Mindfulness – Ik heb er mijn mind full van!

Op maandagmiddag 27 oktober begeef ik mij naar een bijeenkomst van FLOW Netwerk over ‘Mindfulness’. FLOW Netwerk is een netwerkgroep in Waalwijk opgericht door een paar enthousiaste baanlozen die ervan overtuigd zijn dat door te netwerken en te sparren, je elkaar scherp en gemotiveerd houdt. Het leven van een baanloze gaat nu eenmaal niet altijd over rozen. Ik, als trouwe FLOW bezoeker, ben zeer nieuwsgierig naar wat mindfulness kan betekenen voor een werkzoekende!

Wat is mindfulness nu eigenlijk?

Els Damhuis, ervaren mindfulness coach, vertelt: ‘Mindfulness betekent letterlijk opmerkzaam zijn. Leven in het moment. Mindfulness is een manier van leven, een manier van denken. Het zijn vaak de kleine dingen waar je niet bewust van bent die je kunt veranderen’.

De groep hangt aan haar lippen en luistert met volle aandacht naar het verhaal van Els.

mindfullness-flow-netwerk-waalwijk

Positief versus negatief

Positiviteit en negativiteit kunnen niet zonder elkaar. Niemand is altijd positief, maar het is wel mogelijk hier invloed op uit te oefenen aldus Els. Je wilt je goed voelen en niet stilstaan bij negatieve gedachten. Door deze reactie ga je juist met je aandacht naar die negativiteit. Dan ben je alleen maar bezig met je angst en bezig om je rot te voelen. Als je de angst wegduwt, creëer je angst voor de angst. De boodschap van Els is: ‘Vecht er niet tegen en laat het toe’ Accepteer je gevoelens als je denkt dat je nooit meer die leuke baan gaat vinden. Het gaat er vooral om: ‘Hoe ga je met die gedachten om?’  Je baan verliezen is vaak geen vrije keuze en het is ook geen fijne ervaring. Als je deze negativiteit om kan zetten naar: ‘Wat kan ik bewerkstelligen in deze periode van baanloosheid?’ ‘Wat kan ik doen om het te veraangenamen en om zinvol bezig te zijn?’  Dit is beter dan te hangen in de ervaring die je niet wil hebben. Hou je aandacht bij wat je wilt bereiken, je uiteindelijke doel. Denk: ‘ik krijg een baan’ en denk niet: ‘ik heb geen baan.’

Wees bewust

Laat je niet afleiden. Concentreer op datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Ook dit is een belangrijk onderdeel van mindfulness. Bijvoorbeeld, Als je een gesprek voert met iemand en je bent ondertussen aan het ‘Appen’ dan heb je nooit voor beide dingen de volle aandacht. Daarom is het volgens Els ook niet mogelijk om te ‘multitasken’. Dit geldt ook als je een oordeel vormt over iemand tijdens een gesprek. Dan stop je meteen met luisteren. Probeer je gedachten te stoppen, als jij jezelf betrapt om tijdens een sollicitatiegesprek bezig te zijn met wat jou gesprekspartner denkt. Hier word je alleen maar onzeker van. Iedereen bekijkt tenslotte alles vanuit zijn eigen bril en interpreteert het op zijn of haar eigen manier. Probeer heel bewust met iets bezig te zijn zonder je te laten afleiden, dit geldt ook voor de dagelijkse routine klussen.

Ervaring wordt beïnvloed door omgeving

Els vraagt of we allemaal willen nadenken over onze ervaringen, en of wij met zekerheid kunnen vaststellen of die werkelijk van onszelf zijn. ‘Waarschijnlijk niet’, gaat Els verder. Onze ervaringen worden beïnvloed door onze omgeving, opvoeding en die van jezelf. Volgens Els denken veel mensen weleens: ‘ik kan het niet goed genoeg’, ‘dat gebeurd mij weer’, ‘dat kan ik niet, dat heb ik nog nooit gedaan.’ Zo was ik zelf een beetje nerveus om mijn eerste verslag te schrijven voor Vacatureluurs, precies door dit soort gedachten. Dat zijn dus de gedachten die jezelf gecreëerd hebt. Die zijn van jezelf geworden. Deze type gedachten kun je dus omzetten naar iets positiefs. Hoe je omgaat met iets, met tijd of een gebeurtenis, dat bepaald het resultaat. Kijk je er met gestreste ogen naar dan word je gestrest, kijk je met angst dan krijg je angst, kijk je met een vrolijke blik dan word je vrolijk.

