Loopbaanoriëntatie: drijfveren en keuzes

De uitdaging: een functie vinden die aansluit bij je vaardigheden én bij jouw persoonlijke motivaties. Werk vinden dat je kunt én dat je ook nog eens leuk vind waardoor je gemotiveerd aan het werk bent. Eelco volgde de workshop Loopbaanoriëntatie: drijfveren en keuzes, de laatste uit een reeks van drie workshops over loopbaanoriëntatie bij DeBroekriem.

Wat motiveert je?

In de flexwerkplek van het StofLab in Haarlem zitten we klaar voor de laatste workshop van Lusanne Hogeweg in de serie ‘Loopbaanoriëntatie’. Vandaag helpt Lusanne ons om in deze workshop helder te krijgen wat onze drijfveren zijn. Wat motiveert je en wat vind je belangrijk in het leven én in je werk? Dit zijn vragen waar wij ons vandaag mee bezig houden.

Op tafel liggen weer de kaarten met afbeeldingen. Interessant om te zien hoe de oefening met de kaarten krachtig blijft door een andere vraagstelling bij de kaarten en zo iedere keer weer voor een heel andere invulling zorgt bij de deelnemers. Vandaag is de vraag wat de kaart zeg over wat jij belangrijk vindt. Iedere deelnemer kiest een kaart en vertelt over de associatie die ze hebben met de afbeelding op de kaart en vertelt kort over wat ze echt belangrijk vinden in het leven en in een werkomgeving.

Waarden

loopbaanorientatie - 20 kernwaardenVoor de eerste oefening krijgen we een set met twintig kaartjes waarop verschillende waarden staan. “Wat drijft jou, vind je belangrijk en wil je zeker in je werk terug vinden?” Met deze vragen krijgen we de opdracht om de vijf belangrijkste waarden uit te kiezen en op volgorde te leggen. Best een lastige opdracht aangezien ik er van de twintig zo tien kan uitkiezen die ik allemaal belangrijk vind. Na wat puzzelen en bedenken in welke context ik en bepaalde waarde zou kiezen, bepaal ik voor nu deze volgorde: persoonlijke ontwikkeling, creativiteit, afwisseling, flexibiliteit en samenwerken. Samen met mijn buurvrouw klets ik nog even snel over hoe iedere waarde weer een andere betekenis kan hebben in een andere context. Ook blijkt dat een waarde als bijvoorbeeld ‘flexibiliteit’ voor haar iets heel anders betekent dan voor mij.

Het is handig om voor jezelf helder te hebben welke waarden voor jou belangrijk zijn omdat het iets zegt over hoe jij je werk ziet en wat je belangrijk vindt en verwacht terug te vinden in je werkomgeving, taken en collega’s.

Motivatie en vaardigheden

Voor ons ligt een lijst met vijftig vaardigheden. Op een A4 staat een invulblad met vier hokjes waar we alle vaardigheden die op de lijst staan op invullen. Een vaardigheid is erg leuk of niet leuk en je bent er vaardig of niet vaardig in. Het invullen van de lijst zet me aan het denken en geeft een mooi overzicht.

  • Vaardig en erg leuk: Dit is mijn krachtveld. Ik kan het en vind het ook nog leuk om het te doen. Dit gedeelte van het overzicht zijn de zaken die ik zoveel mogelijk in een toekomstige baan moet terug vinden om vrolijk en gemotiveerd aan het werk te zijn.
  • Niet vaardig en erg leuk: Dit zijn de zaken die ik leuk vind om te doen en op dit moment nog niet zo goed kan. Mijn ontwikkelveld; vaardigheden die ik mijzelf kan aanleren door bijvoorbeeld opleidingen, cursussen, workshops, et cetera.
  • Vaardig en niet leuk: Dit zijn de dingen die ik kan, niet zo leuk vind en regelmatig voor gevraagd wordt om ze te doen voor een andere die er geen zin/tijd voor heeft. “Jij kunt dit zo goed, zou je dit even kunnen regelen?” Hier staan de vaardigheden die enorm veel tijd en energie kunnen kosten. Het gebied waar ik vaker zou moeten zeggen: “nee, dat gaat mij op dit moment niet lukken helaas”.
  • Niet vaardig en niet leuk: Dit is een duidelijk vak, geen tijd en aandacht aan besteden en wanneer er een vacature is waar voornamelijk naar deze vaardigheden gevraagd wordt vooral niet op solliciteren!

Terugblik op je cv

Een oefening om met een andere blik naar je curriculum vitae te kijken. We hebben een geprinte versie van ons cv en zetten cijfers bij de functieomschrijving en bij de taken die er in die functie uitgevoerd werden. Dit levert een rapport op met cijfers die aangeven welke waardering je geeft aan de functies en taken op je cv. Het geeft een indruk over hoe je jouw arbeidsverleden waardeert en waar je trots op bent/blij van werd. Dit zijn de taken er die in een andere functie voor zorgen dat je daar ook weer trots/blij kunt zijn met het werk dat je doet. De terugblik geeft dus een beeld voor de toekomst: welke componenten wil ik gebruiken in een volgende functie? Voor mijzelf een eye-opener om te zien dat ik een omslag heb gemaakt van carrièregericht naar mensgericht en dat ik mijn eigen insteek en manier van werken positief heb laten beïnvloeden door voorbeelden van leidinggevenden en collega’s.

Terugblik

Wat is er duidelijk geworden in deze workshop? Waar ben ik mij bewust van geworden en in hoeverre heeft dit invloed op mijn volgende stap?

  • Ik heb een goed overzicht gekregen van de waarden die ik zelf heb en terug wil vinden in de organisatie/werkomgeving en bij de collega’s waar ik mee ga samenwerken.
  • Door de oefening met de lijst met vaardigheden heb ik een beeld van waar mijn focus moet liggen: op dat wat ik echt leuk vind en kan, en op dat wat ik echt leuk vind en waar ik mij nog in kan ontwikkelen.
  • De terugblik op mijn cv heeft mij een andere kijk gegeven op mijn arbeidsverleden, een beeld gegeven van welke taken ik blij wordt en daardoor een ruimere blik gegeven. Er zijn waarschijnlijk meer functies waar die taken in terug te vinden zijn dan de functies die ik tot nu toe gedaan heb.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.