Hoe ga jij om met afwijzingen?

Nummer 1 in de afwijzings-Top 3 blijft toch wel de hit ‘Uw profiel past niet bij deze functie.’, een nummer dat veel werkzoekenden zullen kennen. Altijd weer hetzelfde liedje, wat doet dat met je? Ben je teleurgesteld na iedere afwijzing, of slaak je een zucht van verlichting als je niet bent aangenomen voor de baan die je eigenlijk toch niet wilde? Ga je gelijk door met brieven schrijven, of neem je even de tijd om jezelf te hervinden? Ervaren werkzoekenden weten: hoeveel brieven je verstuurt, zoveel afwijzingen kun je verwachten. Tips om de afwijzing na een sollicitatie te verwerken:

Verwerk de afwijzing – mentaal en in je administratie

Je zag jezelf al in die functie: gezellig pratend met je nieuwe collega’s bij de koffie-automaat, het resultaat van je werkzaamheden bekijken, een loonstrookje ontvangen… Een afwijzing kan hard aankomen als je de functie écht ambieert. Als je afgewezen wordt voor iets dat je echt had willen doen, neem dan ook even de tijd om deze te verwerken. Zowel mentaal, als in je administratie. Schepen ze je af met een standaard antwoord, terwijl jouw profiel juist écht bij de functie past? Vraag dan om een een toelichting bij de afwijzing. Mogelijk helpt dat antwoord je bij een volgende sollicitatie. Krijg je als antwoord dat dat bedrijf ‘daar niet aan doet vanwege het grote aantal sollicitaties’? Je kunt door blijven vragen, maar wil je eigenlijk wel werken bij een bedrijf dat zo omgaat met sollicitanten? Maak de afweging of het je die (negatieve) energie waard is. Verwerk de afwijzing ook in je administratie, hou bij van welk bedrijf je een afwijzing hebt ontvangen. Hier vindt je excelsheets om een administratie bij te houden van je sollicitatieactiviteiten.

 

Verbeterpunten voor een volgende sollicitatie

Van iedere afwijzing kun je leren: of dat nu is omdat je een uitgebreid antwoord hebt ontvangen of juist een standaard antwoord. Van een sollicitant kregen we te horen dat ze op 1e Paasdag in de avond een standaardafwijzing had ontvangen op een sollicitatie. Dat is duidelijk: die sollicitatie is als eerste door een brieven-robot (Applicant Tracking System) behandeld, niet door een mens. Die robot doorzoekt jouw sollicitatie op bepaalde kernwoorden die in je cv en brief móeten staan om geselecteerd te worden. Op Intermediair.nl lees je tips hoe je met je sollicitatie die robot kunt ‘verslaan’.

Heb je wel een uitgebreide toelichting op de afwijzing ontvangen? Dan kun je die feedback meenemen in een volgende sollicitatie. Kwam je zenuwachtig over tijdens het gesprek, of was je brief niet duidelijk genoeg? Met de praktische kant van sollicitaties kun je om hulp vragen van vrienden, sollicitatiebuddy’s of loopbaancoaches. Een goede sollicitatietraining is de investering waard: jezelf leren presenteren is iets dat ook van pas komt als je al een baan hebt.

 

‘Find your happy place’

Je had op die baan gehoopt, in één klap (of 2, als je na een gesprek wordt afgewezen) is de hoop vervlogen. Breng na een afwijzing tijd door met activiteiten die je leuk vindt (tip: ga sporten!) en met mensen die je niet afwijzen. Even naar fun solliciteren in plaats van naar een functie. Sorry voor de flauwe vergelijking, maar het is belangrijk dat je jezelf weer kunt oppeppen om weer aan de slag te gaan. Vergeet dus voor een dag even je sollicitatiestress en find your happy place! Dat kun je ook doen door een (nep)afwijzing te schrijven (laat het sturen maar achterwege) voor het betreffende bedrijf. Je kunt nu eenmaal niet alle afwijzingen accepteren… ;)

 

afwijzingsbrief-grappige-afwijzing-vacatureluurs

 

3 reacties op “Hoe ga jij om met afwijzingen?”

 1. Voor hen die (soms) in het engels solliciteren:

  Dear sir/madam,

  Thank you for your rejection of my application with your company.

  I have read your rejection with interest. Because I have received a large number of rejections, it is impossible to accept all rejections. I have had to make a selection of candidates, and unfortunately have to inform you that you have not been selected.

  Despite your qualities and experience in rejecting applicants, I have to inform you that your rejection does not match the profile I submitted for the position.

  It is therefore that I will join your company, effective immediately. I am looking forward to a fruitful cooperation.

  Sincerely,

  * en ik verstuur hem soms wel degelijk.. Een beetje humor kan geen kwaad en afgewezen ben ik toch al….

  1. Afgelopen week ook daadwerkelijk de “afwijzing” gestuurd.

   Op een leuke baan een dijk van een sollicitatiebrief geschreven, uren op zitten zweten. Mijn CV op verschillende punten aangepast voor desbetreffende vacature. Bijna twee dagen laten sudderen, de motivatiebrief op details aanpassen, blijven schaven. Laten checken door anderen op spelfouten en verkeerde zinsbouw, noem maar op, enzovoort enzovoort.
   Zit een tijd met de muisknop op de knop verzenden te treuzelen …..en JA ! weg is hij.

   Binnen DRIE ! minuten antwoord; de gebruikelijke afwijzing, daar kan ik nog over heen komen, maar wat mij min of meer echt helemaal perplex deed staan was de openingszin van de afwijzing;

   “Na zorgvuldige overwegingen….

   Klein detail, deze sollicitatie werd op een zondag achter in de middag verstuurd.
   Misschien niet wijs maar het gaf een heerlijk gevoel !

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.