Hoe maak je een connectie met vakgenoten als je zonder baan zit?

Hoe maak je een connectie met vakgenoten?

Hoe maak je een connectie met vakgenoten (online en offline), als je zonder baan zit? Tips om online én offline connecties te maken met professionals in je vakgebied. 

Online connecties maken

Ze komt meerdere malen per maand voorbij in je LinkedIn timeline: die vakgenoot met die topbaan bij dat topbedrijf. Naast een gedeeld vakgebied heb je niets met haar gemeen: niet eens een gedeelde connectie. Toch zou je haar graag in je netwerk willen hebben, maar hoe pak je dat aan?

Online je netwerk uitbreiden is makkelijker gezegd dan gedaan: je kunt wel in je pyama en konijnensloffen (al dan niet lui op de bank met je tablet) het internet op, maar om oprechte connecties te maken zul je wel wat moeite moeten doen.

Google en Twitter – zoeken, volgen, verbinden

Ten eerste kun je (naast het uitgebreid bestuderen van het LinkedIn profiel van de betreffende vakgenoot) ook eens Googlen wat voor informatie je nog meer kunt vinden. Misschien heeft diegene een blog of twittert hij/zij regelmatig. Hop, volgen dat blog/twitteraccount! Reageer op relevante artikelen/tweets, maar hou het casual professional. Reacties als ‘Leuk blog. Ik zoek toevallig werk in dit vakgebied, weet jij nog iets voor mij? Ik stuur je graag mijn cv. ‘ komen niet heel oprecht over. Volg je iemand op Twitter, zorg er dan voor dat jouw account er uit ziet om gevolgd te worden: actueel, professioneel en relevant. Heeft iemand een afgesloten account en ken je diegene niet, wees dan niet verbaasd als diegene je niet toelaat: hij/zij kent je tenslotte niet en staat misschien niet open voor nieuwe contacten (waarom zou je anders een besloten account op Twitter hebben)…

Natuurlijk is een connectie maken via LinkedIn een van de meest verstandige keuzes die je kunt maken: jouw netwerk ziet ook dat je een nieuwe (relevante) connectie hebt en wellicht valt de nieuwe connectie ook op bij het netwerk van je vakgenoot. Doen dus, die uitnodiging versturen!

Maak een connectie via LinkedIn

Die onbekende uitnodigen voor een connectie op LinkedIn: doe dit alsjeblieft niet met het standaardbericht van LinkedIn. Als jij al geen goede reden kan noemen waarom diegene met jou zou moeten linken, waarom zou diegene dan het verzoek accepteren?

Je kunt, ook via de app, een uitnodiging versturen met een aangepaste boodschap. Een voorbeeld van een persoonlijke uitnodiging vind je in het boek Vacatureluurs:

Beste Jan,

In de LinkedIn-groep ‘HulpSinterklazen’ bracht je een interessant punt naar voren in de discussie ‘Hoeveel bladzijden heeft het boek van Sinterklaas?’. Ik ben het met je eens: het boek moet dik genoeg zijn, maar het formaat ‘telefoongids’ lijkt mij te overdreven (hoe lang ben je dan wel niet bezig met namen erin schrijven?), bovendien moet iemand dat boek urenlang dragen, dat lijkt me niet gezond!

Ik zag dat je in de regio Rotterdam woont, ik toevallig ook. Zullen we connecten? Misschien kan ik je nog helpen met nieuwe contacten in het Sint-circuit!

Met vriendelijke groet,

Henk

Nu is dit natuurlijk een beetje een flauw voorbeeld, maar het maakt wel duidelijk waar de uitnodiging naartoe gaat: er is een gedeelde interesse, de zender vraagt om een connectie omdat er voor de ontvanger waarschijnlijk ook waarde te verkrijgen is.

Oja, connect niet alleen met recruiters en potentiële werkgevers: ook werkzoekenden in je vakgebied kunnen je helpen met nieuwe vacatures (en jij hun). En krijg je geen reactie op een connectieverzoek? Dat gebeurt wel eens. Niet te lang over nadenken: niet iedereen is even actief op LinkedIn en niet iedereen houdt van connecties maken met onbekenden.

Nog meer tips voor het maken van een LinkedInconnectie lees je in dit artikel van Aaltje Vincent.

Offline connecties maken

Als je een baan hebt, is het minder lastig om offline nieuwe connecties te maken: je komt wel eens bij een ander bedrijf, op een beurs, lezing of presentatie en ontmoet daar nieuwe mensen. Maar zonder baan zijn dat soort ontmoetingen schaarser en kom je dus minder snel nieuwe mensen tegen in je vakgebied.

Hoe maak je offline connecties met vakgenoten?

  • Netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden – Bezoek ze, maak kennis met nieuwe mensen ook al zijn het geen vakgenoten. Wellicht hebben zij weer vakgenoten in hun netwerk zitten. Je zult als werkzoekende nu iets verder moeten netwerken: vakgenoten kom je niet zo gauw meer tegen.
  • Lezingen, beurzen, open dagen: er zijn talloze events waar je ook als werkzoekende naartoe kunt om vakgenoten te ontmoeten. Zeker als het gratis entree is: gáán!  En als er wel entree gevraagd wordt vraag dan de organisatie of ze aan kortingsacties doen of nog beter: of je in ruil voor entree een blog mag schrijven over je ervaring.
  • Blijf in contact met je ex-collega’s – spreek nog eens af, vraag ze of zij nog interessante vacatures weten bij relaties van het bedrijf.

Via je netwerk vind je je nieuwe baan, zegt iedereen, maar met wie moet je netwerken om die nieuwe baan te vinden? Het antwoord op die vraag: je weet van te voren niet hoe je aan een baan komt. Het kan een ex-collega zijn, maar ook de neef van je buurman die je toevallig spreekt op een verjaardag. Of een collega-werkzoekende die je op een netwerkbijeenkomst tipt over het bedrijf van haar man die zich ook in jouw vakgebied bevindt. Of een LinkedIn-connectie die een vacature deelt.

Netwerken is net werken, dat zul je wel merken!

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.