Koud solliciteren – ouderwets?

Wie werkzoekend is, heeft het zonder twijfel al vaak gehoord. Zo’n 70 procent van alle vacatures wordt via via ingevuld. Wat moet je dus doen om een baan te vinden? Netwerken, netwerken en nog eens netwerken! Daarnaast is solliciteren via social media, billboards, websites en ludieke reclamecampagnes helemaal hot. Het lijkt erop dat de ‘ouderwetse’ manier van solliciteren steeds minder aanhang vindt. De afgelopen dagen las ik zelfs berichten op Twitter over het eventuele afschaffen van de sollicitatiebrief. Het leek me leuk om hier een tegengeluid te laten horen. Ik ben namelijk net begonnen in een nieuwe baan die ik, na heel lang zoeken, gewoon via het schrijven van een sollicitatiebrief heb veroverd.

Koud solliciteren – doen als je warm loopt voor de functie!

De vacature kwam ik tegen op een vacaturewebsite, ik geloof zelfs via de site van het UWV. Ik kende de organisatie niet en kende ook niemand die er werkte of had gewerkt. Gewoon koud solliciteren dus (hoewel ik wel warm liep voor de functie natuurlijk).  Tot mijn verbazing werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Toen ik na dat gesprek thuiskwam, werd ik meteen gebeld of ik de volgende dag voor het tweede gesprek wilde komen. Dat wilde ik uiteraard en toen had ik zomaar ineens een baan.

Sollicitatietips – oude en nieuwe stijl

Tip 1 – Solliciteren oude stijl: vacatures zoeken, maar dan effectief!

Mijn tip is dus dat je, naast al dat netwerken, ook wel moet blijven zoeken naar vacatures. Die ene kan er zomaar tussen zitten. Wist je trouwens dat er heel handige zoekopdrachten zijn die je in Google kunt gebruiken, zodat je niet al die vacaturesites hoeft af te zoeken? Dat heet Booleaans zoeken. Hier vind je een handige uitleg hoe je dat doet. Schrijf geen brief als je niet echt het gevoel hebt dat het je droombaan is. En al helemaal niet omdat het van het UWV moet. Maar als het goed voelt, schrijf dan je beste brief en ga ervoor!

Tip 2 – Solliciteren nieuwe stijl: breng je kwaliteiten aan de man. Letterlijk.

Overigens doe ik ook aan solliciteren nieuwe stijl. Zo sprak ik laatst in een café spontaan de eigenaar aan om te vragen of hij al een website en Facebookpagina had. En dat ik hem daar wel mee kon helpen. Het werd een heel leuk gesprek en misschien rolt er nog een opdracht uit binnenkort. De baan die ik heb is namelijk maar voor 8 uur per week, dus ik ben nog niet uitgezocht. Tip 2 is dan ook: grijp iedere kans die er is om aan mensen te vertellen wat je kan en waarmee je hen kunt helpen! Ik wens je veel succes in je zoektocht. En als ik, als ervaringsdeskundige, je ergens mee kan helpen, hoor ik dat graag.

4 gedachten over “Koud solliciteren – ouderwets?”

  1. Willen jullie is overwegen om de letterkleur van de artikelen wat donkerder te maken? Zeker op een telefoon zou dat de boel een stuk leesbaarder maken. Voor de rest leuke site hoor!

  2. Ik gebruik een iPhone 6. De tekstkleur van de reacties is OK, die van het artikel erg licht. Lettergrootte van de reacties mag wel iets groter. (Ik ben 45, leesbril, wel in jullie doelgroep

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.