Hoe word ik beter gevonden op linkedin?

Hoe word ik beter gevonden op LinkedIn? (Deel 2)

In ‘Hoe word ik beter gevonden op LinkedIn? (deel 1)’ las je 5 tips om beter gevonden te worden op LinkedIn, in deel 2 lees je nog meer tips:

 

Tip 6 – Interessante personen vinden, en uitnodigen voor een connectie (ook al ken je ze niet)

Dit is toch wel de meest interessante functie van LinkedIn en tegelijkertijd de meest enge: je kunt op LinkedIn niet alleen je bekende netwerk uitnodigen voor een connectie, ook onbekenden kun je uitnodigen met jou te linken. Handig, als je een connectie zoekt bij een bepaald bedrijf bijvoorbeeld!

Interessante personen kun je vinden door te zoeken, daarbij is de geavanceerde zoekfunctie van LinkedIn erg handig: je kunt zoeken op functienaam (probeer verschillende functienamen!), op bedrijf, op regio, op naam.

linkedin-geavanceerd-zoeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu komt het enge: die onbekende uitnodigen voor een connectie. Doe dit alsjeblieft niet met het standaardbericht van LinkedIn. Als jij al geen goede reden kan noemen waarom diegene met jou zou moeten linken, waarom zou diegene dan het verzoek accepteren? Je kunt, ook via de app, een uitnodiging versturen met een aangepaste boodschap. Zoiets bijvoorbeeld:

Beste Jan,

In de LinkedIn-groep ‘HulpSinterklazen’ bracht je een interessant punt naar voren in de discussie ‘Hoeveel bladzijden heeft het boek van Sinterklaas?’. Ik ben het met je eens: het boek moet dik genoeg zijn, maar het formaat ‘telefoongids’ lijkt mij te overdreven (hoe lang ben je dan wel niet bezig met namen erin schrijven?), bovendien moet iemand dat boek urenlang dragen, dat lijkt me niet gezond!

Ik zag dat je in de regio Rotterdam woont, ik toevallig ook. Zullen we connecten? Misschien kan ik je nog helpen met nieuwe contacten in het Sint-circuit!

Met vriendelijke groet,

Henk

Uit: Vacatureluurs (Emily Harmsen)

Nu is dit natuurlijk een beetje een flauw voorbeeld, maar het maakt wel duidelijk waar de uitnodiging naartoe gaat: er is een gedeelde interesse, de zender vraagt om een connectie omdat er voor de ontvanger waarschijnlijk ook waarde te verkrijgen is.

Oja, connect niet alleen met recruiters en potentiële werkgevers: ook werkzoekenden in je vakgebied kunnen je helpen met nieuwe vacatures (en jij hun). En krijg je geen reactie op een connectieverzoek? Dat gebeurt wel eens. Niet te lang over nadenken: niet iedereen is even actief op LinkedIn en niet iedereen houdt van connecties maken met onbekenden.

Tip 7 – Aanbevelingen vragen (en onderschrijvingen voor je vaardigheden)

Niet alleen leuk voor op je LinkedInprofiel, maar ook voor je cv: aanbevelingen van oud-collega’s en medewerkers. Je kunt het beste via e-mail of via een privébericht op LinkedIn je connecties vragen om een aanbeveling: ‘Hee Floris, zou je me willen helpen? Ik zoek een nieuwe functie als Salesmanager, nu zou een goede aanbeveling van jou als teammanager daar goed bij kunnen helpen. Zou je een aanbeveling op LinkedIn willen schrijven? Ik ben op zoek naar een leidinggevende functie, dus het zou fijn zijn als je in je aanbeveling daarop zou kunnen focussen!’

Een supersnelle manier om je vaardigheden in kaart te brengen, is het gebruik van het blok ‘vaardigheden’ in je profiel. Je kunt hier professionele key words voor gebruiken, zoals bijvoorbeeld Accountmanagement, Front-end Development, Archiefbeheer, Social Media, maar ook softwareprogramma’s als AFAS, Magister, etc. Tenzij je een ontwikkelaar bent in Microsoft producten, hoef je programma’s uit MS Office zoals Word, Excel, Outlook hier niet te noemen.