Zet jezelf in de neutraal stand

Dat is natuurlijk allemaal leuk gezegd, maar hoe doe je dat nu eigenlijk bewuster worden en leren omgaan met bepaalde gevoelens?

‘Als je mindful bent’, zegt Els, ‘dan maak je een keuze voor een bepaalde houding.’ Als je bepaalde gevoelens en emoties ervaart, zoals angst of boosheid. Dan probeer je dat even los te laten, en zet je zelf in de zogenaamde ‘neutraal stand’. Als dit lukt, dan sta je stil en word je niet belemmerd door andere gevoelens en heb je dus ook ruimte om je ervaringen te plaatsen en te komen tot wat je echt denkt. Dan voel je dus wat er aan de hand is.

Wat kun je doen om te voorkomen dat emoties en gevoelens blijven plakken? Visualiseer een teflon (weet je wel, zo’n anti-aanbak laag in de Tefal pannen) laag op je schouder, als je alles maar op je schouders laadt, wordt het een brei. Als je neutraal bent dan kun je het van je schouders af laten glijden. Hiermee is het niet uit je geheugen, maar het werkt wel bevrijdend. Bijvoorbeeld als je bang bent voor honden, schiet je meteen in de stress. Schakel je terug in zijn neutraal en je ziet een hond die daar alleen maar staat.

Oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Het klinkt zo simpel, leven in het moment en bewust met alles bezig zijn. Els benadrukt dan ook, het is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen, en nog eens oefenen. Deze mindset leer je niet in een middag. Normaal gesproken bestaat deze cursus uit acht bijeenkomsten, waar ik nu dus een middagje van hebben mogen proeven.

Ook hebben we tijdens deze workshop een aantal oefeningen gedaan, waarvan ik er één met jullie deel. Als je onzeker over iets bent, bijvoorbeeld een aankomend sollicitatiegesprek dan kun je deze oefening toepassen. Doe je ogen dicht en ga met je gedachten naar je navel, dit is je sterktepunt. Stel voor dat je navel een boontje is. Je balt je vuist en je zegt tegen jezelf in je hoofd dat je het kan, of dat die baan van jou is. Iedere keer dat je dit tegen jezelf zegt visualiseer een takje die uit de boon groeit, iedere keer als je dit doet dan groeien er meer takken uit de boon. Door dit een aantal keer te herhalen en dus het aantal takken toeneemt word je sterker en zekerder. En ga je met een beter gevoel dat gesprek aan. Probeer het eens uit. Misschien werkt het ook wel voor jou.

Hoe mindful ben jij?

Aan het einde van de bijeenkomst ligt een vragenlijst klaar. ‘hoe mindful ben jij?’ Het uur van de waarheid is aangebroken en wat blijkt, dat ik nog heel wat te leren heb. Dus wie weet ga ik me inschrijven voor een mindfulness cursus bij Els Damhuis. Ik geloof, dat als je een goede mindset hebt, kunt leven in het moment en in staat ben het negatieve om te buigen naar het positieve, dat de zoektocht naar een baan een stuk makkelijker wordt.

Met nieuwe inspiratie en gedachten waar mijn mind nu helemaal full van is, begeef ik mij weer huiswaarts.

 

Els Damhuis, Coach – http://www.praktijkincontact.nl

FLOW Netwerk – http://flownetwerk.wordpress.com

 

 

1 gedachte over “Mindfulness – Ik heb er mijn mind full van!”

  1. Pingback: buy viagra

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.