Hoe krijg je een bonus?

bron:onbekend‘7 tips voor het zekerstellen van de vetste vertrekpremie.’
‘Bonussen: zo krijg je de hoogste!’
‘Regel je bonus: De 5 do’s en 3 dont’s.’
Ik zoek naar zulke lijstjes, maar vind ze nergens.

Ik las laatst dat iemand na 7 weken dienstverband ontslagen werd en €170.000,= vertrekpremie kreeg.
Mijn contract is weleens niet verlengd omdat het slecht ging met het bedrijf. (Ik hoor het je denken: nee, het lag niet aan mij.) Ik werkte er langer dan 7 weken dus ik had wel wat verwacht eigenlijk. Ik kreeg echter alleen de niet opgenomen vakantiedagen uitbetaald.
Ik denk dat ik bij het sollicitatiegesprek toen iets niet goed heb gedaan. Dat wil ik voortaan zien te voorkomen. Kan iemand mij tips geven?

Nergens lees je hoe je je bonus, afkoopsom of ontslagvergoeding ter sprake brengt in het sollicitatiegesprek. Ik neem aan bij de loononderhandelingen? En wat is nu een redelijk bedrag dat je kunt vragen? Of staan die bedragen al voorgedrukt in je contract? Is het per branche, per functie variabel? Je hoort nogal verschillende bedragen.
Deze belangrijke onderwerpen zie je niet terug in het ruime workshopaanbod.

Een interessant inzicht vind ik ook dat je een bonus krijgt wanneer de resultaten van het bedrijf tegenvallen. Ik ben tot nu alleen maar ontslagen als het slecht ging met een bedrijf.
Als de winst van een bank tegenvalt, als het pensioenfonds slecht rendeert wordt er vaak tóch een bonus uitgekeerd. Ik vraag me af hoe die mensen dit voor elkaar hebben gekregen in hun sollicitatiegesprek. Ik tref altijd de zuinigste P&O-ers. Ze lachen wel altijd vriendelijk naar me, dat dan weer wel.

Misschien kijk ik ook wel bij de verkeerde banen. Bonussen zijn er voor mensen met zeer verantwoordelijke functies. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het is best een verantwoording als je bedrijf opeens 83 miljoen minder winst maakt. Daar zou ik wakker van liggen. Daarnaast is het ook een hele verantwoording om je te laten adviseren hoe het bedrijf dan verder moet. Zeker als het bedrijf moet heroriënteren op de markt en als je moet laten bepalen welke afdelingen het beste afgestoten kunnen worden. Het gaat per slot van rekening wel om mensen – misschien wel met gezinnen. Jij zet uiteindelijk wel die handtekening. Dat zijn geen dingen die in een regulier salaris kunnen zitten. Dat legt een extra druk die op één of andere manier verrekend moet worden. Dat snap ik wel.
De verantwoording die je draagt moet als het ware afgekocht worden. Zodat je je niet meer echt verantwoordelijk voelt en je toch weer lekker kunt voelen. Ik zou inderdaad in zulke gevallen ook een heel hoog bedrag moeten krijgen om weer lekker te kunnen slapen. Dan zou ik het best aankunnen. Het is alleen moeilijk inschatten hoe hoog dat bedrag moet zijn.

Tips zijn welkom! Dan maak ik zelf wel zo’n lijstje.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.