Tip 8 – De juiste (actieve) groepen vinden voor jouw functie

‘Het lijkt wel alsof alle groepen die ik zie niet meer actief zijn, ik kan er zo weinig mee’. Ja, er zijn veel inactieve groepen op LinkedIn. De truc is, om de actieve groepen te vinden. Helaas is de zoekfunctie voor groepen nog niet zo uitgebreid, dat je de laatste activiteit in een groep kunt zien op de zoekresultatenpagina. Mijn tip: zoek onderaan het profiel van die persoon die jouw functie doet bij Bedrijf X de groepen op waar hij lid van is.

Let ook even op dat er niet alleen maar logo’s van vacature-  en zoekt-werk-groepen op je profiel staan. Je kunt in de instellingen van de groep (en van je profielpagina) zelf aangeven of je het logo wilt laten zien op je profiel. Vakgerelateerde groepen zoveel mogelijk laten zien, vacaturegroepen zo min mogelijk.

Tip 9 – Long posts plaatsen

Nog niet voor iedereen beschikbaar, de functie om long posts te delen op LinkedIn. Ook ik zie alleen maar ‘Update delen’ en ‘Foto uploaden’ op mijn profiel, net als zovelen op LinkedIn.

hoe word je beter gevonden op Linkedin?

Toch kan het handig zijn om eens een long post te plaatsen. Het voordeel van een long post plaatsen, is dat je connecties een aparte melding krijgen van jouw long post. Ideaal dus, als je wilt dat je boodschap meer opvalt in je netwerk.

Er is een truc om long posts te kunnen plaatsen:

  • Verander bij de taalinstellingen van je LinkedInprofiel de taal naar ‘English’

hoe word je beter gevonden op Linkedin?

  • Je ziet nu een optie ‘Publish a post’ op de startpagina en je profiel!

hoe word je beter gevonden op Linkedin?

 

Tip 10 – Wees niet bang om een (digitale) stap buiten je comfort zone te maken

Je hebt al honderden tips gelezen over het optimaliseren van je profiel. Je hebt ‘m netjes aangevuld met allerlei info en een mooie foto, bent lid van de juiste groepen, accepteert regelmatig connectieverzoeken… Maar je bent doodsbang om zélf iets te posten op LinkedIn en nieuwe connecties te maken met mensen die je niet kent.

Bedenk dan, dat het soms maar een klein stapje buiten je comfort zone kost, om een nieuwe baan te vinden. Die ene persoon, die werkt bij dat superinteressante bedrijf, dat zou wel eens diegene kunnen zijn die jou via via aan het werk kan helpen.(Tip: zet dát dan weer niet in je connectieverzoek…)  En dat ene artikel dat je deelt, dat kan wel eens een tip opleveren voor een functie waar de vacature nog niet openbaar is gemaakt.

Sommigen denken ‘ja, maar dat actief delen van artikelen etcetera, dat voelt als opscheppen. En ik hou niet van opscheppen over mezelf.‘ Je eigen kennis en kunde laten zien, is dat opscheppen? Is het dan niet bijzonder, dat je al x jaar ervaring hebt in je vakgebied? Dat je meerdere diploma’s hebt behaald? Is het ook niet supertof dat je op hebt kunnen klimmen naar een leidinggevende functie? Dat je beseft dat je een switch wilt maken naar een ander vakgebied, omdat je voelt dat je je ergens anders nóg nuttiger kunt maken? En als jij niet durft ‘op te scheppen’: laat het dan anderen doen (zie tip 7).

Jouw LinkedInprofiel moet een lezer dit gevoel geven:

Dat jij geen baan hebt als [functienaam], dat weerhoudt jou er niet van de expert te zijn in jouw vakgebied.

Je netwerk kan dit zien en denkt ‘die is de juiste m/v voor een  functie als [functienaam]’. Misschien niet vandaag of morgen, maar volgende week of volgende maand.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.