Hoe vaak moet je solliciteren?

Hoe vaak solliciteer jij?

Je zoveelste brief. Je zoveelste cv-update. Je zoveelste gesprek. Je zoveelste afwijzing. Om vacatureluurs van te worden. Ik weet hoe je je voelt. In mijn vorige blog post schreef ik over hoe een afwijzing mij awesome werk opleverde.

Maar er is één belangrijk ding wat ik ben vergeten te vertellen. Eigenlijk vergeten te vragen. Hoeveel sollicitatiegesprekken denk je dat je nodig hebt? Meer dan 5? Meer dan 10? 20? 50? Ik weet wel hoeveel jij er nodig hebt.

Stel je eens voor:

Maar voordat ik het antwoord geef. Stel je eens de volgende situatie voor: Je hebt gereageerd op een vacature. Serieus, dit is het. Het bedrijf is supergaaf. De functie is je op het lijf geschreven. Je voorbereiding is helemaal in orde. Je bent er klaar voor.

Je komt op de dag van het gesprek het pand binnen en denkt: dit wordt het. Ik voel me goed. Zelfverzekerd. Ik zie er goed uit. Niks kan me tegenhouden. De twee gesprek partners zijn erg aardig. Je hebt in de lift al een klik. De sollicitatie voelt meer als een gesprek met je vrienden dan een interview. Zo natuurlijk.

Je gaat naar huis met opgegeven hoofd. Stralend bijna. Je belt je vrienden dat het zo goed ging. Wat een gaaf bedrijf en gave functie, daar zou je zo graag willen werken. En als het aan het gesprek ligt, kan het niet mis gaan.

Yes, aangenomen!

De dag daarna krijg je een belletje. Als je wilt, is de baan voor jou. Je bent aangenomen. YES! Wat een opluchting, na al die keren solliciteren is het je gelukt. Volgende week mag je al beginnen, en je kunt niet wachten om weer eens lekker aan de slag te gaan.

Klinkt goed? Dat is het zeker. Dat verlangen. Die bevestiging. De opluchting. Het is ook voor jou mogelijk, hoe onmogelijk het voor je nu ook lijkt. Geloof me, er zijn zoveel mensen die dit is gelukt, waar zou het jou niet lukken?

Hoeveel gesprekken heb je ECHT nodig?

Maar hoe lukt je dat dan? Door na te denken over hoeveel sollicitatiegesprekken je denkt dat je nodig hebt. Het antwoord is 1. Je hebt maar 1 sollicitatiegesprek nodig: die waar je wordt aangenomen. Je hebt alleen maar het gesprek nodig wat hierboven wordt beschreven. Een succesvol gesprek, dat is wat je nodig hebt.

Voordat je denkt: ja hèhè, dat snap ik ook. Wat flauw. Of: dat gaat me nooit lukken. Sta eens stil. Denk eens heel even na. Waarom lukt het je nu niet? Wat is het dat je tegenhoudt?

Wat houd je tegen?

Er zijn twee dingen die je tegenhouden. Ten eerste, je solliciteeert op alles wat los en vast zit. Minimaal drie sollicitaties per week. Mocht je door een sollicitatieplicht van het UWV of je gemeente meer moeten solliciteren, dat snap ik. Maar dan als nog, je gebruikt een shotgun en hoopt iets te raken. Maar dit kost zoveel moeite. Zoveel tijd en energie. Zoveel verspilde moeite en afwijzingen dat je zelfvertrouwen een klap krijgt. Je zelfbeeld raakt verstoord. Je gelooft er niet meer in. Eindeloos solliciteren werkt natuurlijk alleen maar averechts. Misschien doe je het omdat het moet. Maar misschien omdat je niet beter weet hoe je het moet aanpakken.

Ten tweede, denk ik dat je niet goed weet wat je echt wilt. Wat als je maar 1x mag solliciteren? Je hebt maar 1 kans per jaar om een baan te bemachtigen. Hoe benader je dan het proces? Hoe kijk je dan naar een vacature? Of een bedrijf? Of functie? Dan denk je wel twee keer na. Is dit het wel ECHT voor mij? Is dit echt voor mij op het lijf geschreven?

Stel, je mag maar 1 x solliciteren?

Het is natuurlijk hypothetisch, en hoevaak je daadwerkelijk gaat solliciteren moet je lekker zelf weten. Maar stel nu, dat je echt maar 1 keer mocht solliciteren? Wat zou het dan zijn? En belangrijker nog, hoe groot zou je kans worden om te worden aangenomen? Wat als je tegen iemand aan de andere kant van de tafel zou zeggen: dit is mijn enige sollicitatie dit jaar omdat ik denk dat ik de enige juiste kandidaat bent. Ze zullen je eerst gek aankijken, maar daarna onder de indruk zijn. Jij weet wat je wilt, wat je kan en wat bij je past. Hier kunnen we wat mee.

Maar hoe kom je nu op het punt dat je deze keuze kunt maken? Er is eigenlijk maar 1 ingrediënt nodig: zelfkennis. Zelfkennis is namelijk de bron voor alles wat je verder nodig hebt. Van zelfkennis krijg je motivatie, hoop en zelfvertrouwen. Keuzes maken worden makkelijker, je kunt helder communiceren wat jij wilt en krijgt focus. Maar je weet ook wat jouw onderscheidend vermogen is, hoe je opvalt tussen de andere sollicitatent en uiteindelijk waarom ze jou moeten aannemen.

Wat je nodig hebt.

De makkelijkste manier om zelfkennis te verkrijgen is om terug te kijken. Wat heb je al gedaan? Wanneer kwam jij het beste tot je recht? Met welke mensen werk jij het beste samen? Waar ben jij eigenlijk heel goed in? Wat vind jij belangrijk?

Ik heb een e-book geschreven met een paar simpele oefeningen die je op weg kunnen helpen. In drie simpele stappen krijg je meer zelfkennis. Serieus, voor sommigen was het al genoeg om net het verschil uit te maken. Het heet: Vind awesome werk door te ontdekken wat jij echt wilt’ en je kunt het gratis downloaden op www.superheld.nu.

Doe er je voordeel mee, veel succes!

High five,

Justin van superheld.nu

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.