Jezelf profileren kun je absoluut leren

Onbetwist het meest lastige onderdeel van je cv: het persoonlijk profiel. Hoe omschrijf je het beste jouw (zakelijke) eigenschappen? Tips van Saskia van Dartel:

Op het curriculum vitae is het jouw (persoonlijk) profiel en op LinkedIn zijn het de kopregel en samenvatting. Met deze onderdelen kun jij op papier laten zien wat jou anders maakt dan de concurrent. Door overtuigend jouw persoonlijke aanpak inzichtelijk te maken laat jij de lezer van jouw curriculum vitae of LinkedIn-profiel zien wie hij met jou in huis haalt. Wanneer dit de lezer aanspreekt ben jij de trotse ontvanger van een uitnodiging voor een kennismaking- en/of sollicitatiegesprek.

Is het voor jou moeilijk om aan te geven waarin jij je onderscheidt van jouw concurrenten? Vindt jij het ook lastig om jezelf overtuigend op papier te profileren? Met behulp van deze Do’s en Don’ts ga jij jezelf vanaf nu overtuigend en onderscheidend op papier verkopen, presenteren of profileren.

DON’TS

 • Het gebruik van een droge opsomming aan algemeen gangbare competenties;
 • Jezelf neerzetten als een “probleem”;
 • Een te uitgebreid profiel waardoor je jezelf als lezer heen moet worstelen;
 • Zelf jouw overtuigende en onderscheidende profiel opstellen;
 • Een profiel van maximaal 1 regel helemaal onderaan de laatste pagina van het cv;

DO’S

 • Het gebruik van een overtuigend profiel met sterke competenties en meerwaarde;
 • Jezelf gaan zien als dé oplossing voor een probleem;
 • Maak een profiel van maximaal 5 regels met een duidelijke focus;
 • Maak het profiel samen met iemand die jou goed, maar jouw vakgebied niét goed kent;
 • Zet jouw profiel vol trots op de 1e pagina direct onder persoonlijke gegevens of personalia.

Vermijd containerbegrippen

Teamplayer, sociaal, harde werker, eerlijk, flexibel, ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’. Komt dit rijtje je wellicht bekend voor? Deze droge opsomming van algemeen gangbare competenties of ook wel “containerbegrippen” genoemd, kom je vandaag de dag op 7 van de 10 profielen tegen. Helaas val jij met deze competenties helemaal niet op, want elke professional is sociaal, werkt hard, is eerlijk en flexibel. Geef een heldere toelichting op deze competenties waarmee jij jouw persoonlijke aanpak en denkwijze achter het werk inzichtelijk maakt.

Wees eerlijk, maar niet negatief

Het is heel eerlijk om in het profiel aan te geven dat jij helaas jouw baan verloren bent vanwege een reorganisatie of faillissement of omdat je langdurig ziek bent geweest, maar hiermee gooi jij onherroepelijk jouw glazen in. Dat je je baan verloren hebt, is niet het probleem van je nieuwe werkgever! Zorg dat je niet blijft hangen in het negatieve , maar laat jezelf zien als dé oplossing.

Prop niet al je werkervaring in 5 regels

Ben jij iemand die veel werkervaring heeft en graag zoveel mogelijk hierover kwijt wil? Wanneer je teveel informatie gaat geven, wordt het voor een lezer onduidelijk wat er nu écht belangrijk is om over jou te weten. De echte essentie verdwijnt hierdoor helemaal naar de achtergrond. Stel een profiel van maximaal 5 regels op waarbij jij de focus op de sterke competenties en meerwaarde legt. Kijk hierbij goed naar wat er in de vacaturetekst gevraagd wordt. Gebruik competenties die de werkgever vraagt om te zorgen voor de juiste match. Tip voor werkgevers: zet ook geen containerbegrippen in de vacaturetekst…

Maak je profiel niet alleen

Stop met ploeteren en vraag iemand om samen met jou dit profiel te maken. Het beste kun je 2 personen vragen je te helpen: iemand die jou als persoon goed kent, maar weinig weet van jouw werk, én iemand die met je heeft gewerkt (of goed weet wat je werkzaamheden inhouden). Laat die personen jou veel open vragen over jouw werk en persoonlijke aanpak stellen. Jouw interviewer mag weer even kind spelen en jou heel veel ‘waarom’ vragen. Je zult merken dat het voor iemand anders veel makkelijker is om jou te omschrijven!

Wees trots op wie je bent en wat je kunt en zet dat overtuigende profiel direct onder de contactgegevens zodat de lezer in één oogopslag ziet wie jij bent en wat je kunt.

Veel succes en plezier met het aanscherpen van jouw persoonlijke profiel!

Saskia – het CV meisje

Op 27 september kun je naar de BaanBoostCamp in Rotterdam: een intensieve en interactieve workshop van het BELmeisje (Claudia Bouwens) en het CV meisje (Saskia van Dartel) in samenwerking met gezondheidscentrum de Slinger die helemaal in het teken staat van jezelf overtuigend en onderscheidend verkopen aan de werkgever van jouw keuze. Meer info vind je in deze PDF.

1 reactie op “Jezelf profileren kun je absoluut leren”

 1. Pingback: Jezelf profileren kun je leren! Tips van een expert - HR Spijkers

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.