Hoe voorkom je keuzespijt?

Veel starters (net afgestudeerden) krijgen binnen het eerste jaar dat ze beginnen aan de eerste studiegerelateerde baan spijt van hun keuze. De aard van de business blijkt toch wat minder interessant, de bedrijfscultuur staat ze niet aan of de mogelijkheid tot creative ontplooiing ontbreekt. Tips van Annet de Vries voor starters op de arbeidsmarkt om keuzespijt te voorkomen:

Waar zie jij jezelf werken? Strak in het pak bij een corporate, een zelfstandige job in een kleinere en plattere organisatie of wil je toch ondernemer worden? Wij Nederlanders wisselen liever niet van baan, blijkt uit onderzoek van Randstad Student. Of dit nou aan gemakzucht, loyaliteit of een gebrek aan juiste vacatures ligt, het is van belang een baan te zoeken die bij jou past.

Johan (25): Na mijn studie economie ben ik aan de slag gegaan bij een grote multinational in de financiële dienstverlening. Nadat ik op de universiteit had meegedaan aan een workshop, zag ik het wel zitten om elke dag in pak naar mijn werk te gaan en me bezig te houden met fiscale vraagstukken ten behoeve van grote relevante corporates. De eerste maanden beviel het prima, maar na ongeveer een half jaar begon het me steeds meer tegen te staan. Dat binnen de lijntjes blijven, die vele (interne en externe) regeltjes en het naar de pijpen dansen van je meerdere kwam me op een gegeven moment de keel uit. Dus toen heb ik het roer vrij snel daarna drastisch omgegooid en heb ik mijn ontslag ingediend om te gaan ondernemen. Ik zit nu in de creatieve business en dat bevalt prima! Financieel is het (nog) niet te vergelijken met wat ik eerst verdiende, maar ik doe nu in iedergeval wél waar ik zin in heb.

Begin al tijdens je studie met carrière-oriëntatie

Jonge net-werkenden zoals Johan zijn er veel en het is zaak zo’n jaar in je carrière zoveel mogelijk te voorkomen. Hoewel iedereen er op zijn manier moet achterkomen wat hem wel en niet bevalt, kan met een paar simpele stappen de kans aanzienlijk verkleind worden op een doelloos jaar. Een veel-beproefde manier, en bovendien een mes dat aan meerdere kanten snijdt, is om al tijdens je studie een of meerdere stages te lopen. Zodoende proef je gedurende een aantal maanden aan een bedrijf en aan een bepaalde tak van sport. Dit (en andere nevenactiviteiten) staat bovendien zeer goed op je CV.
Daarnaast is het belangrijk om al tijdens je studie goed na te denken over wat je nu precies wilt. Introspectie dus. Het klinkt wellicht wat zweverig, maar het is precies deze negatieve connotatie die ervoor zorgt dat (te) veel studenten dit hoofdstuk in zijn geheel overslaan. Als je je dan ook nog eens laat leiden door zaken zoals (vermeende) status of geld, zou je bijna kunnen zeggen dat dit een ‘recipe for disaster’ is.

Introspectie – Ken je kwaliteiten

Ben je creatief? Kun je goed luisteren of juist presenteren? Wat zijn jouw onderscheidende kwaliteiten?  Stel jezelf bijvoorbeeld eens de volgende drie vragen:

  1. Over welke kwaliteit krijg je regelmatig complimenten?
  2. Wat doet een ander, waarvoor je bewondering hebt of waar je met jaloezie naar kijkt?
  3. Van welk gedrag gaan jouw haren recht overeind staan?

 

Door je kwaliteiten te benoemen, kom je er ook achter wat jouw uitdaging is en waar je een hekel aan hebt. Bovendien leer je op welk vlak je weleens iets zou kunnen betekenen en waar je dus de bekende Nederlandse middelmaat kunt ontstijgen.

De zaken die je bewondert in een ander, zijn vaak impliciete ambities of wensen. Het geeft niks dat dit door pessimistische mensen wordt uitgelegd als na-apen: dit zijn zaken waar jij om geeft en waar jouw hart sneller van gaat kloppen en houdt hier vooral ernstig rekening mee bij het kiezen van een baan.

Verwacht geen creatieve werkomgeving in een advocatenkantoor

Als je je weet waar jij je groen en geel aan ergert, weet je waar je waarschijnlijk weg moet blijven. Als je slecht gedijt in hiërarchische structuren en een autoritaire  manier voor optreden verafschuwt, zul je je toch echt moeten realiseren dat dit bij grote financiële instellingen en advocatenkantoren meer aan de orde is dan bij kleine IT-bedrijven.

Kies je stages aan de hand van bovenstaande tips, en je vergroot de kans aanzienlijk op het vinden van een baan diebij je past! Succes!

 

Annet de Vries

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.