne? Check ook het Vacatureluurs pinterestboard voor leuke creatieve cv’s en sollicitaties!

Solliciteren met je cv op een wc-rol:

  • Elinezoektwerk.nl – Binnen 90 dagen een baan was haar doel; het lukte Eline in 75 dagen!
  • HelpNiekuitdeWW.nl – Deze website ging plat onder het grote aantal bezoekers binnen een paar dagen… Ook Niek is het gelukt een nieuwe werkgever te vinden.
  • EmployAdam.com – Hoezo, billboards vallen niet op? Naast een grootschalige multimediale campagne is het Adam gelukt een nieuwe baan te vinden.
  • Interactive Resume – cv in de vorm van een game.

interactive resume

  • Get Bob the Job – Videofilmpje van werkzoekende piloot Bob. Helaas heeft Bob nog steeds geen baan. Wellicht omdat hij zichzelf teveel als werkloze presenteert?

Bovenstaande voorbeelden zijn creatieve sollicitaties die flink viral gingen in de (social) media. Niet allemaal leverden ze resultaat op in de vorm van een baan, wél leverde het flink wat publiciteit op voor de werkzoekende.

Wat hebben deze creatieve sollicitaties gemeen? De kwaliteiten van de werkzoekende worden duidelijk gepresenteerd. Laat dat vooral de focus zijn van je eigen creatieve sollicitatiecampagne!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.