Hoe vul je een cv-template optimaal in?

Hoe maak je nou optimaal gebruik van een cv-template? Er komen natuurlijk steeds meer bedrijven die het gemakkelijk maken om een mooi cv te maken. Alhoewel de vormgeving van je cv natuurlijk belangrijk is, staat de inhoud nog steeds voorop. Aan de hand van de inhoud van je cv kan een werkgever zien of jij qua persoonlijkheid en ervaring bij het betreffende bedrijf past. Maar een cv-template of sjabloon goed invullen, hoe doe je dat precies?

Reinier van der Galien van LerenSolliciteren.nl geeft je graag tips voor het invullen van een cv-sjabloon:

Een sterke inhoud van je cv

Uiteindelijk is het doel van jouw cv om aan te tonen dat jij een geschikte kandidaat bent. Hier zul je dus ook bewijzen voor moeten leveren. Uiteraard kun je alles gaan benoemen wat je tot nu toe hebt gedaan. Echter, het is belangrijk dat je jezelf afvraagt in hoeverre jouw ervaring relevant is voor de functie. Het is dus raadzaam om enkel relevante zaken in je cv op te nemen. Hieronder zullen we per onderdeel kort toelichten wat er van je verwacht wordt en hoe je jouw cv-template optimaal kunt invullen.

1. Personalia

  • Je vermeldt standaard de volgende gegevens: voor- en achternaam, geboortedatum, adres (of woonplaats), telefoonnummer en e-mailadres.
  • Heb je een website/blog/(online)portfolio? Dan kun je dit ook vermelden.
  • Benoem geen gegevens waaruit jouw politieke voorkeur of geloof blijkt. Dit is niet relevant voor de functie.

 

2. Profielschets

In jouw profielschets geef je een korte omschrijving van jezelf. Je stelt jezelf dus voor en vertelt iets over jouw toegevoegde waarde. Hieronder vind je een aantal praktische tips:

  • Schrijf kort en bondig (niet meer dan 5 regels).
  • Vermijd clichés en standaardzinnen als ‘teamplayer’ en ‘spin in het web’. Probeer uniek te zijn!
  • Zoek in de vacature naar trefwoorden die bij jou passen. Gebruik deze in je profielschets, zodat deze goed aansluit op de vacature.
  • Probeer wat van jezelf (jouw persoonlijkheid) te laten zien. Schrijf daarom ook in de ‘ik-vorm’.

3. Werkervaring

Uiteraard is jouw werkervaring een van de belangrijkere onderdelen van je cv. Uiteindelijk moet vooral hieruit blijken dat jij geschikt bent voor de functie. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten:

  • Vermeld de naam van de werkgever, de functietitel, een begin- en einddatum en geef daarbij een gedegen omschrijving van jouw werkzaamheden.
  • Benoem alleen relevante werkervaring.
  • Vermeld resultaten in plaats van taken en verantwoordelijkheden. Wat heb je bijvoorbeeld bereikt en kun je daar een cijfer aan koppelen? Bijvoorbeeld: €X,- kosten bespaard per maand, X% efficiënter gaan werken of output met X% verhoogd. Laat zien wat het resultaat is geweest van jouw werkzaamheden (wat heeft het opgeleverd?).
  • Toon je ervaring in omgekeerd chronologische volgorde (laatste werkervaring eerst).
  • Raadpleeg opnieuw de vacature en kijk hoe je met jouw ervaringen hier zo goed mogelijk op kan inspelen.

 

Een voorbeeld zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

werkervaring op je cv voorbeeld

 

4. Opleidingen

  • Vermeld jouw opleiding, de school/universiteit waar je de opleiding gevolgd hebt, een begin- en einddatum en (optioneel) een omschrijving.
  • Als je weinig werkervaring hebt, kan je ervoor kiezen om je opleidingen boven je werkervaring te plaatsen. Dit zodat je extra nadruk legt op je opleiding.
  • Als je meer nadruk op je opleiding wil leggen, loont het de moeite om ook jouw studierichting, specialisaties en vakkenpakket te benoemen.
  • Net als bij werkervaring, zet je jouw meest recente opleiding bovenaan.

 

5. Vaardigheden

Vaardigheden komen in je hele cv terug. Jouw belangrijkste vaardigheden vermeld je in een apart kopje op je cv.

  • Benoem zowel functie-specifieke vaardigheden (bedienen van machines, bepaalde software, etc) als algemene vaardigheden (samenwerken, oplossingsgericht, etc).
  • Raadpleeg de vacature om te achterhalen waar het bedrijf waarde aan hecht en laat jouw vaardigheden hierop aansluiten.

