Hoe mensen denken dat solliciteren werkt

Hoe mensen denken dat solliciteren werkt vs. hoe solliciteren echt werkt

Het lijkt zo simpel, solliciteren. Vacatures zijn er immers wel, toch? Hoe mensen denken dat solliciteren werkt, versus hoe solliciteren ècht werkt:

Hoe mensen denken dat solliciteren werkt

Hoe mensen denken dat solliciteren werkt

  1. Vind een vacature op een vacaturewebsite
  2. Verstuur je cv en een leuke sollicitatiebrief
  3. Voer een sollicitatiegesprek
  4. Je kunt beginnen met werken

Yup, dat is ongeveer hoe mensen denken dat solliciteren werkt, toch?

Hoe solliciteren ècht werkt

Hoe solliciteren echt gaat:

  1. Doorzoek de duizenden vacaturewebsite om tientallen potentiële geschikte vacatures te vinden.
  2. Filter alle dubbele, gedateerde en niet-bestaande vacatures uit het lijstje. Er blijft er een handjevol vacatures over.
  3. Je onderzoekt ieder bedrijf, belt alle contactpersonen op voor meer informatie en komt erachter dat 2 van de vacatures al intern ingevuld zijn.
  4. Tussen de spelfouten in de vacaturetekst door, ontwar je de vaardigheden en eigenschappen die een kandidaat voor de functie nodig heeft.
  5. Je past je cv en sollicitatiebrief aan op iedere vacaturetekst en de informatie die je van de contactpersoon hebt gekregen.
  6. Voor iedere sollicitatie moet je precies hetzelfde online sollicitatieformulier invullen, met informatie die ook op je cv staat.
  7. Je verzend je sollicitatieformulier, maar bent vergeten het goede cv in de bijlage te zetten. Je doorloopt nogmaals het sollicitatieformulier á 45 vragen.
  8. Na het verzenden van je sollicitatie hoor je 2 weken helemaal niets.
  9. Je belt toch maar weer de contactpersoon op, en hoort dat de vacature toch al (intern) is vervuld.
  10. Je overweegt gek te worden als je het antwoord ‘we hebben nu eenmaal zoveel sollicitaties ontvangen, we kunnen écht niet op iedereen reageren hoor!’ nog één keer hoort op je vraag waarom je nog geen reactie hebt ontvangen.
  11. Je probeert te netwerken met mensen die in jouw vakgebied werkzaam zijn en mogelijk weten waar nieuwe vacatures zijn.
  12. Je hoort van deze mensen dat kandidaten voor de functie die jij wil, vrijwel nooit via het reguliere sollicitatieproces worden gevonden.
  13. Je overweegt de persoon die jou zou moeten aannemen, te gaan stalken om hem/haar ‘toevallig’ tegen te komen in de supermarkt en tussen de sperzieboontjes door je elevator pitch te geven.
  14. Je probeert via social media nieuwe vacatures te vinden en te netwerken. Het resultaat na één week: 25 Twittervolgers en 462 privéberichten van dubieuze recruiters.
  15. Je helpt je sollicitatiebuddy met zijn of haar cv voor een belangrijke sollicitatie. Je buddy wordt uiteraard na één keer solliciteren aangenomen voor een droombaan.
  16. Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek: voor een junior-functie bij een startup. ‘Het salaris is afhankelijk van hoeveel winst we het eerste half jaar maken’. Je maakt van een toiletbezoek gebruik om te ontsnappen.
  17. Een recruiter belt je omdat hij een waanzinnige functie voor je heeft ‘waar je alleen maar even je cv voor hoeft op te sturen, je bent eigenlijk al binnen’. Bij navraag bij het bedrijf blijkt de functie niet te bestaan en er geen contract te zijn met de betreffende recruiter.
  18. Je hebt zowaar een écht sollicitatiegesprek voor een functie bij een bedrijf die best okee is. Het gesprek gaat goed. Je hoort 2 weken helemaal niets. Na een follow-up email ontvang je nog steeds geen antwoord. Als je belt, blijkt dat de persoon waar je het sollicitatiegesprek mee voerde, de dag erna is ontslagen vanwege bezuinigingen. En nee, de functie die ze jou aanbood, is niet meer beschikbaar.
  19. Het is gelukt! Je brief was goed, je cv perfect, het gesprek ging lekker: je hebt een contract aangeboden gekregen! Vol goede moed ga je aan het werk. In je proefperiode blijkt alleen dat ze verwachten dat je ook de koffierondes doet voor het hele gebouw, veel (onbetaald) moet overwerken en een onregelmatig werkrooster met weekenddiensten hebt. Uiteindelijk ‘blijk je toch niet in het team te passen’.
  20. Je overweegt te gaan ondernemen, zodat je in ieder geval nooit meer een sollicitatiebrief hoeft te versturen.

 

Herhaal stap 1 – 20, totdat je echt werk hebt gevonden.

Geïnspireerd door Reddit.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.