Masterclass Werk Vinden met Social Media

Aaltje Vincent, loopbaancoach en schrijver van diverse sollicitatiehulpboeken (waaronder Het Grote Sollicitatiewerkboek) gaf een masterclass ‘Werk vinden met social media’ in Rotterdam tijdens de laatste dag van DeBroekriem On Tour. Voor mij een uitstekende gelegenheid om weer eens een leuke workshop van DeBroekriem te volgen en deze sollicitatiegoeroe aan het werk te zien!

‘Je mag vragen stellen maar als ik je vraag in mijn presentatie beantwoord zal ik dat aangeven. Persoonlijke vragen mag je stellen, maar kom dan na deze workshop even bij me langs. Ik ga niet weg voordat iedere vraag beantwoord is!’ zegt Aaltje nadat ze geïntroduceerd is door Annemieke van DeBroekriem. Ik hou pen en papier in de aanslag voor het geval ik vragen wil stellen. Tip van deze verslaggever: neem voor een workshop van Aaltje Vincent voldoende pennen en papier mee…

‘Ben jij arbeidsmarktklaar? Welke functie ambieer jij?’ zijn haar eigen vragen aan het publiek. Meerdere mensen geven hun (gewenste) functie als antwoord. ‘Ik weet geen functietitel maar wel wat ik kan…’ ‘Geef me je functietitel, als je die niet in 1 keer kunt geven ben je nog niet arbeidsmarktklaar!’ antwoord ze. Oei, dat is een streng antwoord! Maar, zo blijkt als Aaltje verder uitlegt hoe er door werkgevers gezocht wordt op LinkedIn, geheel terecht: noem alle titels die jouw functie heeft in je profiel om geen enkele zoekopdracht mis te lopen.

Als een speer gaat ze door haar presentatie heen. Ze stelt de deelnemers vragen maar geeft ook antwoord wanneer ze kan. Omdat ze zoveel tips heeft gegeven, zet ik ze voor de lezers van Vacatureluurs graag op een rijtje:

Aaltje’s tips voor LinkedIn:

  • Noem de functietitel(s) in je profieltekst als beroep, gebruik ‘in between jobs’ daarbij als bedrijfsnaam. Een professionele foto is cruciaal. Zet in geen enkel geval ‘werkzoekend/werkloos’ bij je huidige functie!
  • Zoek op LinkedIn naar [door jou gewenste functietitel] in [jouw omgeving] en kijk wie er bovenaan de zoekresultaten staan. Kijk die profielen af en verbeter je eigen profiel daarmee!
  • De mensen die als eerste interessante vacatures voor jou weten, zijn de mensen die nu de functie uitoefenen die jij wilt hebben. Nog voordat de vacature bekend is op social media en/of vacaturesites.
  • Vind relevante vakgenoten door actief mee te doen in discussiegroepen van jouw vakgebied. Wees ook niet bang connecties aan te gaan met die vakgenoten! Maak discussiegroepen over werkloosheid/werk zoeken onzichtbaar op je profiel.
  • Maak een targetlist van bedrijven waar je zou willen werken. Zoek die bedrijfsnamen op in de ledenlijst van relevante discussiegroepen in je vakgebied, zo weet je wie er bij het bedrijf werkt waar jij ook wilt werken.
  • Handige tekst om vakgenoten die je niet kent uit te nodigen als connectie: “Ik zie dat jij werkt als [functietitel] bij [bedrijfsnaam]. Ik zou graag je connectie willen zijn om interessante ontwikkelingen in ons vakgebied te delen. “ Gaan ze niet akkoord? 90% bekijkt alsnog je profiel!
  • Doe de gratis LinkedIn-checklist!

Tips voor Twitter:

  • Als je niet actief twittert maar alleen volgt, zorg dan alsnog voor een goeie bio. Zet je functietitel(s) neer en dat je beschikbaar bent voor werk (#zoektwerk of #beschikbaar wordt veel gebruikt).
  • Volg ook hier relevantie bedrijven en vakgenoten, wees niet bang om je in de discussies te mengen.
  • Neem voor je tweets de volgende verhouding aan: 80% van je tweets over je vakgebied, 20% over je privéleven.
  • Niemand houdt van zeurkousen: laat je in geen geval negatief uit over (vorige) werkgevers, noem bij een lopende sollicatie geen details.

Facebook:

  • Zorg ervoor dat je vrienden weten dat je werk zoekt, en maak de omschrijving van wat je zoekt ook duidelijk! Maak van je netwerk ambassadeurs voor jouw carriére.
  • Feestfoto’s en opmerkingen voor/over je privéleven maak je niet openbaar. Check je profiel, want dat doet een werkgever ook!

 

Niet te geloven hoeveel tips er in een uur gegeven werden, de workshop vloog voorbij! Aan het eind bleef Aaltje ook echt staan om de persoonlijke vragen van deelnemers te beantwoorden. Voor werkzoekenden die meer willen halen uit hun social mediaprofielen is een workshop van Aaltje Vincent dus een goede investering voor een perfect sollicitatieprofiel!

Op 2 oktober geeft Aaltje een workshop ‘Solliciteren anno nu’ tijdens de gratis Inspiratiedag van De Participatiefabriek in Almere.

Aaltje’s boeken over jobmarketing en solliciteren zijn te koop via Bol.com, managementboek.nl en de reguliere boekhandels. Op haar blog vind je ook regelmatig handige tips.

Ook een event meemaken van DeBroekriem? Bekijk hier alle events en meld je aan: debroekriem.nl/events

1 gedachte over “Masterclass Werk Vinden met Social Media”

  1. Pingback: DeBroekriem bestaat 2 jaar! - Vacatureluurs.com

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.