Gebruik kernwoorden voor je sollicitaties

Kernwoorden voor je sollicitaties

Gebruik de juiste kernwoorden voor je elevator pitch, cv, sollicitatiebrief en social media-berichten

Handig voor je sollicitaties: kernwoorden gebruiken. Door kernwoorden te gebruiken in je cv, sollicitatiebrief, elevator pitch en social media-berichten maak je het werkgevers en recruiters makkelijker jou (de ideale man/vrouw voor de functie) te vinden. Ook wordt het voor jou als werkzoekende makkelijker om jezelf te profileren. In plaats van een lang verhaal hoef je maar een klein aantal woorden te onthouden om jezelf te kunnen omschrijven.

Hoe gebruik je kernwoorden tijdens het solliciteren? Tips voor werkzoekenden die korte, kernachtige teksten willen gebruiken tijdens het solliciteren. In dit artikel wordt onder ‘sollicitaties’ alle teksten bedoeld die je gebruikt voor je werkzoektocht: cv, sollicitatiebrief, social media, elevator pitch.

De beste man/vrouw voor de functie

Ik ben een hardwerkende en gemotiveerde dame met een goed gevoel voor humor, op zoek naar een baan want ik houd niet van thuis op de bank zitten. Ik ben een echte duizendpoot, een manusje-van-alles die van aanpakken houdt en geen 9 tot 5-mentaliteit heeft. Heeft u werk voor mij? 

Bovenstaande tekst is een combinatie van veel teksten die je ziet bij (beginnende) werkzoekenden. Op het eerste gezicht lijkt er ook niets mis mee: de dame in kwestie omschrijft zichzelf als een hardwerkende, gemotiveerde werkzoekende en ze wil alles wel aanpakken. Mooi toch?

Mooi, maar niet effectief. Dit is een tekst waar werkgevers en recruiters juist helemaal niet op zitten te wachten. Zij zijn niet op zoek naar manusjes-van-alles, zij zijn op zoek naar de beste man/vrouw voor de specifieke functie. Bovendien is dit een heel verhaal, maar recruiters willen in 6 seconden weten of jij de juiste kwaliteiten hebt voor een specifieke functie. Daar is deze tekst dus niet geschikt voor. Maak daarom tijd vrij om een goede omschrijving in kernwoorden te maken van jezelf.

Gebruik ook functie-gerichte kernwoorden om jezelf te omschrijven. Welke kernwoorden gebruik je hiervoor? Pak vacatureteksten voor relevante functies erbij als bron voor je kernwoordenoverzicht, en gebruik eventueel deze lijst met kerncompetenties om aan te vullen.

Keep it short

Nu komt het moeilijkste gedeelte: houd het bij maximaal 5 kernwoorden om jezelf te omschrijven. Yikes, dat wordt schrappen! Het kan helpen om je netwerk te vragen om hulp: vraag ze te kiezen met welke kernwoorden ze jou en je werkhouding zouden willen omschrijven. Uit je cv moet blijken dat die kernwoorden bij je passen: pas dus ook je cv aan op de functie en de bijbehorende kernwoorden.

Twitteraars weten al dat ze weinig tekst hebben om zichzelf te omschrijven. Kijk eens rond wie er op Twitter jouw functie heeft: hoe omschrijft diegene zich? Afkijken mag…

Dooddoeners

Gemotiveerd, geen 9 tot 5-mentaliteit, houdt van aanpakken, duizendpoot, betrouwbaar. Vergeet deze dooddoeners in je sollicitaties. ‘Maar ik ben écht gemotiveerd en betrouwbaar!’ Dat dat waar is, daar twijfelt niemand aan. Maar betrouwbaarheid en motivatie verwacht iedere werkgever van een werknemer, ongeacht de functie. Deze kernwoorden vertellen een lezer dus niets nieuws. Wat heb je te bieden, dat de werkgever vraagt? Nogmaals: de vacaturetekst vertelt je al veel over de kernwoorden die je hierbij kunt gebruiken.

(Werkgevers en recruiters: let er dan ook alsjeblieft even op dat er zo min mogelijk dooddoeners in de vacaturetekst staan…)

Denk toekomstgericht

Te vaak zien we nog teksten waarin een heel verhaal over de (reden van) werkloosheid van de werkzoekende wordt verteld. Natuurlijk moet je je ei even kwijt, zeker als je al lange tijd zonder werk zit is het heel logisch dat het je hoog zit en enorm frustreert dat je geen baan hebt.

Maar bedenk dit: wat heeft een werkgever aan jouw verhaal? Laat je op deze manier zien dat jij actief bezig bent in je vakgebied? Nee. Laat je zo zien dat het je niet om de salarisstrook gaat? Nee.

Als je je baanloosheid-verhaal kwijt wil, schrijf het dan op voor jezelf of laat het je familie en vrienden lezen. Dat zal je zeker goed doen! Maar in je sollicitatieteksten laat je je baanloosheid even achterwege, je wilt toch ook een toekomst zonder baanloosheid? Gaten op je cv vul je op met goede teksten over je bezigheden. Wordt er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd naar je baanloze periode? Leer jezelf aan om hier op een positieve manier over te spreken: wat je hebt geleerd en gedaan in die periode is minstens net zo leerzaam als een baan. Je krijgt hierbij nog een kans om goede kernwoorden te gebruiken.

Tips voor het gebruik van kernwoorden

  • Gebruik kernwoorden om jezelf te omschrijven in plaats van lange zinnen. Makkelijker te screenen voor recruiters, makkelijker te delen op social media.
  • Vergeet dooddoeners als duizendpoot, geen 9 tot 5 mentaliteit, betrouwbaar, gemotiveerd. Dit wordt van iedere werknemer sowieso verwacht, wat kun je voor nieuws vertellen?
  • Pak vacatureteksten en lijsten met kerncompetenties erbij om kernwoorden te ontdekken die je kunt gebruiken voor je eigen omschrijving.
  • Afkijken mag: hoe doen je concullega’s dit op Twitter en LinkedIn?
  • Vraag hulp van je netwerk bij het maken van je kernwoordenoverzicht.

Het kost even tijd om een samenvatting van je (zakelijke) persoonlijkheid te maken, maar het kan je veel tijd schelen als je veel solliciteert en netwerkt!

 Voorbeelden van kernwoorden vind je op deze pagina.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.