Maar eigenlijk ben ik een schrijver/bioloog/piloot!

Ben je wat je doet? Als je bouwt, ben je dan een bouwvakker? Nee, je bouwt. Het kan best zijn dat je een schrijver bent…

schrijver

Deze man was onlangs te zien in de docu ‘de bergen achter Sochi‘. Hij vertrekt van Jerevan naar Moskou om in de bouw te gaan werken. Nu bestaat er in Armenië een behoorlijk troosteloze situatie waarin vooral jonge mensen vertrekken naar Rusland omdat er geen werk is en de grenzen met de naburige landen gesloten zijn. Dan valt het hier nog wel mee: in Nederland groei je nog steeds op met de vraag ‘wat wil je later worden’ en de overtuiging dat als je echt wilt, je alles kunt worden.

Piloten die pakketjes stickeren
Toch ontmoette ik ook hier in de loop der jaren aardig wat ik-ben-iets-compleet-anders-dan-ik-doe’ers. Wiskundigen die enveloppen likken, natuurkundig biologen die computers installeren en piloten die werken bij de pakketservice (ja, die zijn er, vraag maar na)? Ook lang en breed vóór 2008, toen de economie nog fier overeind stond, de zorg nog betaalbaar was en er nog gewoon drie sultana’s een pakje zaten. En iedere keer weer heb ik me afgevraagd: hoe komt dat zo? 

Ik sprak Jurgen, uitvoerder op een begraafplaats. Niet de baan waar hij als jong jochie van droomde. “Het kwam op mijn pad toen ik geen werk had en ik dacht: laat ik het proberen. Zo ben ik erin gerold,” vertelt hij. Ondanks zijn opleiding in de richting commercieel management is hij al jaren erg tevreden met deze baan. “Het is een zeer afwisselende en interessante baan.”

“In Nederland groei je op met de overtuiging dat je alles kunt worden.”

Ook grafisch vormgever Shirley, werkzaam als office manager, gaat met plezier naar haar werk: “Als je werkloos bent, sta dan open voor banen in een compleet andere richting dan waar je normaal voor zou kiezen. Doe je best in het werk wat je hebt, verdiep je erin, ook al is het iets wat je normaal gesproken niet zou boeien, maar zo maak je het veel leuker voor jezelf.” Samen met haar partner heeft Shirley een eigen grafisch bureau, naast haar baan in loondienst. “Dit is een leuke manier om nog wat te kunnen doen met onze opleidingen en een leuke bijverdienste.” Pluspuntje: door haar werk als office manager heeft ze veel kennis opgedaan van belastingzaken en boekhouden, wat haar eigen bedrijf ook ten goede komt.

Soms gebeurt het ook dat iemand tijdelijk ergens aan de slag gaat buiten zijn vakgebied en zich steeds verder ontwikkelt. Dat overkwam Jeroen. Hij studeerde analytische chemie, werkt bij een chemisch bedrijf, maar houdt zich in het dagelijks leven helemaal niet bezig met chemicaliën… hij bouwt en test apparatuur. Hij startte als tester en heeft de kans gegrepen om zich te ontwikkelen tot ontwerper. En daar blijft het niet bij. “Binnenkort ga ik een opleiding doen op gebied van engineering. Ik ben nooit volledig tevreden en zoek altijd extra uitdagingen. Maar ik mag zeker ook niet klagen!”

Doe jij het werk waar je voor opgeleid bent? Ben je het beroep dat je uitoefent? ‘Ik werk [als…], dus ik ben [functie]’. Een interessante vraag, waar je een leuke discussie over kunt voeren.

Nieuwsgierig geworden naar Armenië?
Bekijk deze aflevering van de documentaire ‘de bergen achter Sochi’. Onder leiding van Jelle Brandt Corstius, die zich met zijn vloeiende Russisch overal in de Kaukasus boeiende televisie weet te maken. Aanrader.

Gast

Op Vacatureluurs.com kan je (anoniem) je verhaal of anekdote plaatsen, zodat je identiteit geheim blijft voor (potentiele) werkgevers. Wil jij ook een artikel (anoniem) plaatsen op de website? Mail dan naar info@vacatureluurs.com!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie