Hoe word ik beter gevonden op linkedin?

Hoe word ik beter gevonden op LinkedIn? (Deel 1)

Hoe word ik beter gevonden op LinkedIn?

Stel: je hebt een LinkedInprofiel. Helemaal ingevuld met alle info van je cv, mooie profesisonele foto erbij, je url ziet er netjes uit, je zoekt eens wat nieuwe connecties op en wordt lid van een groep in je regio/vakgebied. Toch heb je het idee dat je niet wordt gevonden op LinkedIn: je profiel wordt zelden bekeken, en al helemaal niet door werkgevers en recruiters. Hoe komt dat, en wat kun je eraan doen?

Tijdens de workshop LinkedIn Optimaliseren van 5 november ben ik met 14 deelnemers aan de slag gegaan om meer te halen uit LinkedIn. Bijna allemaal kenden ze de basics al: goeie profielfoto, werkervaring en opleidingen volledig ingevuld, af en toe een status update plaatsen. Ze wilden méér uit hun profiel halen. Gevonden worden. De informatie die we met elkaar deelden was zo nuttig, dat ik er 2 artikelen aan wilde wijden op vacatureluurs.com (lees hier deel 2). Op naar optimale LinkedInprofielen voor iedereen!

Tips voor werkzoekenden die meer willen halen uit hun LinkedInprofiel:

Zo word je beter gevonden op Linkedin

 

Tip 1 – Begin je kopregel met je functietitel (en eindig met ‘beschikbaar’)

Ook onder ervaren LinkedIn-gebruikers zie je deze fout: een kopregel waarin niet (als eerste woord) de functie staat die ze willen. Wat zien recruiters aan info over jou als ze op hun mobieltje profielen aan het scannen zijn? Zoek je eigen naam eens op de LinkedIn app: prima dat je vindt dat je een allround spin in het web op zoek naar een uitdagende functie in administratie bent, maar in de zoekresultaten zie je alleen de eerste 2 (of 3) woorden van je kopregel. Die recruiter was op zoek naar een ervaren administratief medewerker. Heeft hij je profiel aangeklikt, denk je?

Een werkgever of recruiter is nooit op zoek naar een werkzoekende of allround spin in het web. Een werkgever of recruiter is op zoek naar Accountmanager | Salesmanager | Beschikbaar. Veranderen dus, die kopregel.

Tip 2 – Afkijken mag!

Dé tip voor als je geen idee hebt hoe je jouw profiel beter kunt maken: zoek op LinkedIn naar mensen die de functie doen die jij ambieert, bijvoorbeeld ‘accountmanager’. Wie staat er bovenaan in jouw zoekresultaten? Kijk eens naar zijn/haar profiel, en noteer de verbeteringen die je kan maken. Maarre, klakkeloos kopiëren is dus niet de bedoeling…

Tip3 – Word zelf actief

Ja, je moet ook zélf actie ondernemen om gevonden te worden. Het maken van een profiel op LinkedIn is niet genoeg. Je profiel wordt pas écht zichtbaar voor interessante werkgevers en recruiters, als jij actief meedoet aan discussies, interessante artikelen deelt en regelmatig interessante status updates post op LinkedIn. Hoe actiever je bent, hoe vaker je in het zicht komt van diegenen die op zoek zijn naar jou. Dus: deel blogposts, ga een discussie aan, ‘Vind ik interessant‘ er op los!

Je hoeft zelf geen blogger te zijn om artikelen te delen op LinkedIn: er zijn in vrijwel ieder vakgebied talloze nieuwssites en blogs te vinden met nieuws over jouw vakgebied. Hiermee toon je ook aan dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen, ondanks dat je geen baan hebt.

Tip 4 – Maak een samenvatting en zet deze bovenaan je profiel

Een LinkedInprofiel is pas een goed profiel als er meer informatie over de persoon áchter de werkervaring en kennis Net als in de profieltekst op je cv kun je in de samenvatting op je LinkedInprofiel meer informatie kwijt over jouw zakelijke persoonlijkheid. Supertip: zet hier ook neer hoe en waarom mensen contact met je op kunnen nemen: maak het de lezer makkelijk en laat ze niet (lang) hoeven te scrollen om je contactgegevens te vinden.

Je samenvatting zet je bovenaan je profiel door op het icoontje rechts bovenaan het tekstblok te klikken en te schuiven:linkedin pijltje

 

 

Tip 5 – Maak je profiel beschikbaar in een andere taal

Ook als je geen werk zoekt in een andersstalig land, kan het slim zijn om je profiel in een andere taal te laten zien: je komt dan ook in anderstalige landen hoger in de zoekresultaten. En je weet maar nooit wie er op zoek is naar jou… Je profiel in een andere taal maken, doe je door te klikken op ‘een profiel in een andere taal maken’ in het uitklapmenu naast  ‘Profiel weergeven als’.

linkedin bewerken

 

Meer tips  in ‘Hoe word ik beter gevonden op LinkedIn?  Deel 2’

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.