Netwerkbijeenkomsten organiseren
De lijst met netwerkorganisaties voor werkzoekenden wordt steeds groter. Ook kan je steeds meer activiteiten voor werkzoekenden op de agenda vinden. Toch zijn er nog veel plaatsen waar er voor werkzoekenden weinig te beleven is. Lijkt het je nou wel wat om zelf netwerkbijeenkomsten te organiseren in je woonplaats? Met een kleine groep, of wil je het juist wat grootser aanpakken? Tips voor actieve werkzoekenden met (of juist zonder) organisatieskills:
Sluit je aan bij een bestaande organisatie
De Broekriem is actief in een zeer rap groeiend aantal plaatsen, met veel leden én activiteiten door het hele land. Informeer eens bij de organisatie of ze behoefte hebben aan eventmanagers in jouw woonplaats! #metzonderwerk is een organisatie die om de paar maanden een event organiseert in wisselende plaatsen. Ze vragen wel van je eerst zelf een event te bezoeken, voordat je er een organiseert. Ook actief in meerdere plaatsen: Arbopositief. Of ze willen uitbreiden is niet bekend, maar je kan het allicht vragen! Kijk op de pagina Netwerken voor Werkzoekenden voor alle organisaties per provincie.
Klein beginnen – gebruik je omgeving
Je kent als werkzoekende vast nog meer mensen in je omgeving die zich in een soortgelijke situatie bevinden. Spreek eens met elkaar af! Zelfs netwerkbijeenkomsten met een klein groepje gelijkgezinden kan resultaat opleveren: je kan elkaar oppeppen, vacaturenieuws en tips uitwisselen, je cv laten beoordelen. Zie de werkzoekenden in je directe omgeving als je nieuwe collega’s; daarvoor hoef je niet eens in hetzelfde vakgebied te solliciteren. Hou je het bij een klein groepje? Probeer dan nog steeds regelmatig af te spreken. Dit versterkt dat gevoel van collegialiteit!
Okee, je hebt een klein groepje werkzoekenden verzameld, je spreekt regelmatig af in het café om de hoek, maar je wilt meer mensen bereiken en een groter netwerk creëren. Wat nu?
Netwerk vergroten
Plaats een oproepje in je buurtkrant/kerkblad/verenigingsnieuwsbrief of schrijf een persbericht waarin je uitlegt dat je werkzoekenden [in een bepaald vakgebied of buurt] uitnodigt voor een netwerkgroep. Zet in de oproep/uitnodiging duidelijk waar, wanneer en hoe laat de bijeenkomst plaats vindt, voor wie de uitnodiging precies bedoeld is, en hoe er contact opgenomen kan worden met de organisatie. Hulp nodig hierbij? Stuur een mailtje naar Vacatureluurs, wij verspreiden je oproepje graag via social media! Ook kunnen we je bijeenkomst(en) op de agenda voor werkzoekenden plaatsen.
Locatie/sponsors zoeken
Zijn je netwerkbijeenkomsten zodanig dat een woonkamer of buurtcafé niet meer volstaat, dan moet je een locatie te zoeken voor je bijeenkomsten die aan je behoeften voldoet. Begin ook hier in je directe omgeving: denk aan buurthuizen, sportkantines, kerkzalen; ruimtes die geen/weinig geld kosten om te huren. Als je het durft, kan je eventueel ook bedrijven vragen of ze eenmalig/periodiek een ruimte willen afstaan aan actieve werkzoekenden, gebruik je netwerk hierbij! Vraag ook na bij je gemeente wat voor mogelijkheden nieuwe organisaties voor werkzoekenden hebben. Ondanks de bezuinigingen, kan de overheid je hierin nog wel eens positief verrassen. Ivonne vertelde ons dat zij door middel van een vrijwilligersorganisatie nu regelmatig laagdrempelige bijeenkomsten kan houden in Someren:
Vanuit de behoefte om een zelfhulpgroep op te starten met als thema “samen werkzoekend” ben ik aan de slag gegaan met het opzetten van de groep “Samen naar (vrijwilligers)werk”. Gebaseerd op de eigen ervaringen als werkzoekende, sinds mei 2012, en de behoefte om samen met anderen de motivatie aangaande werk zoeken te behouden en positief te beïnvloeden, verwachtte ik dat een groep ondersteunend kon zijn. Met deze gedachte en mijn uitgebreidere motivatie ben ik naar Carien van Eijden, coördinator Vrijwilligerscentrale Onis Welzijn, gestapt. Mijn vraag aan haar betrof het meedenken in de PR en de facilitering van ruimte en eventuele andere zaken waarin ik zelf geen financiële middelen kan steken. Zij heeft een en ander positief opgenomen en sinds 29 augustus 2103 is deze groep dan ook een feit. Eenmaal per twee weken komen gemotiveerde werkzoekenden uit de gemeenten Asten en Someren bijeen en bepalen zelf aan welke thema’s er wordt gewerkt.
Heb je zelf ook tips? Of wil je zelf iets organiseren? Heb je een succesverhaal om te delen? We horen (en delen) het graag!
Pingback: Activiteiten voor 27 plussers tijdens de Werkweek
Pingback: Vacatureluurs zet netwerken op de kaart. Letterlijk. - Vacatureluurs.com