Hoe je lichaamstaal gebruikt tijdens een sollicitatiegesprek

Men zegt dat onze communicatie maar voor een klein deel uit gesproken taal bestaat. Met je houding, je ogen en de manier waarop je je kleedt geef je je gesprekspartner stilletjes een schat aan informatie. Handig om meer over te weten: hoe gebruik je lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek?

lichaamstaalLichaamstaal is universeler dan gesproken en geschreven taal. Een glimlach snappen we allemaal. Hieronder vind je een aantal weetjes die je kunnen helpen als je binnenkort wordt uitgenodigd voor die ene baan die je supergraag wilt hebben.

Je houding

Naar achteren leunen kan als ontspannen, maar ook als desinteresse of luiheid overkomen. Teveel naar voren hangen is juist eerder agressief. De oplossing: ga voor de neutrale stand.

Waar laat je je armen als je staat? Je armen kruisen is een defensieve houding. Met je armen in je zij staan is een agressieve ‘brede’ houding, zoals een kat een dikke staart krijgt als ze boos is. Ook hier: laat je armen neutraal langs je lichaam hangen.

Gebruik je handen om te ondersteunen wat je vertelt. Niet! Friemelen! Ja, dat is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan… Vind een manier waarop je je handen losjes stil kunt houden.

Glimlach! Je glimlach stelt de ander op z’n gemak in jouw gezelschap. Maar niet gaan grijzen, dat is een beetje eng.

Oogcontact

Oogcontact luister nauw. Niet te kort, niet te lang. Gewoon regelmatig eventjes.

Wil je ergens in je gesprek een statement maken? Gebruik dan zo min mogelijk woorden en kijk de ander goed aan. “Ik ben direct beschikbaar.”

Om je heen kijken communiceert dat je hier niet wilt zijn. Terwijl je natuurlijk hartstikke blij bent dat je hier bent. Op je telefoon kijken is nog erger: hoe laat is het? Mag ik al weg?

Kijk achter de woorden

Stel gesloten vragen en let op de lichaamstaal die je direct terugkrijgt van je gesprekspartner. Die zegt meestal al ‘ja’ of ‘nee’ nog voordat hij zijn mond kan opendoen.

Hóe je iets zegt maakt echt veel uit. Hou je stem rustig; hoe hoger hij word, hij onzekerder je overkomt.

Gebruik de dingen die je oppikt direct in het gesprek. “Ik krijg het gevoel dat jullie echt op korte termijn omhoog zitten, klopt dat?”

Kleding en accessoires

Kleding, en dan vooral accessoires, maken de allereerste indruk. Aan de hand van mensen hun uiterlijk kun je veel afleiden. Hier zomaar een foto:

zomaar-een-man

Is deze man hoogopgeleid? Heeft hij kinderen? Wat zijn zijn hobby’s? Heeft hij een hond? Eet hij kippenpootjes met zijn blote handen?

En jij, wie ben jij? Straal dat uit met je kleding en uiterlijk.

Tot slot

Tips zijn maar tips. Hou ze in je achterhoofd, en onthoud dat er maar één gouden tip is: wees vooral jezelf!

Tips met dank aan deze slideshare.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.