Salarisonderhandelingen

Over salarisonderhandelingen kun je heel veel informatie vinden op diverse carrière-sites. De lijstjes met tips en aan/afraders spreken elkaar nog wel eens tegen, maar hier zijn ze het allemaal over eens:

Begin nooit met onderhandelen over het salaris als je nog niet bent aangenomen.

Dat wil niet zeggen dat het onderwerp salaris tijdens het sollicitatiegesprek niet aan bod kan komen! Misschien begint de werkgever er zelf over (vertel dan niet gelijk je gewenste salaris). Geeft de vacaturetekst geen salarisindicatie en kun je het salaris niet goed inschatten, bel het bedrijf dan voordat je solliciteert om het te vragen. Het is beter om voor een sollicitatiegesprek te weten dat het salaris niet bij je verwachtingen past, dan met tranen-van-het-lachen (of huilen) het sollicitatiegesprek te verlaten.

Op bijna alle sites met informatie over salarisonderhandelingen wordt aangegeven dat je het volgende vooral moet doen:

Lieg over je gewenste salaris

Geen grapje. Dit is een van de twee momenten in je leven waarop je wordt geacht een leugen te vertellen (naast antwoord geven op de vraag ‘Zie ik er dik uit in deze jurk?’). Als de werkgever vraagt wat je minimaal wenst te verdienen, dan verzin je een (redelijk) bedrag bovenop het door jou minimaal gewenste salaris. Natuurlijk weet de andere kant van de tafel ook dat je een hoger bedrag noemt dan je eigenlijk minimaal wilt verdienen. Maar hoeveel je boven je zit? Laat ze maar lekker raden!

salarisonderhandelingenVergeet trouwens ook niet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Mocht het salaris tegenvallen maar er een 13e maand, fiets/auto van de zaak en goede verlofmogelijkheden tegenover staan dan zou je netto wel eens beter af kunnen zijn!

Geen zin om ‘salarisonderhandelingen’ te Googlen voor meer informatie? Deze 3 sites geven goeie tips:

Loonwijzer – Do’s and don’ts tijdens salarisonderhandeling

Intermediair – 15 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling

Leren.nl – Cursus Salarisonderhandeling

Ook handig:

Intermediair  – Salariskompas. Hiermee bereken je grofweg het salaris van een functie.

Zeg wat je wilt over dit sollicitatiegesprek; Rembo en Rembo zijn er in ieder geval snel uit bij de onderhandelingen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.