Sollicitatietips

Sollicitatietips

Hè bah, solliciteren! Het is geen pretje om nu de arbeidsmarkt op te moeten struinen en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Of je nu net afgestudeerd bent en voor het eerst de markt op gaat, of al 33 jaar bij een werkgever hebt gezeten en opnieuw een baan moet zoeken: het is moeilijk om jezelf te ‘verkopen’ en snel aan de slag te kunnen.

Maar of je nou een groentje bent of een ouwe rot in ’t vak, het is heel belangrijk dat je weet dat…

… je niet de enige bent die zonder baan zit.

Zoek lotgenoten op! Maak kennis met de 700.000 baanloze collega’s die Nederland ondertussen kent! Praat met iemand als je een dipje hebt, en help elkaar door vacatures door te sturen en tips uit te wisselen.

… er heel erg veel mensen zijn die je kunnen en willen helpen in je zoektocht naar nieuw werk.

Misschien heb je in geen jaren meer gesolliciteerd en heb je geen idee wat je met social media zou moeten doen op dit gebied. Of je wilt weten of je cv goed genoeg geschreven is voor een bepaalde functie.  Vraag het!  Social media zijn hiervoor ideaal: zet je vraag neer op Twitter en je zal zien dat je antwoord krijgt!

… solliciteren niet alleen bestaat uit brieven schrijven en cv’s opsturen.

Zorg er ook voor dat het solliciteren leuk blijft: solliciteer niet op álle vacatures. Het scheelt jou tijd en energie die je beter in netwerken, een goeie workshop of het optimaliseren van je cv kunt stoppen. En ja: dat zijn heus allemaal sollicitatieactiviteiten die meetellen voor het UWV!

… je je niet schuldig hoeft te voelen als werkzoekende als je je eens ontspant!

Werk zoeken kost veel energie en je hebt net als bij een betaalde baan tijd nodig om te ontspannen. Hou als regel ook aan: zoek je een functie van 32 uur per week, dan ben je per week ook 32 uur bezig met je zoektocht naar een baan (en lukt het je soms meer, dan is dat mooi meegenomen).

Zo. Nu je dat weet, kan je aan de slag! Om je sollicitaties goed bij te houden, kan je gebruik maken van een Excelbestand waar je alle gegevens in kwijt kan. Download de Excel- en PDFbestanden hier, je kunt ze zelf aanpassen of direct uitprinten!

Sollicitatietips, links en ideeën om je op weg te helpen naar een nieuwe baan vind je op deze pagina’s:

Lees bij aankomend ontslag goed wat officiele instanties je kunnen vertellen over arbeidsrecht, ziekte, contractbeëindiging etc.:

  • Juridisch Loket – Hier kan je terecht voor vragen over (onterecht) ontslag, contractbeëindiging en andere juridische zaken.
  • Ontslag-krijgen.nl – Informatie over eerste stappen bij dreigend ontslag.
  • Uitkering-gestopt.nl – Voor hulp als je uitkering (onterecht) is beëindigd.
    UWV.nl 
    – De uitkeringsinstantie waar je mee te maken krijgt bij werkloosheid en langdurige ziekte.
  • Werk.nl – De website van UWV waar je vacatures vindt, je in kan schrijven voor workshops en andere informatie vindt voor werkzoekenden. Het is verplicht om je hier in te schrijven met je DigiD als je werkloos wordt. Dit kan al 4 weken voordat je contract beëindigd wordt.
  • NVP Sollicitatiecode – Om na te kijken als je vermoedt dat je niet eerlijk behandeld bent tijdens een sollicitatieprocedure.
  • Sociaalraadslieden.nl – Voor gratis hulp bij problemen met uitkeringen, belastingen etc. Er zijn sociaal raadslieden in heel veel plaatsen, kijk hier waar ze bij jou in de buurt zitten.

Heb je nog meer sollicitatietips voor werkzoekenden? Neem contact op!