Hoe voorkom je depressieve gevoelens? Ga sporten!

Hoe voorkom ik een W(erkloosheids)-depressie? Een van de dingen om dit aan te pakken is door actief te gaan leven. Want iedereen die baanloos is kent het gevoel van opstaan en niet te weten hoe de dag door te komen. Een actieve levensstijl levert een positieve bijdrage aan het invullen van de dag, maar zorgt er ook voor dat je afglijdt naar een fatalistische instelling of te wel: ik-lig-de-hele-dag-een-beetje-op-de-bank.

Sporten voor de mentale gezondheid

Fysieke activiteit is van belang om ook de mentale gesteldheid op orde te houden. Het intensiveren van de sportieve levensstijl zorgt er voor dat onder meer beter wordt gelet op het eten en drinken en een fitte sollicitant is aantrekkelijker voor een potentiële werkgever. Niet alleen sportverenigingen hebben een rol, maar ook de werkloze zelf kan veel doen om de mentale- en fysieke gezondheid op peil te houden. En, sporten is niet alleen heel actief bezig zijn, maar kan zelfs wandelen al heel goed zijn. En iedereen kan wandelen, dus geen smoesjes en de schoenen aan om lekker op pad gaan. Daarbij levert een actieve levensstijl een bijdrage in het aangaan van sociale contacten.

Letterlijk in beweging komen tegen depressieve gevoelens

Werkzoekenden moeten letterlijk in beweging komen. Wie ‘s morgens opstaat en bij het ontbijt al de computer aanslingert om naar sollicitaties te zoeken heeft een lange dag voor de boeg. Beter is om na het opstaan een kop koffie te drinken en dan een flink eind te wandelen. Je komt mensen tegen en wat nu heel belangrijk is, zijn de Z-vitaminen: de zon geeft een flinke energieboost. Wie vaak wandelt komt mensen tegen, maakt een praatje en dat geeft extra energie. Ik ga zelf iedere ochtend voor het ontbijt een kilometer of vier a vijf wandelen met de hond. Daarna ontbijten en daarna heb ik meer zin om dingen te ondernemen of actief te zoeken naar vacatures.

Verbeter je conditie en houd ‘m op peil tijdens baanloosheid

Om mijn fysieke gezondheid op peil te houden ren en trap ik zo’n tweehonderd kilometer per maand weg. Drie keer in de week hardlopen en met de regelmaat op de racefiets of de mountainbike de paden op en de lanen in. Daarnaast doe ik regelmatig mee aan hardloopwedstrijdjes om mijzelf te prikkelen en te stimuleren. Want leven met een doel is ontzettend belangrijk. Mijzelf uitdagen, prikkelen en stimuleren om beter en sterker te worden. Het helpt om de lange dagen door te komen, want anders glijden de dagen als los zand door je vingers.

Sociale contacten meest belangrijk voor een werkzoekende

Er is al heel veel geschreven over het belang van sociale contacten. Werkloos-zijn is een eenzame bezigheid. Werkend Nederland vertrekt ‘s morgens om naar het werk te gaan. De straten worden stil en de werkeloze tijgert enige tijd later uit bed om aan een nieuwe, vooral lange, dag te beginnen. Er is niets deprimerender dan dat. En negativisme ligt op de loer. Nu het weer voorjaar is wordt het zonnetje sterker en dat geeft energie. Waarom daarvan geen gebruik maken? Er lekker er op uit gaan, mensen tegenkomen en een babbeltje her en der. Of tijdens het sporten een hand opsteken tegen een gelijkgestemde? Het zijn hele kleine dingen die het leven zo leuk maken.

Zweten is goed voor je prestatiegevoel!

Het zweet er even uit, het gevoel wat gepresteerd te hebben en lekker actief te zijn geweest. Zweten maakt blij, en niet alleen jezelf maar ook anderen. Ik las onlangs dat zweet andere mensen blij maakt. Dubbel plezier, dus. Dus kom uit de luie stoel of van de bank en trek er op uit. En nee, niet iedereen kan of wil hardlopen, fietsen, zwemmen of welke andere actieve sport dan ook. Gewoon lekker een uurtje wandelen geeft al voldoende energie.

 

Rein Tuininga

Ruim dertig jaar ervaring in de journalistiek. Van sportjournalistiek tot redacteur in de regio [Veluwe]. Op dit moment baanloos en op zoek naar een leuke baan in de communicatie. Blogt onder meer over hardlopen. nl.linkedin.com/in/reintuininga

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Marieke schreef:

  Goede tips! Ik herken mijzelf hier echter gelukkig totaal niet in:

  “Want iedereen die baanloos is kent het gevoel van opstaan en niet te weten hoe de dag door te komen.”

  “de werkeloze tijgert enige tijd later uit bed om aan een nieuwe, vooral lange, dag te beginnen.”

  Ik heb altijd naast mijn volledige werkweek vrijwilligerswerk gedaan en sinds ik werkloos ben, heb ik dat geintensiveerd. Ik doe nu 30 uur per week vrijwilligerswerk.

  Zoals ik ook op mijn LinkedIN-profiel schreef, heb ik deelgenomen aan een project, ik kwam in contact met deze studente via mijn vrijwilligerswerk.

  “In de lente van 2014 werd ik benaderd door een student van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem: Hilde Peters. Zij wilde voor haar afstudeerproject “zichtbaar maken wat onzichtbaar was” in onze maatschappij met betrekking tot vrijwilligers. Daarvoor interviewde zij vrijwilligers in de regio en het interview wordt in dit project vergezeld van een fotoreportage.

  Hilde vroeg me wat mij bewoog om vrijwilligerswerk te doen en toen zei ik het volgende.

  “In 2012 is het bedrijf waar ik met ongelofelijk veel plezier werkte failliet gegaan en raakte ik mijn baan kwijt. Sinds ik ongewenst werkloos ben doe ik vrijwilligerswerk voor vier verschillende organisaties. In totaal werk ik 30 uur per week.

  Ik zeg altijd dat ik de mooiste baan heb die er is, alleen krijg ik er niet voor betaald!
  Vrijwilligerswerk zorgt voor structuur in mijn leven, het is een nuttige dagbesteding en het geeft erg veel voldoening om me in te zetten voor organisaties zonder winstoogmerk. Ook zorgt het voor sociale contacten met mensen die ik beschouw als collega’s, net als in mijn betaalde arbeidsverleden.

  De vier verschillende functies die ik bekleed zijn allen administratief. Hierdoor houd ik mijn kennis, vaardigheden en hoge typesnelheid op peil. Daarnaast kreeg ik de kans om nieuwe vaardigheden te leren, zoals het bouwen en onderhouden van een website in WordPress. Ik ben hierbij begeleid door een ICT-medewerker van een van mijn vrijwilligerswerkplekken.

  Natuurlijk ben ik nog steeds op zoek naar betaald werk in de administratieve sector. In de tussentijd zit ik echter niet stil en benutten non-profitorganisaties mijn kunde en capaciteiten.”

  Mijn profielfoto toont mij tijdens mijn werk op locatie bij de FotoArchiefDienst
  (copyright: Hilde Peters).”

  https://www.linkedin.com/in/mariekevandeweijer

Geef een reactie