sollicitatiegesprek - sterke en zwakke punten benoemen

De moeilijkste sollicitatievragen

Onderzoek van Glassdoor Nederland  wijst uit dat dit de 10 moeilijkste sollicitatievragen die Nederlandse sollicitanten moeten beantwoorden in een sollicitatiegesprek. Nee, ‘wat zijn je sterke en zwakke punten?’ zit er niet tussen. Het zijn vooral vreemde vragen zoals:

“Hoeveel manieren kun je bedenken om een naald in een hooiberg te vinden?”

“Hoeveel liter verf heb je nodig om een airliner te verven?”

“Waar zou je 10 miljoen in investeren en waarom?”

“Waar mogen we je ‘s nachts voor wakker maken?”

“Hoeveel ping-pong ballen passen er in een middelgrote auto?”

 

Op de website van GlassDoor lees je de hele lijst en bij welke bedrijven deze vragen gesteld worden, ook kun je antwoorden lezen (en geven!) op deze vreemde vragen.

Waarom worden dit soort vragen in een sollicitatiegesprek gesteld? Soms puur om te kijken hoe de sollicitant op een bizarre vraag reageert. Erg wreed voor de sollicitant die zich al peentjes zweet voor de ‘gewone’ sollicitatievragen (recruiters, doe eens lief voor werkzoekenden).

Maar moeilijke sollicitatievragen stellen kan ook een manier zijn om erachter te komen of je in het team past, of dat jouw idealen overeenkomen met de doelstellingen van het bedrijf. Stel je voor dat je op de vraag “Waar zou je 10 miljoen in investeren en waarom?” een antwoord geeft als “Ik zou investeren in groene energie. Windmolens en zonnepanelen zijn de toekomst!”. Fantastisch antwoord natuurlijk, maar niet als je solliciteert op een functie als salesmanager bij een oliemaatschappij.

Kun je je echt voorbereiden op dit soort vragen?

Tja, je kunt natuurlijk deze lijst van vragen (en de antwoorden) uit je hoofd gaan leren. Belangrijker is het, om goed na te denken over een antwoord dat past bij jou en bij de functie waarop je solliciteert. ‘Ik weet het niet’ zal voor geen van deze vragen een goed antwoord zijn. Je kunt nog beter een antwoord gokken, als je maar uitlegt waaróm je denkt dat er 13.578 pingpongballen in een middelgrote auto passen.

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.