Wat zijn sollicitatieactiviteiten die je kunt doorgeven aan het UWV om te voldoen aan je sollicitatieplicht? Een overzicht van activiteiten én tips om deze activiteiten op de best mogelijke manier uit te voeren.
Dit is de lijst van sollicitatieactiviteiten die UWV opgeeft:
Sollicitatie op vacature
Uiteraard hoort deze in het rijtje. Geef iedere sollicitatie door via werk.nl. Bewaar ALTIJD je brief en de reactie van de werkgever, UWV kan hier om vragen.
Tip: Overzicht kwijt van waar je hebt gesolliciteerd? Je kunt op vacatureluurs.com een gratis Excelbestand downloaden waarin je je sollicitaties kunt overzien.
Open sollicitatie
Leuk bedrijf gevonden, waar geen (zichtbare) vacatures zijn? Ook een open sollicitatie geef je door aan UWV. Bewaar ook hiervan je brief en de reactie van de werkgever.
Tip: solliciteer nooit ‘koud’ bij een bedrijf. Maak contact met medewerkers door te netwerken, zodat je sollicitatie niet op de stapel ‘onbekenden’ terecht komt.
Bellen met een werkgever
Zo kun je eigenlijk twee vliegen in èèn klap slaan: je belt de werkgever op voordat je een sollicitatie verstuurt, om meer informatie over de vacature te weten te komen. Bewaar je aantekeningen, met wie en wanneer je gebeld hebt en over welke functie.
Langsgaan bij werkgever
Dit is in veel gevallen een bold move: niet iedere werkgever zit te wachten op wildvreemden die zomaar langskomen voor een gesprek. Toch kan het in sommige bedrijfstakken een baan opleveren, denk hierbij aan functies in de horeca, sales en detailhandel waarbij een assertieve houding en een verkopersmentaliteit van belang zijn. Uiteraard bewaar je van een gesprek bij een werkgever met wie je hebt gesproken en wanneer je bent langsgegaan.
Tip: ben je lid van een netwerkgroep? Maak dan eens als groep een afspraak met een bedrijf voor een kennismaking. Of doe mee met Werkbezoekdag.
Inschrijving bij een uitzendbureau
Een inschrijving bij een uitzendbureau telt alleen mee als je je voor het eerst inschrijft. Bewaar een kopie van je inschrijvingsbewijs.
Tip: Zoek naar uitzendbureaus die gericht zijn op jouw vakgebied of functie. Zo zijn er tal van gespecialiseerde uitzendbureaus voor de zorg, techniek en horeca, maar ook voor secretaresses, schoonmakers en onderwijspersoneel. Maak contact met je intercedent, bel iedere week of ze vacatures hebben waar je mogelijk voor in aanmerking komt.
Een sollicitatiegesprek
Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek is een volgende stap in het sollicitatieproces. Meestal ontvang je een uitnodiging naar aanleiding van een sollicitatiebrief, bewaar dan ook de brief die je de uitnodiging bezorgde.
Tip: oefen je gesprek met je sollicitatiebuddy, partner of een vakgenoot. Dat maakt de kans op succes groter en zorgt wellicht voor minder zenuwen tijdens het echte gesprek.
Assessment of capaciteitentest
Soms maakt een assessment of capaciteitentest deel uit van de procedure. Ook dit is een sollicitatieactiviteit. Tijdens zo’n test worden je kennis en vaardigheden getest. Meestal wordt voor het afnemen van de test aangegeven waarop er getest wordt, zodat je je optimaal kunt voorbereiden. Ook van het assessment bewaar je alle correspondentie: uitnodiging, aantekeningen, reactie van de werkgever.
Netwerkgesprek
Dit is een sollicitatieactiviteit die heel ruim op te vatten is. Het UWV omschrijft deze activiteit als volgt:
‘Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die u verder kunnen helpen bij het vinden van werk. Bij een netwerkgesprek deelt u ervaringen, tips en adviezen. Zo helpt u elkaar. Noteer wel de naam en functie van uw gesprekspartner. Dan kunt u deze doorgeven aan UWV als sollicitatieactiviteit.’
Tip: activiteiten die je onderneemt met een organisatie die zich inzet voor werkzoekenden tellen mee als netwerkgesprek. Ook een gesprek dat je op een feestje had met een kennis die van vacatures weet bij zijn/haar bedrijf zou je als sollicitatieactiviteit kunnen opvoeren. Noteer wel naam, functie en het bedrijf van die persoon. Zoek je netwerkactiviteiten? Check de agenda en/of het overzicht met netwerkorganisaties.
Plaatsen cv op vacaturesite
Het (voor het eerst) plaatsen van je cv op een vacaturesite geldt ook als sollicitatieactiviteit.
Tip: zorg er wel voor dat je cv past bij de functies die aangeboden worden op de site. De ervaring leert dat het niet vaak gebeurt dat een werkgever jou vindt via een vacaturesite, toch kan het een manier zijn om in the picture te komen.
Workshop volgen over werk zoeken vinden
Een vreemde omschrijving ‘workshop volgen over werk zoeken’. Werk zoeken is namelijk niet moeilijk, werk vinden is hetgene waar je als werkzoekende hulp (en workshops) bij nodig hebt! Onder deze activiteit vallen workshops over het schrijven van een sollicitatiebrief, netwerken of presentatie. Bewaar van de activiteit altijd een bewijs van deelname (zoals een uitnodiging of bewijs van inschrijving) en je aantekeningen van de workshop.
Tip: deze sollicitatieactiviteit levert misschien niet direct een baan op, maar leert je wel skills om beter te kunnen solliciteren. Doen dus, die workshops!