Hoe verwerk je het verliezen van je baan?

Hoe verwerk je het verliezen van je baan?

Het verliezen van je baan – hoe verwerk je dat?

Het verwerken van het verlies van een baan gaat voor de een gemakkelijker (en sneller) dan voor de ander. Heb je ergens met plezier en/of een lange tijd gewerkt, dan kan de klap van ontslag harder aankomen dan wanneer je 6-maanden contract op oproepbasis niet verlengd word. Ook verschilt het nu eenmaal per persoon hoe lang het duurt voor je het verlies verwerkt hebt.

Waar iedereen in werkzoekland het over eens is: het verwerken van het verlies van een baan is niet iets dat je licht op moet vatten. Al wil je direct weer aan de slag, neem de tijd om je ontslag te verwerken. Experts op het gebied van verliesverwerking vertellen dat je bij ontslag eenzelfde periode van rouwverwerking doormaakt als mensen die te maken krijgen met een ernstige ziekte, of met het verlies van een dierbare.

Het verwerken van je verlies kun je trouwens wel doen naast het vinden van nieuw werk. Positieve sollicitatie-ervaringen zullen je helpen weer een goed gevoel te krijgen over jezelf. Je moet verlies verwerken niet alleen doen. Zoek hulp bij je naasten of bij een professional als je er echt niet uitkomt. – Uit ‘Vacatureluurs’

Verwerken is ook werken

Misschien heb je wel snel al weer een baan, toch kan het even duren voordat je je weer helemaal in orde voelt. Dat kan langer duren omdat je bang bent weer ontslagen te raken, of omdat je je eerdere baan nu eenmaal leuker vond, of dat je echt weer moet wennen aan een werksfeer als je al lange tijd zonder baan hebt gezeten. Het verwerken van een verlies kost energie, dat geldt ook voor het verwerken van ontslag of een contract dat afloopt en niet verlengd wordt. Zorg er daarom in deze tijd juist voor dat je activiteiten onderneemt waar je extra energie van krijgt.

Verwerken en netwerken

Moet je rouwverwerking dan al je tijd gaan kosten? Nee, verstandiger is het om naast verwerken ook te gaan netwerken. Bouw je netwerk op (of uit), ontmoet nieuwe mensen en je zult zien dat je daar ook meer energie van krijgt.

 

Wil je meer tips voor rouwverwerking?

Psychosociale coaches Nannette Mees en Eric van Lierop schreven een bijdrage over rouwverwerking in het boek Vacatureluurs. Binnenkort geven ze een interactieve workshop van 2/3 dagdelen in Nijmegen. De kosten zijn op basis van waardebepaling achteraf, aanmelden kan via het e-mailadres info@psc-tkan.nl.

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.