Maak je Facebookprofiel sollicitatie-proof

oops-facebookDe meeste werkgevers gluren wel even op Facebook als ze overwegen je uit te nodigen voor een gesprek. Dus ga je solliciteren, maak dan eerst je Facebookprofiel sollicitatie-proof. Je potentiële nieuwe baas hoeft nu eenmaal niet meteen alles te zien. Maak je Facebookprofiel sollicitatie-proof!

Wat ziet mijn toekomstig werkgever?
Om te beginnen, Facebook biedt je de mogelijkheid je profiel te bekijken zoals een ander het ziet. Ga naar je profiel en klik rechtsonder je omslagfoto op het wieltje. Kies voor ‘weergeven als’ en je krijgt je publieke profiel te zien.

weergeven als

Je ziet nu bovenaan je profiel deze balk:

weergeven als specifiek

Je kunt nu precies zien wat je toekomstig werkgever ziet als hij naar je profiel gaat. Je kunt nog kiezen om je profiel als een specifieke persoon te bekijken. Bevalt het je niet wat er zichtbaar is? Lees hieronder wat je kunt aanpassen.

Met wie deel je je berichten?
Per bericht dat je op Facebook plaatst, kun je direct instellen wie het kan zien.

statusupdate

Berichten die je al geplaatst hebt kun je ook nog wijzigen. Klik hiervoor op het pijltje bij het bericht op je profiel. Hieronder zie je bijvoorbeeld een link naar een nieuwsbericht dat ik alleen deel met vrienden.

delen met tijdlijn

Algemene instellingen
Klik rechtsboven op het wieltje en kies voor ‘instellingen‘. In het menu aan de linkerkant kun je nu klikken op ‘privacy’.

privacy

Hier vind je allerhande algemene privacy-instellingen. Bijvoorbeeld wie je vriendschapsverzoeken kan sturen en of je bent terug te vinden via zoekmachines.

Berichten en tags van anderen aanpassen
Anderen kunnen jou in berichten en foto’s taggen. Dat zijn niet altijd de meest representatieve berichten of charmante foto’s. Onder de privacy-instellingen vind je ook je activiteitenlogboek.

activiteitenlogboek

In het logboek zie je álle recente gebeurtenissen met betrekking tot jouw profiel. Hier kun je ook berichten die anderen op jouw profiel hebben geplaatst aanpassen of verwijderen.

bericht toestaan

Op je profiel kom je via de knop ‘foto’s’ direct uit bij ‘foto’s met jou’. Dat zijn de foto’s waarin je getagd bent door anderen. Zit er iets niet-sollicitatie-geschikts bij? Klik op het pennetje rechtsboven en kies voor ‘verberg op tijdlijn’.

verbergen foto

En voilà ! Je kunt eventueel nog aanvragen de tag echt te verwijderen. In onderstaand voorbeeld heb ik Peter maar even niet verder lastig gevallen.

tag verwijderen

Wat wel en wat niet?
Gebruik je gezonde verstand. Een artistieke foto van je kat of een publicatie van een artikel publiek online zetten kan niet zoveel kwaad. Sterker nog, het kan juist in je voordeel werken als je laat zien dat je creatief of actief bent. Minder geslaagd zijn uiteraard aangeschoten foto’s van feestjes en scheldpartijen als reactie op het lokale openbaar vervoer. Hou ze voor je of deel ze alleen met (een specifieke groep) vrienden.

Solliciteren met social media?
Lees ook het artikel ‘4 tips voor het solliciteren met social media‘.

3 gedachten over “Maak je Facebookprofiel sollicitatie-proof”

  1. Pingback: Masterclass Werk Vinden met Social Media - Vacatureluurs.com

  2. Pingback: Welkom! – Buitenstebinnen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.