 

Extra toevoegingen om jouw cv te versterken

Naast de bovenstaande ‘standaardonderdelen’ kun je natuurlijk nog veel meer vermelden. Jouw cv moet overtuigend genoeg zijn om er een sollicitatiegesprek uit te slepen. Bepaal dus voor jezelf of een van de volgende onderdelen relevant is om toe te voegen:

  • Talen: Spreek jij net als velen Nederlanders meer dan één taal? Dan kun je dit in een apart kopje vermelden. Vermeld de talen die je redelijk of goed spreekt.
  • Stages: Zeker voor sollicitanten met weinig werkervaring kan een stage belangrijk zijn. Geef dus ook zeker een omschrijving met jouw werkzaamheden en wat je geleerd (en bereikt) hebt.
  • Hobby’s & Interesses: Hiermee kun je wat meer van jouw persoonlijkheid laten zien. Probeer hierin zo specifiek mogelijk te zijn. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Aanvoerder van het voetbalteam’ in plaats van ‘Sporten’. Bedenk ook wat een hobby over jou zegt. Iemand die in een team voetbalt kan wellicht beter samenwerken dan iemand die golft.
  • Vrijwilligerswerk: Met vrijwilligerswerk kun je jouw gedrevenheid aantonen. Vaak wordt hier een apart kopje op het CV van gemaakt.

Vijf extra cv-tips om op te vallen bij werkgevers

Als het goed is kun je met bovenstaande richtlijnen en aandachtspunten al een heel sterk cv maken. Hieronder vind je een aantal aanvullende tips die jou meer kans op een sollicitatiegesprek zullen opleveren.

 

Tip 1: Creëer overzicht in je cv

Onderzoek heeft aangetoond dat je slechts een aantal seconden de tijd hebt om indruk te maken met jouw cv. Een overzichtelijk en goed leesbaar cv is dus essentieel.

  • Maak gebruik van een makkelijk leesbaar lettertype (Verdana, Calibri, Arial).
  • Gebruik voldoende witregels tussen de alinea’s en kopjes.
  • Maak de verschillende kopjes zoals ‘Werkervaring’ en ‘Opleidingen’ vetgedrukt en iets groter.
  • Gebruik bulletpoints bij de omschrijvingen.

 

Tip 2: Vermijd vakjargon

Jouw cv moet natuurlijk makkelijk te begrijpen zijn voor een recruiter. Om die reden is het raadzaam om moeilijk vakjargon zoveel mogelijk te vermijden. Op die manier blijft het voor iedereen interessant om te lezen.

 

Tip 3: Maak je cv niet te lang

Doorgaans is een cv niet langer dan 2 pagina’s. Gebruik je meer dan 2 pagina’s? Dan is de kans zeer groot dat je irrelevante informatie in je cv hebt opgenomen. Onthoud dat een recruiter/werkgever die 50 sollicitaties binnenkrijgt echt niet de tijd gaat nemen om uitgebreid 3 pagina’s van een cv te lezen. Houdt het dus zo relevant mogelijk.

 

Tip 4: Sla op als pdf

Een veelgemaakte fout is dat sollicitanten hun cv versturen in Word formaat. Het probleem is dat je dan kans loopt dat jouw hele opmaak gaat verspringen. Het grote voordeel van pdf ten opzichte van Word, is dat een .pdf bestand er op elke computer (en telefoon) precies hetzelfde uitziet. Je weet dus zeker dat jouw cv goed leesbaar zal zijn.

 

Tip 5: Gebruik gangbare functietitels

Bedrijven worden steeds creatiever met het verzinnen van leuke functietitels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘Chief Hapiness Officer’. Dat is voor een vacature of binnen het bedrijf wel leuk, maar niet voor op je cv.

Het loont sowieso de moeite om te kijken welke functietitels worden gebruikt door het bedrijf. Als jij gaat solliciteren op een functie als Accountmanager, maar het betreffende bedrijf gebruikt de term ‘Relatiebeheerder’, gebruik dan zelf ook de term Relatiebeheerder.

 

Bonus tip: Laat je cv nalezen

Tot slot is het raadzaam om jouw cv altijd na te laten lezen door een vriend/vriendin of familielid. Schoonheidsfoutjes zijn namelijk snel gemaakt. Jouw cv moet tiptop in orde zijn om de meeste kans te maken op dat sollicitatiegesprek!

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.